Szukasz sprawdzonego przepisu na krem z buraków? Poznaj mój przepis najlepszy kremową zupę z buraków, w której połączyłem tradycyjne smaki z nowoczesnymi akcentami. Idealny na każdą okazję, krem zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a jego głęboki kolor i aksamitna konsystencja zapewniają nie tylko wyjątkowe doznania kulinarne, ale też estetyczną ucztę dla oczu. Krem z buraków super sprawdzi się z chrupiącymi grzankami 🍞
Na skróty
Mój przepis na krem z buraków jest bardzo łatwy do przygotowania, ale również bardzo smaczny! Chociaż wiem, że same zapewnienia nie wystarczą, to niech zaświadczy o wyjątkowości odpowiedni sposób przygotowania. Mój sekret tkwi w przygotowaniu warzyw. Aby uzyskać intensywny kolor oraz głębie smaku, wszystkie warzywa piekę w piekarniku, zamiast je gotować. Taki proces pozwala na zamknięcie wszystkiego co najlepsze i przeniesieniu tych wartości wprost na zupę.
Kolejnym sekretnym składnikiem jest słodkie jabłko i kontrast pikantnego chili. Z jabłek zazwyczaj używam Szampion lub Red Jonaprince, łatwo je dostać o każdej porze roku, a dzięki temu mój krem z buraków uzyskuję charakterystyczny słodko-pikantny smak. Do przygotowania kremu, nie używam ani śmietany, ani mleka, dodaję według kulinarnego humoru dopiero na talerzu, dzięki temu mój przepis na krem z buraczków (należy pominąć masło!) jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
A prawie bym zapomniał 😀 jeśli nie mam gotowych grzanek, to kroję w kostkę chleb tostowy lub nawet zwykły i blanszuję na go patelni. Efekt jest super, praktycznie nie do odróżnienia, a nawet może lepszy! Dzieci się zupą zajadają i zawsze proszą o dokładkę 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z buraków, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- około 700 g małych buraczków
- około 200 g ziemniaków
- mała marchewka
- mała pietruszka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół słodkiego jabłka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- pół papryczki chili
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
Przepis na krem z buraków
- Zupę krem z buraków rozpoczynam od przygotowania warzyw. W pierwszej kolejności dokładnie myję, a następnie zawijam każde warzywo osobno w filię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 ℃. Warzywa piekę przez około 60 minut.
- Po upieczeniu warzywa wyjmuję z piekarnika, następnie rozchylam trochę folię i pozostawiam na chwilę do przestudzenia. Wszystkie warzywa po przestudzeniu obieram ze skórek i koję na mniejsze kawałki.
- Następnie na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażam na oliwie i maśle dobrze posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję warzywa oraz przyprawy jak tymianek, sól i pieprz czarny. Całość dokładnie mieszam i smażę przez kilka minut.
- Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszam i ponownie smażę przez kilka minut.
- Na tym etapie warzywa powinny się dobrze rozpadać, więc zalewam wszystko gorącym bulionem lub jeśli warzywa przygotowywałem na patelni, to dodaję zawartość patelni do gorącego bulionu.
- Całość dokładnie mieszam, a następnie miksuję blenderem na zupę krem. Na koniec jeszcze sprawdzam czy krem z buraków jest dobrze doprawiony, jeśli potrzeba go doprawić dodaję jeszcze sól i pieprz czarny. Smacznego!
Krem z buraczków podaję w niewielkich miseczkach, a najbardziej smakuję mi z grzankami. Dobrze sprawdza się też w wersji ze śmietaną lub kiełkami buraka.
Polecam również przepis na zupę krem z marchewki
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1042 | 23 | 44 | 158 | 31 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 130.25 | 2.87 | 5.50 | 19.75 | 3.87 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Bulion warzywny | 5 | 0.2 | 0.2 | 1 | 0.0 |
Buraki | 43 | 1.6 | 0.2 | 10 | 2.8 |
Ziemniaki | 77 | 2.0 | 0.1 | 17 | 2.2 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 58 | 1.5 | 0.3 | 13 | 3.1 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33 | 2.1 |
Jabłko (bez skórki) | 52 | 0.3 | 0.2 | 14 | 2.4 |
Oliwa z oliwek | 884 | 0.0 | 100.0 | 0 | 0.0 |
Masło | 717 | 0.85 | 81.0 | 0.06 | 0.0 |
Papryczka chili | 40 | 2.0 | 0.4 | 9 | 1.5 |
Tymianek (świeży) | 101 | 5.6 | 1.7 | 24 | 14.0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.