Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Miska z ciasteczkami francuskimi, zbliżenie na ciasto francuskie z łososiem, smaczna przekąska z łososiem z ciasta francuskiego, przepis na ciasteczka francuskie z łososiem
Przepis na ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasteczka francuskie z łososiem to wytrawne przekąski idealne na rodzinne uroczystości, święta lub imprezy w gronie znajomych. Wędzony łosoś w połączeniu z serami i masą szpinakową otulony chrupiącym ciastem francuskim to świetne połącznie, które zachwyci łatwością wykonania i ciekawą paletą doznań smakowych. Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem na domówce sprawdzi się niczym legendarny James Bond ponownie ratujący świat. Ponadto łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim dobrze łączy się ze wszelkimi sosami, w szczególności z czosnkowym lub majonezowym.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 350 g ciasta francuskiego
  • 250 g łososia wędzonego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 1 jajko

Przyprawy:

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
  • szczypta chili
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na ciasteczka francuskie z łososiem

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na maśle rozgnieciony ząbek czosnku następnie przygotowujemy szpinak, odcinamy końcówki, płukamy, osuszamy i odsączony szpinak dodajemy na patelnię. Smażymy mieszając przez około 2 minuty.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, przekładamy na równy blat i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Następnie na ciasto kruszymy ser feta, dodajemy tartą mozzarellę, posiekany szczypiorek, pokrojonego łososia w paski i przesmażony szpinak. Całość rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta. Doprawiamy wszystkimi przyprawami.
  4. Ciasto następnie zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na około 15 – 20 plasterków. Wszystkie ciasteczka francuskie z łososiem wykładamy w równych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!

Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem po upieczeniu powinny poleżakować chwilę do przestudzenia na kratce.

Zobacz również: Kremowa pasta z wędzonego łososia

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments