Na skróty
Tradycyjna zupa ogórkowa jest znana niemal wszystkim w naszym kraju. To zdecydowanie jedna z ulubionych zup w naszym kraju, charakteryzująca się wyczuwalną, specyficzną nutą kwasu w smaku, wspaniale równoważoną przez lekką słodkość dodanych ziemniaków. Warto jednak spróbować wersji z kaszą jęczmienną. Jej dodatek z kolei wzbogaci kaloryczność dania. Przepis na zupę ogórkową z kaszą jęczmienną sprawdzi się zatem doskonale na jesienne i zimowe obiady. Talerz ogórkowej nie tylko cudownie rozgrzeje organizm od środka, ale także dostarczy wielu składników odżywczych i przede wszystkim dobrze nasyci. Na pewno nikt nie odejdzie od stołu z poczuciem głodu.
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną, czyli ciekawe spojrzenie na tradycję
Przygotowanie tej wersji zupy w zasadzie niczym się nie różni od tej najbardziej tradycyjnej. Bazę stanowią oczywiście kiszone ogórki i aromatyczny wywar warzywny. Niektórzy nawet nie rezygnują z ziemniaków i jedyną odmianą okazuje się dodatek kaszy jęczmiennej, która świetnie komponuje się ze smakiem kwaśnym. Oczywiście nie można tez zapominać o podkręcających smak przyprawach.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa ogórkowa z kasza jęczmienną, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 gram schabu wieprzowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 4 ogórki kwaszone
- 200 gram kaszy jęczmiennej
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- koper
- natka pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Zupa ogórkowa – przygotowanie
- Schab oczyszczamy, kroimy w kostkę, panierujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Następnie drobno siekamy cebulę, dodajemy do mięsa i dusimy całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. aby mięsko się równomiernie podrumieniło.
- Marchewkę dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy na plastry, a drugą trzemy na tartce, na drobnych oczkach. Jednego ogórka kroimy na plastry, a pozostałe trzemy na tartce, na drobnych oczkach. Obieramy ziemniaka i kroimy go w drobną kostkę. Każdy składnik po przygotowaniu odkładamy na osobny talerz, gdyż będziemy je dodawać w równych etapach gotowania.
- Kaszę jęczmienną wrzucamy bezpośrednio na gotujący się bulion warzywny. Dodajemy mięso z patelni, razem z cebulką, oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, maksymalnie 8 minut.
- Następnie dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Całość gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy marchewkę tartą i gotujemy przez 6 minut.
- Następnie dodajemy ogórki, zarówno tarte, jak i pokrojone w plastry. Dodajemy koper, oraz pietruszkę. Gotujemy całość około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Oceń ten przepis!