Na skróty
Bruschetta z pomidorami to klasyczne Włoskie kanapki z piekarnika na ciepło. Kiedy zwykłe kanapki z serem czy wędliną się znudzą, warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską pochodzącą ze słonecznej Italii. W związku z tym, że kuchnia włoska cieszy się uznaniem, to i bruschetta pomidorami powinna wzbudzić zachwyt. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i po prostu przykuwa uwagę. Tak naprawdę ma różne wariacje, jednak ze świeżymi i aromatycznymi pomidorami oraz nieco lejącą się mozzarellą jest najbardziej klasyczna.
Przepis na pyszny i ciekawy posiłek, to bruschetta z pomidorami
Cóż fascynującego może być w prostej przekąsce? No właśnie, liczy się pomysł. To nie jest zwykła kanapka, ale dzieło sztuki kulinarnej. Podpieczona bagietka lekko posmarowana aromatyczną oliwką z czosnkiem już sama w sobie intryguje smakiem i aromatem. Jeżeli doda się jeszcze plasterki mozzarelli, która się pięknie rozpuszcza pod wpływem ciepła z piekarnika oraz swoiste orzeźwienie w postaci pomidora, a całość posypie świeżą bazylią, to osiągnięty efekt po prostu rzuca na kolana. Niewątpliwie bruschetta z mozzarellą to idealna propozycja na niebanalne śniadanie, delikatny lunch, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lekką kolację.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bruschetta z pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- bułka paryska
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 cebule dymki
- 100 g sera mozzarella
- szczypiorek
- czarny pieprz mielony
Przepis na bruschette z pomidorami
- W pierwszej kolejności pieczywo kroimy na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę skrapiamy oliwą.
- Następnie układamy na kromkach pieczywa ser mozzarella w plastrach, tak aby zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę dymkę oraz pomidorki koktajlowe.
- Następnie przygotowane kromki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C i zapiekamy przez około 5 minut.
- Następnie po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą świetnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz również: Bruschetta z kiełbaskami