Zupa kurkowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa ze świeżych kurek, czyli kurkowa smakuję świetnie latem kiedy jest sezon na kurki. Oczywiście świeże kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem zupy również zimą. Zupa z kurek łączy w sobie walory smakowe zupy grzybowej z aksamitnym bulionem. Doskonałe proporcje składników w połączeniu z łatwym przepisem sprawiają, że zupa kurkowa jest na wyciągnięcie ręki nawet dla początkujących kucharzy.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa kurkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 250 g świeżych lub 50 g suszonych kurek
  • 1,5 l bulionu rosołowego (zobacz jak ugotować bulion)
  • pół małej cebuli
  • łyżka masła ekstra
  • 4 ziemniaki
  • sól i pieprz ziołowy
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na zupę ze świeżych kurek

  1. Świeże kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Natomiast suszone kurki, myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie prze około 2 — 3 godziny.
  2. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, następnie dodajemy kurki. Smażymy całość około 5 minut, (świeże kurki bez przykrycia, suszone z przykryciem).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W większym garnku doprowadzamy do zagotowania bulion i dodajemy podsmażone kurki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do bulionu, solimy i gotujemy 20 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy cztery łyżki śmietany, mieszamy, a następnie drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem dopiero po zakończeniu gotowania.
  8. Reklamy Ads By Google

Zupa kurkowa smakuję świetnie z grzankami z topionym masłem. Możesz również podać ją z pajdą domowego chleba. Wszystko zależy od upodobań i gustu domowników. Smacznego!

Zupa ze świeżych kurek świetnie sprawdzi się z grzankami z serem żółtym, który może być dowolny. Grzanki do zupy kurkowej przygotujesz krojąc np. bagietkę w plasterki i wstawiając ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C z funkcją grilla. Grzanki przed wstawieniem do piekarnika oczywiście posypujemy drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem i zapiekamy około 5 minut. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Przepis na grzanki do zupy cebulowej
Przepis na grzanki do zupy

Jeśli nie masz akurat tymianku, możesz zastąpić innymi dowolnymi ziołami, albo nawet natką pietruszki!

Zobacz również: Zupa cebulowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 443
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)