Parówki w cieście francuskim

Przepis na parówki w cieście francuskim
Przepis na parówki w cieście francuskim

Domowe parówki w cieście francuskim z serem i ketchupem to smaczna przekąska nie tylko na rodzinną imprezę. Parówki w cieście francuskim z dodatkami to także niecodzienny sposób na podwieczorek lub ciekawa propozycja przekąsek na seans filmowy w domowym zaciszu. Okazuję się, że ciasto francuskie to nie tylko niezawodny sposób na słodkie przekąski jak kieszonka z jabłkiem czy rogale z czekoladą, ale również świetny pomysł na słone przekąski. Nie ma w tym nic dziwnego, 10 sposobów na parówki w cieście francuskim wygląda tak samo smakowicie co regał drożdżówek z ciasta francuskiego 😀

Ciasto francuskie z parówkami i serem

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić parówki w cieście francuskim z dodatkami. Do przygotowania przekąsek świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Najważniejszą kwestią są parówki, muszą być dobrej jakości, najlepsze będą takie 100% z szynki wieprzowej. Jednak jeśli wolisz parówki z kurczaka lub indyka też doskonale sprawdzą się w tym przepisie. Z mojego przepisu możesz zrobić również mini parówki w cieście francuskim. Wystarczy, że ciasto francuskie i parówki podzielisz na pół, reszta wykonania pozostanie bez zmian.

Składniki:

  • 6 parówek
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 250 – 300 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • łyżka sezamu
  • 3 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)

Przepis na parówki w cieście francuskim

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i przygotowujemy parówki. Zdejmujemy osłonki i następnie zawijamy każdą parówkę w plasterek sera żółtego.
  2. Rozkładamy na blacie ciasto francuskie i dzielimy je po szerokości na 6 równych pasów. Następnie na każdy pas ciasta kładziemy parówkę (opcjonalnie dodajemy wymieszany ketchup z majonezem) i owijamy ciasno ciastem francuskim.
  3. Parówki zawinięte w ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
  4. Parówki w cieście francuskim wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy na grzaniu góra-dół przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia ciasta. Smacznego!

Zobacz również: Bułeczki drożdżowe z parówką

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (34 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments