Na skróty
Minestrone to tradycyjna włoska zupa warzywna, która jest bardzo popularna na całym świecie. Jednak warto tutaj zaznaczyć, że składniki na zupę Minestrone mogą się różnić w zależności od regionu i dostępnych sezonowych warzyw, ale zwykle znajdziemy w niej:
Warzywa: takie jak cebula, marchew, seler, cukinia, pomidory i szpinak.
Fasola: najczęściej używa się fasoli borowik lub czerwonej fasoli.
Makaron lub ryż: na przykład makaron typu penne, fusilli lub ryż.
Rosół: na bazie mięsa (kurczaka lub wołowiny) lub warzyw.
Zioła i przyprawy: takie jak bazylia, tymianek, laur, czosnek i parmezan.
Minestrone jest gęstą i sycącą zupą, która często jest podawana jako pełne danie, zwłaszcza z dodatkiem chleba. Włosi przywiązują dużą wagę do świeżości składników, dlatego najlepsze Minestrone jest robione z warzyw sezonowych. W związku z tym przepisy mogą się różnić w zależności od pory roku.
Warto podkreślić, że zupa Minestrone ma długą historię i była znana już w czasach starożytnego Rzymu, chociaż ówczesne wersje były znacznie prostsze niż dzisiejsze bogate odmiany.
Jak zrobić dobrą zupę minestrone?
Choć tradycyjny przepis na zupę Minestrone nie zawiera kiełbasek, wiele wersji tej zupy (w tym również moja) zwłaszcza poza Włochami, jest modyfikowanych i dostosowywanych do lokalnych preferencji smakowych. Dodawanie kiełbasek do zupy Minestrone może dodać głębszego smaku i uczynić ją bardziej sycącą 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa minestrone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g ulubionej kiełbasy (ja użyłem frankfurterki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów świeżych lub z puszki
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g kapusty włoskiej
- garść szpinaku baby
- 150 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 100 g cukinii
- mała papryka
- 1,5 litra bulionu
- puszka białej fasoli
- 100 g ugotowanego cienkiego makaronu
Przyprawy
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/5 łyżeczki chili
Przepis na zupę Minestrone
- W garnku z grubym dnem dodajemy oliwę i ustawiamy średnią moc kuchenki. Następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz pokrojone na odpowiednie kawałki kiełbaski, chwilę podsmażamy.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone marchewki i ponownie chwilę podsmażamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie chwilę podsmażamy.
- Dodajemy obrane i pokrojone pomidory lub gotowe z puszki, dodajemy również pokrojoną fasolkę szparagową, paprykę, cukinię, seler naciowy, kapustę i szpinak. Dodajemy również liście laurowe, ziarna pieprzu i pozostałe przyprawy.
- Następnie dodajemy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Zanim zupa się zagotuję możesz dodać swoje ulubione składniki jak np. jarmuż, brukselki lub dynię.
- Następnie, kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy fasolkę odsączoną z zalewy i całość dokładnie mieszamy. Zupę ostatni raz po dodaniu fasolki zagotowujemy.
- Przed podaniem zupę jeszcze ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem do smaku. Następnie dodajemy ugotowany makaron i już na talerzu dekorujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz również: Rosół z pulpetami drobiowymi i szpinakiem