Parówki w cieście francuskim

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowe parówki w cieście francuskim z serem i ketchupem to smaczna przekąska nie tylko na rodzinną imprezę. Parówki w cieście francuskim z dodatkami to także niecodzienny sposób na podwieczorek lub ciekawa propozycja przekąsek na seans filmowy w domowym zaciszu. Okazuję się, że ciasto francuskie to nie tylko niezawodny sposób na słodkie przekąski jak kieszonka z jabłkiem czy rogale z czekoladą, ale również świetny pomysł na słone przekąski. Nie ma w tym nic dziwnego, 10 sposobów na parówki w cieście francuskim wygląda tak samo smakowicie co regał drożdżówek z ciasta francuskiego 😀

Reklamy Ads By Google

Ciasto francuskie z parówkami i serem

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić parówki w cieście francuskim z dodatkami. Do przygotowania przekąsek świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Najważniejszą kwestią są parówki, muszą być dobrej jakości, najlepsze będą takie 100% z szynki wieprzowej. Jednak jeśli wolisz parówki z kurczaka lub indyka też doskonale sprawdzą się w tym przepisie. Z mojego przepisu możesz zrobić również mini parówki w cieście francuskim. Wystarczy, że ciasto francuskie i parówki podzielisz na pół, reszta wykonania pozostanie bez zmian.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis parówki w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 6 parówek
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 250 – 300 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • łyżka sezamu
  • 3 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na parówki w cieście francuskim

  1. W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i przygotowujemy parówki. Zdejmujemy osłonki i następnie zawijamy każdą parówkę w plasterek sera żółtego.
  2. Rozkładamy na blacie ciasto francuskie i dzielimy je po szerokości na 6 równych pasów. Następnie na każdy pas ciasta kładziemy parówkę (opcjonalnie dodajemy wymieszany ketchup z majonezem) i owijamy ciasno ciastem francuskim.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Parówki zawinięte w ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
  5. Parówki w cieście francuskim wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy na grzaniu góra-dół przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia ciasta. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Bułeczki drożdżowe z parówką

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)