Zupa jarzynowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa jarzynowa to połączenie warzyw z wywarem bulionu. Niewątpliwie taka mieszanka stanowi bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Przygotowanie zupy jarzynowej jest bardzo łatwe. Podstawę stanowi bulion rosołowy, który możemy przygotować samodzielnie gotując go odpowiednio wcześniej lub skorzystać z gotowych rozwiązań jak chociażby bulion drobiowy w słoiku.

Zupa jarzynowa powstaje wyłącznie z połączenia polskich warzyw. Co niewątpliwie stanowi zaletę, ponieważ można przygotować ją o każdej porze roku, zarówno ze świeżych warzyw jak i tych mrożonych. Mój przepis na jarzynową został napisany pod mrożone warzywa, dzięki czemu zupka cenowo wychodzi bardzo ekonomicznie. Przygotowanie 2,5 litra zupy jarzynowej wyniesie około 10 zł. Oczywiście zupę jarzynową możesz przygotować również ze świeżych warzyw, wówczas wszystkie warzywa przygotuj wcześniej i dodawaj je tak samo jak w przepisie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa jarzynowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1,5 litra bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 150 g marchewki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 100 g kalafiora
  • 100 g brokułu
  • 50 g groszku zielonego
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Zupa jarzynowa — przepis

  1. W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie podsmażoną cebulę zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania
  2. Dodajemy marchewkę i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i dodajemy sos sojowy oraz doprawiamy ziołowym pieprzem i lubczykiem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zupę jarzynową poza sezonem na świeże warzywa możemy przygotować z mrożonej fasolki, kalafiora i marchewki. Warzywa mrożone przyrządzamy tak samo, jak te świeże.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments