Zupa krem z cukinii

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie o dowolnej porze roku. Jednak najlepsza jest z tych naszych polskich cukinii, przez moją córkę nazywanych „zielonymi maczugami”. Mój przepis jest bardzo banalny, jednak odrobina świeżo mielonego pieprzu i papryczki chili sprawia, że zupa krem z cukinii nabiera zupełnie nowego wymiaru. Drobny szczegół sprawia, że wręcz przechodzi przemianę z mdłej zielonej papki do wyrafinowanego dania.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 1 kg cukinii
  • średni ziemniak
  • łyżka masła ekstra
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz mielony
  • papryczka chili
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Zupa krem z cukinii — przygotowanie

  1. Cukinię dzielimy na mniejsze kawałki, następnie obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cukinię i ziemniaka, doprawiamy solą i smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Całość gotujemy przez około 15 minut.
  5. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku.
  6. Reklamy Ads By Google

Zupę krem z cukinii podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments