Na skróty
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie o dowolnej porze roku. Jednak najlepsza jest z tych naszych polskich cukinii, przez moją córkę nazywanych „zielonymi maczugami”. Mój przepis jest bardzo banalny, jednak odrobina świeżo mielonego pieprzu i papryczki chili sprawia, że zupa krem z cukinii nabiera zupełnie nowego wymiaru. Drobny szczegół sprawia, że wręcz przechodzi przemianę z mdłej zielonej papki do wyrafinowanego dania.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z cukinii, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg cukinii
- średni ziemniak
- łyżka masła ekstra
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- papryczka chili
Zupa krem z cukinii — przygotowanie
- Cukinię dzielimy na mniejsze kawałki, następnie obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę oraz czosnek i drobno siekamy, następnie w garnku podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy cukinię i ziemniaka, doprawiamy solą i smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
- Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Całość gotujemy przez około 15 minut.
- Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy wszystko blenderem i dodajemy mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką do smaku.
Zupę krem z cukinii podajemy z łyżką śmietany, chociaż ja osobiście preferuję z jogurtem naturalnym i grzankami. Smacznego!