Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami to wyborna potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale komponuję się z różnymi sosami. Ja szczególnie uwielbiam z sosem guacamole na który przepis również znajdziesz na moim blogu.

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • papryka
  • 200 g kukurydzy
  • 300 g tartej mozzarelli żółtej
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 duże tortille (średnica 25 cm)

Przyprawy do kurczaka

  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka płatków chili
  • sól i pieprz

Jak przygotować quesadillę z kurczakiem?

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tartce na drobnych oczkach, następnie łączymy z pozostałymi przyprawami oraz solą i pieprzem. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na wąskie paski o długości około 5 — 6 centymetrów. Kurczaka doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
  2. Cebulę kroimy w piórka, natomiast paprykę podobnie jak kurczaka — w małe paseczki. Następnie szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek po czym odkładamy na talerz.
  3. Następnie na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka i obsmażamy na szybkim ogniu z każdej ze stron po 2 — 3 minuty po czym odkładamy na talerz.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy placek tortilli, następnie wykładamy na niego połowę wszystkich składników farszu — podsmażone warzywa, kukurydzę, tarty ser i kurczaka (Pamiętaj, aby kurczaka dodać bez soków z mięsa), po czym przykrywamy drugim plackiem tortilli i podsmażamy na małym ogniu około 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
  5. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu. Nasza quesadilla z kurczakiem jest już gotowa. Smacznego!

Podgrzaną quesadillę z kurczakiem i warzywami kroimy nożem na kawałki tak samo jak pizzę. Oczywiście możemy podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak sos salsa czy guacamole.

Dobra rada: Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie dociskając go dłonią ostrożnie obrócić wszystko o 180 stopni.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (15 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x