
Quesadilla z kurczakiem i warzywami to wyborna potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale komponuję się z różnymi sosami. Ja szczególnie uwielbiam z sosem guacamole na który przepis również znajdziesz na moim blogu.
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- papryka
- 200 g kukurydzy
- 300 g tartej mozzarelli żółtej
- 2 łyżeczki masła
- 4 duże tortille (średnica 25 cm)
Przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka płatków chili
- sól i pieprz
Jak przygotować quesadillę z kurczakiem?
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tartce na drobnych oczkach, następnie łączymy z pozostałymi przyprawami oraz solą i pieprzem. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na wąskie paski o długości około 5 — 6 centymetrów. Kurczaka doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
- Cebulę kroimy w piórka, natomiast paprykę podobnie jak kurczaka — w małe paseczki. Następnie szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek po czym odkładamy na talerz.
- Następnie na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka i obsmażamy na szybkim ogniu z każdej ze stron po 2 — 3 minuty po czym odkładamy na talerz.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy placek tortilli, następnie wykładamy na niego połowę wszystkich składników farszu — podsmażone warzywa, kukurydzę, tarty ser i kurczaka (Pamiętaj, aby kurczaka dodać bez soków z mięsa), po czym przykrywamy drugim plackiem tortilli i podsmażamy na małym ogniu około 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
- Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu. Nasza quesadilla z kurczakiem jest już gotowa. Smacznego!
Podgrzaną quesadillę z kurczakiem i warzywami kroimy nożem na kawałki tak samo jak pizzę. Oczywiście możemy podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak sos salsa czy guacamole.
Dobra rada: Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie dociskając go dłonią ostrożnie obrócić wszystko o 180 stopni.