Faszerowane paluszki krabowe

Przepis na faszerowane paluszki krabowe
Przepis na faszerowane paluszki krabowe

Paluszki krabowe lub też paluszki surimi to bez wątpienia szybka i poręczna przekąska. A co jeśli smaczną przekąskę uczynić jeszcze bardziej smaczniejszą? I nadać jej dodatkowo smaku i charakteru? Tak, oto szybka, bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska — faszerowane paluszki krabowe. Wystarczy rozwinąć surimi, następnie nadziać je farszem przygotowanym z jajek, sera żółtego i majonezu.

Faszerowane paluszki surimi ciężko nazwać pełnoprawnym daniem, ale jako przekąska na imprezę sprawdzą się idealnie. Nadziewane paluszki krabowe śmiało można przygotować nawet dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i podać na świąteczny, imieninowy lub okazjonalny stół. Również bez okazji, na zwykłą kolację sprawdzą się wyśmienicie.

Składniki:

  • opakowanie paluszków krabowych
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz czarny

Przepis na faszerowane paluszki krabowe

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Zobacz poradnik ile gotować jajka. Następnie jajka studzimy, obieramy, rozdrabniamy zgniatając je widelcem i przekładamy do miseczki.
  2. Trzemy ser żółty na drobnych oczkach i dodajemy do jajek, dodajemy majonez, tarty ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Paluszki krabowe wyjmujemy z foli i delikatnie rozwijamy. Następnie przygotowanym farszem smarujemy paluszki surimi i delikatnie zwijamy w rulon.
  4. Nadziewane paluszki surimi pozostawiamy w lodówce do schłodzenie na minimum 2 godziny. Smacznego!

Gotowe paluszki surimi mogą być przechowywane w lodówce do dwóch dni, bez uszczerbku na jakości czy smaku potrawy. Do dekoracji polecam świeżą natkę pietruszki lub szczypiorek do przełamania smaku. Możesz również przygotować pyszny dip czosnkowy do maczania paluszków.

Przepis na sos czosnkowy do surimi

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych domowych przekąsek.

Zobacz również: Jajka faszerowane tuńczykiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (22 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x