Cukinia w cieście naleśnikowym

Cukinia w cieście naleśnikowym
Cukinia w cieście naleśnikowym
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego przepis cukinia w cieście naleśnikowym może się okazać strzałem w dziesiątkę! To rewelacyjne połączenie smaków znanych z dzieciństwa ze zdrową i nowoczesną kuchnią. Cukinia w wyniku smażenia staje się cudownie miękka, ale osłonka w postaci ciasta chroni ją przed utratą cennych składników mineralnych czy witamin. Danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Cukinia w cieście naleśnikowym – przepis na pyszną przekąskę

Plasterki tego wyśmienitego warzywa obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzą się na lunch, ale również jako lekkie danie na kolację. Wiele osób z przyjemnością wykorzysta je także na obiad. Możliwości są zatem nieograniczone. Łatwo też dopasować smak ciasta do swoich preferencji. Wystarczą odpowiednie proporcje soli, pieprzu i cukru. Jeżeli ktoś woli bardziej wyrazisty smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić szczyptę kurkumy, pieprzu cayenne czy majeranku.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis cukinia w cieście naleśnikowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 5 – 7 małych cukinii
  • 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • jajko
  • szczypta soli i pieprzu czarnego
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka, sól, cukier, pieprz i roztopione masło. Całość miksujemy na gładką, jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być odrobinę słone i pikantne.
  2. Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 1 centymetra. Rozgrzewamy olej na patelni.
  3. Plastry cukinii obtaczamy w cieście i wrzucamy na gorący olej, tak aby cały plaster zanurzył się w oleju. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone cukinie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby obciekły z oleju. Smacznego!

Zobacz również: Placuszki z cukinii

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments