Domowa przyprawa do piernika

Reklamy Ads By Google

Domowa przyprawa do piernika to połącznie korzennych przypraw, które po odpowiednim połączeniu zwiastują zapach Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście tak przygotowaną przyprawę korzenną możemy używać cały rok do wypieku domowych pierniczków i pierników. Jednak to właśnie późno jesienną porą przyprawa do piernika sprawdza się najlepiej.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na przyprawę korzenną jest bardzo prosty i zawiera tylko niezbędne składniki. Do przygotowania przyprawy możesz użyć już zmielonych składników i połączyć je w odpowiednich proporcjach lub całych i zmielić wszystko w młynku do kawy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowa przyprawa do piernika, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na 500 g — 700 g mąki

  • łyżka mielonego cynamonu lub 12 g całej kory
  • łyżeczka mielonego imbiru lub 6 g suszonego
  • pół łyżeczki mielonych goździków lub 5 g całych
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej lub 4 g suszonej
  • małe opakowanie cukru wanilinowego lub 8 g
  • pół gwiazdki anyżu lub 4 g suszonej (opcjonalnie)
  • kilka ziaren pieprzu czarnego lub 4 g ziaren (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na domową przyprawę do piernika

  1. Łączymy wszystkie składniki w miseczce, jeśli są sypkie, jeśli całe najlepiej wszystko dokładnie rozetrzeć w moździerzu lub młynku do kawy następnie wszystko połączyć.
  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zamykamy szczelnie. Tak przygotowaną mieszankę możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.
  3. Reklamy Ads By Google

W przypadku przygotowania większej ilości przyprawy do piernika należy ją dawkować około 3 — 4 łyżki na 1 kg mąki.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)