Zupa kurkowa

1.1k 0
Aromatyczna zupa kurkowa - przepis

Zupa kurkowa smakuję świetnie latem oraz jesienią. Kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą czy wczesną wiosną. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • 250 gram świeżych lub 50 gram suszonych kurek
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła ekstra
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki

Zupa kurkowa – sposób przygotowania

  1. Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 – 3 godziny.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
  3. W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
  5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.

Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Można również podać ją z pajdą chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 2 = 12

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?