Muffinki z szynką i serem

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonej przekąski w formie wytrawnych babeczek? Poznaj muffinki z szynką i serem – idealne połączenie smaków, które zachwyci nie tylko Ciebie, ale również Twoich gości na każdej imprezie czy spotkaniu towarzyskim. Te małe, ale pełne smaku muffinki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co czyni je doskonałym wyborem na last-minute przekąski lub jako dodatek do lunchu 😊❤

Wytrawne muffinki z szynką i serem to połączenie wyśmienitych smaków, które zadowoli każde podniebienie. Przygotowanie muffinek z mojego przepisu jest bardzo łatwe i zajmuję niewiele czasu, a efekt końcowy zaskoczy nie jednego smakosza. Jest to najprostszy przepis na wytrawne muffinki, gdzie wystarczy użyć ulubionej szynki, żółtej mozzarelli, następnie dodać pozostałe składniki i wstawić do piekarnika. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Reklamy Ads By Google

Wytrawne muffinki dla dzieci

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na muffinki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci lub po prostu jako pomysł na śniadanie, to koniecznie musisz wypróbować muffinki z szynką i serem. Pyszne muffinki zaskakują nie tylko ciekawym smakiem, ale również puszystością, świetnie sprawdzą się jako przekąski na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Zanim zaczniesz przygotowywać muffinki z szynką i serem, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 g ulubionej szynki
  • 120 g masła
  • 100 g żółtej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypiorek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być z temperatury pokojowej.

Przepis na muffinki z szynką i serem

  1. W pierwszej kolejności obieramy i siekamy w kosteczkę szalotki, następnie podsmażamy je na oliwie na słoty kolor. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia
  2. Ser mozzarella trzemy na dużych oczkach, szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz pieprz czarny i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, jajka i rozpuszczone masło. Łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do foremek lub papilotek, wypełniając je prawie po same brzegi. Muffinki z szynką i serem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyka. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Uwaga! Jeśli muffinki w trakcie pieczenia zaczną zbyt szybko się rumienić, można przykryć je folią aluminiową. Następnie upieczone muffinki z szynką i serem po wyjęciu z piekarnika dobrze jest chwilę przestudzić.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Muffinki ze szpinakiem

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3090 122.25 157.75 289.15 10.25

Wartości odżywcze na 1 z 12 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 257.5 10 13 24 0.85

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na muffinki z szynką i serem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mąka pszenna 360 10 1 76 2.7
Mleko 50 3.4 2 5 0
Szynka 145 20 5 1.5 0
Masło 717 0.9 81 0.1 0
Mozzarella żółta 280 28 17 3.1 0
Jajka 155 13 11 1.1 0
Szalotka 72 2.5 0.1 17 3.2
Oliwa z oliwek 884 0 100 0 0
Szczypiorek 30 3 0.6 4.4 2.5

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)