
Na skróty
Wytrawne muffinki z szynką i serem to połączenie wyśmienitych smaków, które zadowoli każde podniebienie. Przygotowanie muffinek z mojego przepisu jest bardzo łatwe i zajmuję niewiele czasu, a efekt końcowy zaskoczy nie jednego smakosza. Jest to najprostszy przepis na wytrawne muffinki, gdzie wystarczy użyć ulubionej szynki, żółtej mozzarelli, następnie dodać pozostałe składniki i wstawić do piekarnika. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!
Wytrawne muffinki z szynką dla dzieci
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na muffinki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci lub po prostu jako pomysł na śniadanie, to koniecznie musisz wypróbować muffinki z szynką i serem. Pyszne muffinki zaskakują nie tylko ciekawym smakiem, ale również puszystością, świetnie sprawdzą się jako przekąski na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki z szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 180 g ulubionej szynki
- 120 g masła
- 100 g żółtej mozzarelli
- 2 jajka
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypiorek
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być z temperatury pokojowej.
Przepis na muffinki z szynką i serem
- W pierwszej kolejności obieramy i siekamy w kosteczkę szalotki, następnie podsmażamy je na oliwie na słoty kolor. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia
- Ser mozzarella trzemy na dużych oczkach, szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
- Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz pieprz czarny i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, jajka i rozpuszczone masło. Łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek, wypełniając je prawie po same brzegi. Muffinki z szynką i serem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyka. Smacznego!
Uwaga! Jeśli muffinki w trakcie pieczenia zaczną zbyt szybko się rumienić, można przykryć je folią aluminiową. Następnie upieczone muffinki z szynką i serem po wyjęciu z piekarnika dobrze jest chwilę przestudzić.
Zobacz również: Muffinki ze szpinakiem
Komentarze