Na skróty
Zupa ze świeżych kurek, czyli kurkowa smakuję świetnie latem kiedy jest sezon na kurki. Oczywiście świeże kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą. Zupa z kurek łączy w sobie walory smakowe zupy grzybowej z aksamitnym bulionem. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa kurkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g świeżych lub 50 g suszonych kurek
- 1,5 l bulionu rosołowego (zobacz jak ugotować bulion)
- pół małej cebuli
- łyżka masła ekstra
- 4 ziemniaki
- sól i pieprz ziołowy
- 4 łyżki śmietany 30%
- natka pietruszki
Przepis na zupę ze świeżych kurek
- Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Natomiast suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 — 3 godziny.
- Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
- W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.
Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Możesz również podać ją z pajdą domowego chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników. Smacznego!
Zupa ze świeżych kurek świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny. Grzanki do zupy kurkowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!
Jeśli nie masz akurat tymianku, możesz zastąpić innymi dowolnymi ziołami, albo nawet natką pietruszki!
Zobacz również: Zupa cebulowa