Na skróty
Ciasteczka francuskie z łososiem to wytrawne przekąski idealne na rodzinne uroczystości, święta lub imprezy w gronie znajomych. Wędzony łosoś w połączeniu z serami i masą szpinakową otulony chrupiącym ciastem francuskim to świetne połącznie, które zachwyci łatwością wykonania i ciekawą paletą doznań smakowych. Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem na domówce sprawdzi się niczym legendarny James Bond ponownie ratujący świat. Ponadto łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim dobrze łączy się ze wszelkimi sosami, w szczególności z czosnkowym lub majonezowym.
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka francuskie z łososiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 350 g ciasta francuskiego
- 250 g łososia wędzonego
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- 100 g tartego sera mozzarella
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 1 jajko
Przyprawy:
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki pieprz czarnego
- szczypta chili
Przepis na ciasteczka francuskie z łososiem
- W pierwszej kolejności podsmażamy na maśle rozgnieciony ząbek czosnku następnie przygotowujemy szpinak, odcinamy końcówki, płukamy, osuszamy i odsączony szpinak dodajemy na patelnię. Smażymy mieszając przez około 2 minuty.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 ℃ i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Następnie rozwijamy ciasto francuskie, przekładamy na równy blat i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Następnie na ciasto kruszymy ser feta, dodajemy tartą mozzarellę, posiekany szczypiorek, pokrojonego łososia w paski i przesmażony szpinak. Całość rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta. Doprawiamy wszystkimi przyprawami.
- Ciasto następnie zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na około 15 – 20 plasterków. Wszystkie ciasteczka francuskie z łososiem wykładamy w równych odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 ℃ i pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor. Smacznego!
Ciasteczka francuskie z łososiem, serem i szpinakiem po upieczeniu powinny poleżakować chwilę do przestudzenia na kratce.
Zobacz również: Kremowa pasta z wędzonego łososia