Zaczyn drożdżowy, jak zrobić rozczyn z drożdży?

Zaczyn drożdżowy. Poznaj przepis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?
Zaczyn drożdżowy. Poznaj przepis jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania domowego ciasta drożdżowego. Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas nieco większego zaangażowania. Przygotowanie rozczynu z drożdży nie jest jednak takie trudne 😉 Zobacz jak przygotować rozczyn z drożdży w domowych warunkach.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zaczyn drożdżowy, jak zrobić rozczyn z drożdży?, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , ,

Jak przygotować rozczyn z drożdży?

W naczyniu o pojemności o koło 0,5 l rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem oraz mąką. Następnie wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy wszystko, aby nie było grudek. Ważne, aby mleko było letnie, zbyt wysoka temperatura zabiję drożdże!

Tak przygotowany rozczyn z drożdży przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Ważne informacje:

  • drożdże na zaczyn powinny być świeże, stare drożdże są słabe i mogą być przyczyną, że zaczyn nie wyrośnie;
  • mleko lub wodę — w zależności od przepisu należy podgrzać, aby było lekko ciepłe. Idealna temperatura na zaczyn drożdżowy 38℃ — 40℃;
  • do rozczynu z drożdży nie musimy dodawać cukru lub miodu, ale zdecydowanie pomaga on drożdżom szybciej pracować;
  • składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe;
  • rodzaj użytej mąki zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna;
  • ciasto drożdżowe można przygotować również na drożdżach instant. Awaryjnie zawsze warto mieć takie w domu;
  • ilość drożdży niezbędna do przygotowania zaczynu drożdżowego jest przykładowa i zawsze należy użyć takiej ilości drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przepisie. 

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments