Żurek wielkanocny

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na tradycyjnym wywarze. Taki żur najczęściej podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Żurek możemy przygotować na kupionym lub domowym zakwasie na żurek. Zawsze jest pyszny i lekko kwaśny.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Żurek wielkanocny, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Przyprawy:

  • 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka majeranku
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Reklamy Ads By Google

Przepis na żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny najlepiej przygotować z wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Wówczas w dniu szykowania żurku przygotujemy go już błyskawicznie.

  1. Boczek kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki. Jeśli używasz kiełbasy białej surowej, najpierw podgotuj ją w wywarze warzywnym. (Wystarczy około 3 — 4 minut.) Następnie wyjmij ją, ostudź i pokrój w plasterki.
  2. Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy całość jeszcze kilka minut. W tym samym czasie wywar warzywny wlewamy do średniego garnka i podgrzewamy do zagotowania.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Całą zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego i gotujemy około 5 minut.
  5. Dodajemy do zupy zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Rozgniatamy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy do zupy.
  8. Zupę doprowadzamy do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek wielkanocny powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki słodkiej 30% — takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać / hartować. Możesz też użyć kwaśnej śmietany, jednak taką trzeba będzie zahartować, aby się nie zważyła.
  11. Reklamy Ads By Google

Żurek wielkanocny możemy podawać z połówkami jajek kurzych lub całymi przepiórczymi. Zobacz jak ugotować jajka na twardo.

Reklamy Ads By Google

Żurek wielkanocny warto wzbogacić również o ciemne pieczywo, pieczone w tradycyjny sposób na zakwasie. Natomiast smak żurku możemy podkręcić dodając tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments