Na skróty
Bruschetta z kiełbaskami to świetna przekąski i doskonała alternatywa włoskiej bruschetty z pomidorami i mozzarellą. Ta prosta w przygotowaniu przekąska nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też pięknie wygląda i zdecydowanie przykuwa uwagę. Dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako przekąski na imprezę. Dodatek papryczki jalapeño oraz kiełbaski frankfurterki sprawiają, że bruschetta jest bardziej sycąca niż jej pierwowzór. Bruschetta z kiełbaskami doskonale nadaję się na chłodniejsze wieczory.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis bruschetta z kiełbaskami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 kiełbaski np. wiedeńskie lub frankfurterki
- papryczka jalapeño
- bułka paryska
- 1 pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- kilka cebulek dymki
- 100 g sera mozzarella w kawałku
- czarny pieprz mielony
Bruschetta z kiełbaskami — przepis
- W pierwszej kolejności kroimy w plasterki kiełbaski, papryczkę, cebulkę, oraz pomidora w kostką pozbywając się gniazd nasiennych.
- Następnie podsmażamy wszystko razem na patelni na łyżce oliwy na szybkim ogniu do momentu podpieczenia składników.
- Podczas smażenia kroimy pieczywo na kromki i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, każdą kromkę dodatkowo skrapiamy oliwą.
- Następnie trzemy ser mozzarella na kromki pieczywa, tak aby ser zakrywał całą wierzchnią warstwę kromki, kolejno dodajemy po równo na każdą kromkę zawartość patelni.
- Następnie przygotowane kromki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 °C i zapiekamy przez około 5 minut. Smacznego!
Zobacz również: Bruschetta z pomidorami