Na skróty
Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania domowego ciasta drożdżowego. Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas nieco większego zaangażowania. Przygotowanie rozczynu z drożdży nie jest jednak takie trudne 😉 Zobacz jak przygotować rozczyn z drożdży w domowych warunkach.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zaczyn drożdżowy, jak zrobić rozczyn z drożdży?, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak przygotować rozczyn z drożdży?
W naczyniu o pojemności o koło 0,5 l rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem oraz mąką. Następnie wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy wszystko, aby nie było grudek. Ważne, aby mleko było letnie, zbyt wysoka temperatura zabiję drożdże!
Tak przygotowany rozczyn z drożdży przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ważne informacje:
- drożdże na zaczyn powinny być świeże, stare drożdże są słabe i mogą być przyczyną, że zaczyn nie wyrośnie;
- mleko lub wodę — w zależności od przepisu należy podgrzać, aby było lekko ciepłe. Idealna temperatura na zaczyn drożdżowy 38℃ — 40℃;
- do rozczynu z drożdży nie musimy dodawać cukru lub miodu, ale zdecydowanie pomaga on drożdżom szybciej pracować;
- składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe;
- rodzaj użytej mąki zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna;
- ciasto drożdżowe można przygotować również na drożdżach instant. Awaryjnie zawsze warto mieć takie w domu;
- ilość drożdży niezbędna do przygotowania zaczynu drożdżowego jest przykładowa i zawsze należy użyć takiej ilości drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przepisie.