Na skróty
Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne pomidory. To one powinny królować w menu, ponieważ są zdrowe i pełne słońca. Możliwości wykorzystania pomidorów w kuchni jest sporo – do kanapek, sałatek albo jako ulubiona przez wielu Polaków zupa pomidorowa. Jednak ciekawie też prezentuje się przepis na krem z pomidorów. To doskonały sposób na zaskoczenie domowników oryginalnym daniem przygotowanym z bardzo prostych składników.
Świeże pomidory w roli głównej, czyli krem z pomidorów
Krem z pomidorów z dodatkiem marchewki i ziemniaków okazuje się naprawdę pyszną propozycją na niebanalną zupę. Bez problemu przygotuje ją każdy, bo cóż skomplikowanego jest w zblendowaniu wcześniej podsmażonych i ugotowanych w bulionie warzyw? Duża miseczka tej zupy w zasadzie wystarczy, aby się najeść. To zasługa przede wszystkim ziemniaków. Jednocześnie potrawa zachwyca swoim zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Trudno się temu dziwić, skoro zostaje wzbogacona cebulką, czosnkiem, oregano i bazylią. A dla podkreślenia wszelkich walorów (także wizualnych) warto dorzucić kleks słodkiej śmietanki.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem ze świeżych pomidorów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 2 kg pomidorów
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu rosołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól i pieprz
- oregano
- gałka muszkatołowa
Przepis na krem z pomidorów
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów odstawiamy na bok.
- Drobno siekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy miąższ z pomidorów. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut.
- W wysokim garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Dodajemy rwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić spodu.
- Kiedy wszystko będzie już miękkie blendujemy na gładko całą zawartość garnka. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie do naszej zupy krem z pomidorów możemy dodać śmietany, ja dodaję zazwyczaj jogurt naturalny już na talerzu. Smacznego!
Zobacz również: Zupa krem z dyni