Zupa ogórkowa z kasza jęczmienną

10.5k 0
Zupa ogórkowa z kasza jęczmienną

Tradycyjna zupa ogórkowa jest znana niemal wszystkim w naszym kraju. To zdecydowanie jedna z ulubionych zup w naszym kraju, charakteryzująca się wyczuwalną, specyficzną nutą kwasu w smaku, wspaniale równoważoną przez lekką słodkość dodanych ziemniaków. Warto jednak spróbować wersji z kaszą jęczmienną. Jej dodatek z kolei wzbogaci kaloryczność dania. Przepis na zupę ogórkową z kaszą jęczmienną sprawdzi się zatem doskonale na jesienne i zimowe obiady. Talerz ogórkowej nie tylko cudownie rozgrzeje organizm od środka, ale także dostarczy wielu składników odżywczych i przede wszystkim dobrze nasyci. Na pewno nikt nie odejdzie od stołu z poczuciem głodu.

Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną, czyli ciekawe spojrzenie na tradycję

Przygotowanie tej wersji zupy w zasadzie niczym się nie różni od tej najbardziej tradycyjnej. Bazę stanowią oczywiście kiszone ogórki i aromatyczny wywar warzywny. Niektórzy nawet nie rezygnują z ziemniaków i jedyną odmianą okazuje się dodatek kaszy jęczmiennej, która świetnie komponuje się ze smakiem kwaśnym. Oczywiście nie można tez zapominać o podkręcających smak przyprawach.

Składniki:

  • 200 gram schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki kwaszone
  • 200 gram kaszy jęczmiennej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • koper
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Zupa ogórkowa – przygotowanie

  1. Schab oczyszczamy, kroimy w kostkę, panierujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Następnie drobno siekamy cebulę, dodajemy do mięsa i dusimy całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. aby mięsko się równomiernie podrumieniło.
  2. Marchewkę dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy na plastry, a drugą trzemy na tartce, na drobnych oczkach. Jednego ogórka kroimy na plastry, a pozostałe trzemy na tartce, na drobnych oczkach. Obieramy ziemniaka i kroimy go w drobną kostkę. Każdy składnik po przygotowaniu odkładamy na osobny talerz, gdyż będziemy je dodawać w równych etapach gotowania.
  3. Kaszę jęczmienną wrzucamy bezpośrednio na gotujący się bulion warzywny. Dodajemy mięso z patelni, razem z cebulką, oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, maksymalnie 8 minut.
  4. Następnie dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Całość gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę tartą i gotujemy przez 6 minut.
  5. Następnie dodajemy ogórki, zarówno tarte, jak i pokrojone w plastry. Dodajemy koper, oraz pietruszkę. Gotujemy całość około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

79 − 70 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?