Żurek wielkanocny

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na tradycyjnym wywarze. Taki żur najczęściej podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Żurek możemy przygotować na kupionym lub domowym zakwasie na żurek. Zawsze jest pyszny i lekko kwaśny.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Przyprawy:

  • 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka majeranku

Przepis na żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny najlepiej przygotować z wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Wówczas w dniu szykowania żurku przygotujemy go już błyskawicznie.

  1. Boczek kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. (Wystarczy około 3 — 4 minut.) Następnie wyjmij ją, ostudź i pokrój w plasterki.
  2. Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy całość jeszcze kilka minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka i podgrzewamy do zagotowania.
  3. Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego i gotujemy około 5 minut.
  4. Dodajemy do zupy zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość.
  5. Rozgniatamy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy do zupy.
  6. Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek wielkanocny powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
  7. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej 30% — takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać / hartować. Możesz też użyć kwaśnej śmietany, jednak taką trzeba będzie zahartować, aby się nie zważyła.

Żurek wielkanocny możemy podawać z połówkami jajek kurzych lub całymi przepiórczymi. Zobacz jak ugotować jajka na twardo.

Żurek wielkanocny warto wzbogacić również o ciemne pieczywo, pieczone w tradycyjny sposób na zakwasie. Natomiast smak żurku możemy podkręcić dodając tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (38 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?