Na skróty
Paluszki krabowe lub też paluszki surimi to bez wątpienia szybka i poręczna przekąska. A co jeśli smaczną przekąskę uczynić jeszcze bardziej smaczniejszą? I nadać jej dodatkowo smaku i charakteru? Tak, oto szybka, bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska — faszerowane paluszki krabowe. Wystarczy rozwinąć surimi, następnie nadziać je farszem przygotowanym z jajek, sera żółtego i majonezu.
Faszerowane paluszki surimi ciężko nazwać pełnoprawnym daniem, ale jako przekąska na imprezę sprawdzą się idealnie. Nadziewane paluszki krabowe śmiało można przygotować nawet dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i podać na świąteczny, imieninowy lub okazjonalny stół. Również bez okazji, na zwykłą kolację sprawdzą się wyśmienicie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis faszerowane paluszki krabowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- opakowanie paluszków krabowych
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz czarny
Przepis na faszerowane paluszki krabowe
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie jajka studzimy, obieramy, rozdrabniamy zgniatając je widelcem i przekładamy do miseczki.
- Trzemy ser żółty na drobnych oczkach i dodajemy do jajek, dodajemy majonez, tarty ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Paluszki krabowe wyjmujemy z foli i delikatnie rozwijamy. Następnie przygotowanym farszem smarujemy paluszki surimi i delikatnie zwijamy w rulon.
- Nadziewane paluszki surimi pozostawiamy w lodówce do schłodzenie na minimum 2 godziny. Smacznego!
Gotowe paluszki surimi mogą być przechowywane w lodówce do dwóch dni, bez uszczerbku na jakości czy smaku potrawy. Do dekoracji polecam świeżą natkę pietruszki lub szczypiorek do przełamania smaku. Możesz również przygotować pyszny dip czosnkowy do maczania paluszków.
Przepis na sos czosnkowy do surimi
Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych domowych przekąsek.
Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem