Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa

Zupa ze świeżych kurek, czyli kurkowa smakuję świetnie latem kiedy jest sezon na kurki. Oczywiście świeże kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą. Zupa z kurek łączy w sobie walory smakowe zupy grzybowej z aksamitnym bulionem. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • 250 g świeżych lub 50 g suszonych kurek
  • 1,5 l bulionu rosołowego (zobacz jak ugotować bulion)
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła ekstra
  • 4 ziemniaki
  • sól i pieprz ziołowy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki

Przepis na zupę ze świeżych kurek

  1. Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Natomiast suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 — 3 godziny.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
  3. W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
  5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.

Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Możesz również podać ją z pajdą domowego chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników. Smacznego!

Zupa ze świeżych kurek świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny. Grzanki do zupy kurkowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!

Przepis na grzanki do zupy cebulowej
Przepis na grzanki do zupy

Jeśli nie masz akurat tymianku, możesz zastąpić innymi dowolnymi ziołami, albo nawet natką pietruszki!

Zobacz również: Zupa cebulowa

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (13 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?