Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie o dowolnej porze roku. Jednak najlepsza jest z tych naszych polskich cukinii, przez moją córkę nazywanych „zielonymi maczugami”. Mój przepis jest bardzo banalny, jednak odrobina świeżo mielonego pieprzu i papryczki chili sprawia, że zupa krem z cukinii nabiera zupełnie nowego wymiaru. Drobny szczegół sprawia, że wręcz przechodzi przemianę z mdłej zielonej papki do wyrafinowanego dania.

Składniki:

  • około 1 kg cukinii
  • średni ziemniak
  • łyżka masła ekstra
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz mielony
  • papryczka chili

Zupa krem z cukinii — przygotowanie

  1. Cukinię dzielimy na mniejsze kawałki, następnie obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cukinię i ziemniaka, doprawiamy solą i smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Całość gotujemy przez około 15 minut.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku.

Zupę krem z cukinii podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 16 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

48 − 44 =