
Domowa przyprawa do piernika to połącznie korzennych przypraw, które po odpowiednim połączeniu zwiastują zapach Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście tak przygotowaną przyprawę korzenną możemy używać cały rok do wypieku domowych pierniczków i pierników. Jednak to właśnie późno jesienną porą przyprawa do piernika sprawdza się najlepiej.
Mój przepis na przyprawę korzenną jest bardzo prosty i zawiera tylko niezbędne składanki. Do przygotowania przyprawy możesz użyć już zmielonych składników i połączyć je w odpowiednich proporcjach lub całych i zmielić wszystko w młynku do kawy.
Składanki na 500 g — 700 g mąki:
- łyżka mielonego cynamonu lub 12 g całej kory
- łyżeczka mielonego imbiru lub 6 g suszonego
- pół łyżeczki mielonych goździków lub 5 g całych
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej lub 4 g suszonej
- małe opakowanie cukru wanilinowego lub 8 g
- pół gwiazdki anyżu lub 4 g suszonej (opcjonalnie)
- kilka ziaren pieprzu czarnego lub 4 g ziaren (opcjonalnie)
Domowa przyprawa do piernika — sposób przygotowania
- Łączymy wszystkie składniki w miseczce, jeśli są sypkie, jeśli całe najlepiej wszystko dokładnie rozetrzeć w moździerzu lub młynku do kawy następnie wszystko połączyć.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zamykamy szczelnie. Tak przygotowaną mieszankę możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.
W przypadku przygotowania większej ilości przyprawy do piernika należy ją dawkować około 3 — 4 łyżki na 1 kg mąki.