Cukinia w cieście naleśnikowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego przepis cukinia w cieście naleśnikowym może się okazać strzałem w dziesiątkę! To rewelacyjne połączenie smaków znanych z dzieciństwa ze zdrową i nowoczesną kuchnią. Cukinia w wyniku smażenia staje się cudownie miękka, ale osłonka w postaci ciasta chroni ją przed utratą cennych składników mineralnych czy witamin. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Reklamy Ads By Google

Cukinia w cieście naleśnikowym – przepis na pyszną przekąskę

Plasterki tego wyśmienitego warzywa obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na lunch, ale również jako lekkie danie na kolację. Wiele osób z przyjemnością wykorzysta je także na obiad. Możliwości są zatem nieograniczone. Łatwo też dopasować smak ciasta do swoich preferencji. Wystarczą odpowiednie proporcje soli, pieprzu i cukru. Jeżeli ktoś woli bardziej wyrazisty smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne czy majeranku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis cukinia w cieście naleśnikowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 5 – 7 małych cukinii
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu czarnego
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier, pieprz i roztopione masło. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być odrobinę słone i pikantne.
  2. Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Plastry cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, tak aby cały plaster zanurzył się w oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone cukinie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z oleju. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Placuszki z cukinii

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments