Zupa krem ze świeżych pomidorów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto zwrócić uwagę szczególnie na świeże, aromatyczne pomidory. To one powinny królować w menu, ponieważ są zdrowe i pełne słońca. Możliwości wykorzystania pomidorów w kuchni jest sporo – do kanapek, sałatek albo jako ulubiona przez wielu Polaków zupa pomidorowa. Jednak ciekawie też prezentuje się przepis na krem z pomidorów. To doskonały sposób na zaskoczenie domowników oryginalnym daniem przygotowanym z bardzo prostych składników.

Świeże pomidory w roli głównej, czyli krem z pomidorów

Krem z pomidorów z dodatkiem marchewki i ziemniaków okazuje się naprawdę pyszną propozycją na niebanalną zupę. Bez problemu przygotuje ją każdy, bo cóż skomplikowanego jest w zblendowaniu wcześniej podsmażonych i ugotowanych w bulionie warzyw? Duża miseczka tej zupy w zasadzie wystarczy, aby się najeść. To zasługa przede wszystkim ziemniaków. Jednocześnie potrawa zachwyca swoim zapachem i niepowtarzalnym smakiem. Trudno się temu dziwić, skoro zostaje wzbogacona cebulką, czosnkiem, oregano i bazylią. A dla podkreślenia wszelkich walorów (także wizualnych) warto dorzucić kleks słodkiej śmietanki.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem ze świeżych pomidorów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na krem z pomidorów

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułek. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów odstawiamy na bok.
  2. Drobno siekany czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oregano oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy miąższ z pomidorów. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W wysokim garnku podgrzewamy bulion, następnie dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Dodajemy rwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić spodu.
  5. Kiedy wszystko będzie już miękkie blendujemy na gładko całą zawartość garnka. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Reklamy Ads By Google

Opcjonalnie do naszej zupy krem z pomidorów możemy dodać śmietany, ja dodaję zazwyczaj jogurt naturalny już na talerzu. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa krem z dyni

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments