Zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów

Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne pomidory. To one powinny królować w menu, ponieważ są zdrowe i pełne słońca. Możliwości wykorzystania pomidorów w kuchni jest sporo – do kanapek, sałatek albo jako ulubiona przez wielu Polaków zupa pomidorowa. Jednak ciekawie też prezentuje się przepis na krem z pomidorów. To doskonały sposób na zaskoczenie domowników oryginalnym daniem przygotowanym z bardzo prostych składników.

Świeże pomidory w roli głównej, czyli krem z pomidorów

Krem z pomidorów z dodatkiem marchewki i ziemniaków okazuje się naprawdę pyszną propozycją na niebanalną zupę. Bez problemu przygotuje ją każdy, bo cóż skomplikowanego jest w zblendowaniu wcześniej podsmażonych i ugotowanych w bulionie warzyw? Duża miseczka tej zupy w zasadzie wystarczy, aby się najeść. To zasługa przede wszystkim ziemniaków. Jednocześnie potrawa zachwyca swoim zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Trudno się temu dziwić, skoro zostaje wzbogacona cebulką, czosnkiem, oregano i bazylią. A dla podkreślenia wszelkich walorów (także wizualnych) warto dorzucić kleks słodkiej śmietanki.

Składniki:

  • około 2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • oregano
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować krem z pomidorów?

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów odstawiamy na bok.
  2. Drobno siekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy miąższ z pomidorów. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut.
  3. W wysokim garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Dodajemy rwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić spodu.
  4. Kiedy wszystko będzie już miękkie blendujemy na gładko całą zawartość garnka. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

Opcjonalnie do naszej zupy krem z pomidorów możemy dodać śmietany, ja dodaję zazwyczaj jogurt naturalny już na talerzu. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 16 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Takie przepisy uwielbiam najbardziej! Minimum składników – maksimum smaku. Mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 68 = 76