Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii

Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie o dowolnej porze roku. Jednak najlepsza jest z tych naszych polskich cukinii, przez moją córkę nazywanych „zielonymi maczugami”. Mój przepis jest bardzo banalny, jednak odrobina świeżo mielonego pieprzu i papryczki chili sprawia, że zupa krem z cukinii nabiera zupełnie nowego wymiaru. Drobny szczegół sprawia, że wręcz przechodzi przemianę z mdłej zielonej papki do wyrafinowanego dania.

Składniki:

  • około 1 kg cukinii
  • średni ziemniak
  • łyżka masła ekstra
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz mielony
  • papryczka chili

Zupa krem z cukinii — przygotowanie

  1. Cukinię dzielimy na mniejsze kawałki, następnie obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cukinię i ziemniaka, doprawiamy solą i smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
  3. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Całość gotujemy przez około 15 minut.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku.

Zupę krem z cukinii podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x