Zupa krem z buraków, która zachwyca kolorem i smakiem – idealna na rozgrzewający obiad

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na krem z buraków? Poznaj mój przepis najlepszy kremową zupę z buraków, w której połączyłem tradycyjne smaki z nowoczesnymi akcentami. Idealny na każdą okazję, krem zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a jego głęboki kolor i aksamitna konsystencja zapewniają nie tylko wyjątkowe doznania kulinarne, ale też estetyczną ucztę dla oczu. Krem z buraków super sprawdzi się z chrupiącymi grzankami 🍞

Mój przepis na krem z buraków jest bardzo łatwy do przygotowania, ale również bardzo smaczny! Chociaż wiem, że same zapewnienia nie wystarczą, to niech zaświadczy o wyjątkowości odpowiedni sposób przygotowania. Mój sekret tkwi w przygotowaniu warzyw. Aby uzyskać intensywny kolor oraz głębie smaku, wszystkie warzywa piekę w piekarniku, zamiast je gotować. Taki proces pozwala na zamknięcie wszystkiego co najlepsze i przeniesieniu tych wartości wprost na zupę.

Reklamy Ads By Google

Kolejnym sekretnym składnikiem jest słodkie jabłko i kontrast pikantnego chili. Z jabłek zazwyczaj używam Szampion lub Red Jonaprince, łatwo je dostać o każdej porze roku, a dzięki temu mój krem z buraków uzyskuję charakterystyczny słodko-pikantny smak. Do przygotowania kremu, nie używam ani śmietany, ani mleka, dodaję według kulinarnego humoru dopiero na talerzu, dzięki temu mój przepis na krem z buraczków (należy pominąć masło!) jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.

A prawie bym zapomniał 😀 jeśli nie mam gotowych grzanek, to kroję w kostkę chleb tostowy lub nawet zwykły i blanszuję na go patelni. Efekt jest super, praktycznie nie do odróżnienia, a nawet może lepszy! Dzieci się zupą zajadają i zawsze proszą o dokładkę 😉

Reklamy Ads By Google

Przepis na krem z buraków
Przepis na krem z buraków

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę krem z buraków, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • około 700 g małych buraczków
  • około 200 g ziemniaków
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół słodkiego jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • pół papryczki chili
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na krem z buraków

  1. Zupę krem z buraków rozpoczynam od przygotowania warzyw. W pierwszej kolejności dokładnie myję, a następnie zawijam każde warzywo osobno w filię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 ℃. Warzywa piekę przez około 60 minut.
  2. Po upieczeniu warzywa wyjmuję z piekarnika, następnie rozchylam trochę folię i pozostawiam na chwilę do przestudzenia. Wszystkie warzywa po przestudzeniu obieram ze skórek i koję na mniejsze kawałki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażam na oliwie i maśle dobrze posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję warzywa oraz przyprawy jak tymianek, sól i pieprz czarny. Całość dokładnie mieszam i smażę przez kilka minut.
  5. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz posiekaną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszam i ponownie smażę przez kilka minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na tym etapie warzywa powinny się dobrze rozpadać, więc zalewam wszystko gorącym bulionem lub jeśli warzywa przygotowywałem na patelni, to dodaję zawartość patelni do gorącego bulionu.
  8. Całość dokładnie mieszam, a następnie miksuję blenderem na zupę krem. Na koniec jeszcze sprawdzam czy krem z buraków jest dobrze doprawiony, jeśli potrzeba go doprawić dodaję jeszcze sól i pieprz czarny. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Krem z buraczków podaję w niewielkich miseczkach, a najbardziej smakuję mi z grzankami. Dobrze sprawdza się też w wersji ze śmietaną lub kiełkami buraka.

Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na zupę krem z marchewki

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1042 23 44 158 31

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 130.25 2.87 5.50 19.75 3.87

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Bulion warzywny 5 0.2 0.2 1 0.0
Buraki 43 1.6 0.2 10 2.8
Ziemniaki 77 2.0 0.1 17 2.2
Marchewka 41 0.9 0.2 10 2.8
Pietruszka (korzeń) 58 1.5 0.3 13 3.1
Cebula 40 1.1 0.1 9 1.7
Czosnek 149 6.4 0.5 33 2.1
Jabłko (bez skórki) 52 0.3 0.2 14 2.4
Oliwa z oliwek 884 0.0 100.0 0 0.0
Masło 717 0.85 81.0 0.06 0.0
Papryczka chili 40 2.0 0.4 9 1.5
Tymianek (świeży) 101 5.6 1.7 24 14.0

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 434
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)