Żurek wielkanocny

716 0
Przepis na żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na tradycyjnym wywarze. Taki żurek najczęściej podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Żurek możemy przygotować na kupionym lub domowym zakwasie na żurek. Zawsze jest pyszny i lekko kwaśny.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Przyprawy:

  • 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • po 1/4 łyżeczki czosnku i soli
  • 1 łyżeczka majeranku

Jak przygotować żurek wielkanocny?

Żurek wielkanocny najlepiej przygotować z wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Wówczas w dniu szykowania żurku przygotujemy go już błyskawicznie.

  1. Boczek kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój w plasterki.
  2. Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy całość jeszcze kilka minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka i podgrzewamy do zagotowania.
  3. Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego i gotujemy około 5 minut.
  4. Dodajemy do zupy zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość.
  5. Rozgniatamy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy do zupy.
  6. Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek wielkanocny powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
  7. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej 30% – takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać. Możesz też użyć kwaśnej śmietany, jednak taką trzeba będzie zahartować, aby się nie zważyła.

Żurek wielkanocny możemy podawać z połówkami jajek kurzych lub całymi przepiórczymi. Zobacz jak ugotować jajka na twardo.

Żurek Wielkanocny warto warto wzbogacić również o ciemne pieczywo, pieczone w tradycyjny sposób na zakwasie. Natomiast smak żurku możemy podkręcić dodając tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 6 = 1

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?