Zupa kurkowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa ze świeżych kurek, czyli kurkowa smakuję świetnie latem kiedy jest sezon na kurki. Oczywiście świeże kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą. Zupa z kurek łączy w sobie walory smakowe zupy grzybowej z aksamitnym bulionem. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa kurkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 250 g świeżych lub 50 g suszonych kurek
  • 1,5 l bulionu rosołowego (zobacz jak ugotować bulion)
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła ekstra
  • 4 ziemniaki
  • sól i pieprz ziołowy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na zupę ze świeżych kurek

  1. Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Natomiast suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 — 3 godziny.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.
  8. Reklamy Ads By Google

Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Możesz również podać ją z pajdą domowego chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników. Smacznego!

Zupa ze świeżych kurek świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny. Grzanki do zupy kurkowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Przepis na grzanki do zupy cebulowej
Przepis na grzanki do zupy

Jeśli nie masz akurat tymianku, możesz zastąpić innymi dowolnymi ziołami, albo nawet natką pietruszki!

Zobacz również: Zupa cebulowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments