Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką to świetne połączenie składników i dobre źródło witamin.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 250 g kalafiora
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Zupa jarzynowa – sposób przygotowania

  1. W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w półksiężyce marchewkę, smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
  3. Dodajemy gorący bulion, podgrzewamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu.
  4. Następnie dodajemy przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Całość doprawiamy solą.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
  6. Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Śmietanę odpowiednio hartujemy, najpierw mieszamy ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.
  7. Poza sezonem na świeże warzywa możemy użyć mrożonego kalafiora i fasolki. Warzywa mrożone gotujemy tak samo jak te świeże. Smacznego!

Zupa jarzynowa stanowi świetne źródło witamin.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 4.7]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

34 − 27 =