Zaczyn drożdżowy, jak zrobić rozczyn z drożdży?

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania domowego ciasta drożdżowego. Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas nieco większego zaangażowania. Przygotowanie rozczynu z drożdży nie jest jednak takie trudne 😉 Zobacz jak przygotować rozczyn z drożdży w domowych warunkach.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zaczyn drożdżowy, jak zrobić rozczyn z drożdży?, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , ,

Jak przygotować rozczyn z drożdży?

W naczyniu o pojemności o koło 0,5 l rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem oraz mąką. Następnie wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy wszystko, aby nie było grudek. Ważne, aby mleko było letnie, zbyt wysoka temperatura zabiję drożdże!

Reklamy Ads By Google

Tak przygotowany rozczyn z drożdży przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Ważne informacje:

  • drożdże na zaczyn powinny być świeże, stare drożdże są słabe i mogą być przyczyną, że zaczyn nie wyrośnie;
  • mleko lub wodę — w zależności od przepisu należy podgrzać, aby było lekko ciepłe. Idealna temperatura na zaczyn drożdżowy 38℃ — 40℃;
  • do rozczynu z drożdży nie musimy dodawać cukru lub miodu, ale zdecydowanie pomaga on drożdżom szybciej pracować;
  • składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe;
  • rodzaj użytej mąki zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna;
  • ciasto drożdżowe można przygotować również na drożdżach instant. Awaryjnie zawsze warto mieć takie w domu;
  • ilość drożdży niezbędna do przygotowania zaczynu drożdżowego jest przykładowa i zawsze należy użyć takiej ilości drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przepisie. 
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 433
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)