Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Ciasteczka francuskie z łososiem to wytrawne przekąski idealne na rodzinne uroczystości, święta lub imprezy w gronie znajomych. Wędzony łosoś w połączeniu z serami i masą szpinakową otulony chrupiącym ciastem francuskim to świetne połącznie, które zachwyci łatwością wykonania i ciekawą paletą doznań smakowych. Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem na domówce sprawdzi się niczym legendarny James Bond ponownie ratujący świat. Ponadto łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim dobrze łączy się ze wszelkimi sosami, w szczególności z czosnkowym lub majonezowym.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka francuskie z łososiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 250 g łososia wędzonego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko

Przyprawy:

Reklamy Ads By Google

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
  • szczypta chili
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na ciasteczka francuskie z łososiem

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na maśle rozgnieciony ząbek czosnku następnie przygotowujemy szpinak, odcinamy końcówki, płukamy, osuszamy i odsączony szpinak dodajemy na patelnię. Smażymy mieszając przez około 2 minuty.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, przekładamy na równy blat i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na ciasto kruszymy ser feta, dodajemy tartą mozzarellę, posiekany szczypiorek, pokrojonego łososia w paski i przesmażony szpinak. Całość rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta. Doprawiamy wszystkimi przyprawami.
  5. Ciasto następnie zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na około 15 – 20 plasterków. Wszystkie ciasteczka francuskie z łososiem wykładamy w równych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem po upieczeniu powinny poleżakować chwilę do przestudzenia na kratce.

Zobacz również: Kremowa pasta z wędzonego łososia

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)