Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa smakuję świetnie latem oraz jesienią. Kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą czy wczesną wiosną. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • 250 gram świeżych lub 50 gram suszonych kurek
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła ekstra
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki

Zupa kurkowa – sposób przygotowania

  1. Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Natomiast suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 — 3 godziny.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
  3. W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
  5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.

Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Można również podać ją z pajdą chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 4.7]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

88 − 83 =