Bruschetta z pomidorami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Bruschetta z pomidorami to klasyczne Włoskie kanapki z piekarnika na ciepło. Kiedy zwykłe kanapki z serem czy wędliną się znudzą, warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską pochodzącą ze słonecznej Italii. W związku z tym, że kuchnia włoska cieszy się uznaniem, to i bruschetta pomidorami powinna wzbudzić zachwyt. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda i po prostu przykuwa uwagę. Tak naprawdę ma różne wariacje, jednak ze świeżymi i aromatycznymi pomidorami oraz nieco lejącą się mozzarellą jest najbardziej klasyczna.

Przepis na pyszny i ciekawy posiłek, to bruschetta z pomidorami

Cóż fascynującego może być w prostej przekąsce? No właśnie, liczy się pomysł. To nie jest zwykła kanapka, ale dzieło sztuki kulinarnej. Podpieczona bagietka lekko posmarowana aromatyczną oliwką z czosnkiem już sama w sobie intryguje smakiem i aromatem. Jeżeli doda się jeszcze plasterki mozzarelli, która się pięknie rozpuszcza pod wpływem ciepła z piekarnika oraz swoiste orzeźwienie w postaci pomidora, a całość posypie świeżą bazylią, to osiągnięty efekt po prostu rzuca na kolana. Niewątpliwie bruschetta z mozzarellą to idealna propozycja na niebanalne śniadanie, delikatny lunch, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lekką kolację.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bruschetta z pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • bułka paryska
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 cebule dymki
  • 100 g sera mozzarella
  • szczypiorek
  • czarny pieprz mielony
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na bruschette z pomidorami

  1. W pierwszej kolejności pieczywo kroimy na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę skrapiamy oliwą.
  2. Następnie układamy na kromkach pieczywa ser mozzarella w plastrach, tak aby zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę dymkę oraz pomidorki koktajlowe.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie przygotowane kromki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 °C i zapiekamy przez około 5 minut.
  5. Następnie po wyjęciu z piekarnika posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą świetnie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Bruschetta z kiełbaskami

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments