Muffinki z szynką i serem

Przepis na muffinki z szynką i serem, zbliżenie na muffiny wytrawne, muffiny posypane szczypiorkiem, muffiny na desce drewnianej
Przepis na muffinki z szynką i serem

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wytrawne muffinki z szynką i serem to połączenie wyśmienitych smaków, które zadowoli każde podniebienie. Przygotowanie muffinek z mojego przepisu jest bardzo łatwe i zajmuję niewiele czasu, a efekt końcowy zaskoczy nie jednego smakosza. Jest to najprostszy przepis na wytrawne muffinki, gdzie wystarczy użyć ulubionej szynki, żółtej mozzarelli, następnie dodać pozostałe składniki i wstawić do piekarnika. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Wytrawne muffinki z szynką dla dzieci

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na muffinki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci lub po prostu jako pomysł na śniadanie, to koniecznie musisz wypróbować muffinki z szynką i serem. Pyszne muffinki zaskakują nie tylko ciekawym smakiem, ale również puszystością, świetnie sprawdzą się jako przekąski na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis muffinki z szynką i serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 g ulubionej szynki
  • 120 g masła
  • 100 g żółtej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być z temperatury pokojowej.

Przepis na muffinki z szynką i serem

  1. W pierwszej kolejności obieramy i siekamy w kosteczkę szalotki, następnie podsmażamy je na oliwie na słoty kolor. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia
  2. Ser mozzarella trzemy na dużych oczkach, szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz pieprz czarny i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, jajka i rozpuszczone masło. Łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek, wypełniając je prawie po same brzegi. Muffinki z szynką i serem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyka. Smacznego!

Uwaga! Jeśli muffinki w trakcie pieczenia zaczną zbyt szybko się rumienić, można przykryć je folią aluminiową. Następnie upieczone muffinki z szynką i serem po wyjęciu z piekarnika dobrze jest chwilę przestudzić.

Zobacz również: Muffinki ze szpinakiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments