Na skróty
Domowe parówki w cieście francuskim z serem i ketchupem to smaczna przekąska nie tylko na rodzinną imprezę. Parówki w cieście francuskim z dodatkami to także niecodzienny sposób na podwieczorek lub ciekawa propozycja przekąsek na seans filmowy w domowym zaciszu. Okazuję się, że ciasto francuskie to nie tylko niezawodny sposób na słodkie przekąski jak kieszonka z jabłkiem czy rogale z czekoladą, ale również świetny pomysł na słone przekąski. Nie ma w tym nic dziwnego, 10 sposobów na parówki w cieście francuskim wygląda tak samo smakowicie co regał drożdżówek z ciasta francuskiego 😀
Ciasto francuskie z parówkami i serem
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić parówki w cieście francuskim z dodatkami. Do przygotowania przekąsek świetnie sprawdzi się gotowe ciasto francuskie. Najważniejszą kwestią są parówki, muszą być dobrej jakości, najlepsze będą takie 100% z szynki wieprzowej. Jednak jeśli wolisz parówki z kurczaka lub indyka też doskonale sprawdzą się w tym przepisie. Z mojego przepisu możesz zrobić również mini parówki w cieście francuskim. Wystarczy, że ciasto francuskie i parówki podzielisz na pół, reszta wykonania pozostanie bez zmian.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis parówki w cieście francuskim, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 6 parówek
- 6 plasterków sera żółtego
- 250 – 300 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- łyżka sezamu
- 3 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
- 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Przepis na parówki w cieście francuskim
- W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i przygotowujemy parówki. Zdejmujemy osłonki i następnie zawijamy każdą parówkę w plasterek sera żółtego.
- Rozkładamy na blacie ciasto francuskie i dzielimy je po szerokości na 6 równych pasów. Następnie na każdy pas ciasta kładziemy parówkę (opcjonalnie dodajemy wymieszany ketchup z majonezem) i owijamy ciasno ciastem francuskim.
- Parówki zawinięte w ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
- Parówki w cieście francuskim wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy na grzaniu góra-dół przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia ciasta. Smacznego!
Zobacz również: Bułeczki drożdżowe z parówką