Przekąski

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

1 min czytania
Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami to wyborna potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale komponuję się z różnymi sosami. Ja szczególnie uwielbiam z sosem guacamole na który przepis również znajdziesz na moim blogu.

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • mała puszka (200 g) kukurydzy
  • 300 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy)
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 duże tortille (śr. 25 cm)

Przyprawy do kurczaka

  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka płatków chili
  • sól i pieprz

Jak przygotować quesadillę z kurczakiem?

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tartce na drobnych oczkach, następnie łączymy z pozostałymi przyprawami oraz solą i pieprzem. Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na wąskie paski o długości około 5 — 6 centymetrów. Kurczaka doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
  2. Cebulę kroimy w piórka, natomiast paprykę podobnie jak kurczaka — w małe paseczki. Następnie szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek po czym odkładamy na talerz.
  3. Następnie na rozgrzaną patelnię wykładamy kurczaka i obsmażamy na szybkim ogniu z każdej ze stron po 2 — 3 minuty po czym odkładamy na talerz.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy placek tortilli, następnie wykładamy na niego połowę wszystkich składników farszu — podsmażone warzywa, kukurydzę, tarty ser i kurczaka (Pamiętaj, aby kurczaka dodać bez soków z mięsa), po czym przykrywamy drugim plackiem tortilli i podsmażamy na małym ogniu około 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
  5. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu. Nasza quesadilla z kurczakiem jest już gotowa. Smacznego!

Podgrzaną quesadillę z kurczakiem i warzywami kroimy nożem na kawałki tak samo jak pizzę. Oczywiście możemy podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak sos salsa czy guacamole.

Dobra rada: Quesadillę najłatwiej przełożyć na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie dociskając go dłonią ostrożnie obrócić wszystko o 180 stopni.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Przekąski

Tatar wołowy — klasyczny przepis

1 min czytania
Sprawdzony przepis na pyszny tatar wołowy, który możemy podać w postaci przekąski. Wypróbuj ten prosty…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 11 =