Zupa jarzynowa

272 0
Zupa jarzynowa, domowy przepis

Zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 250 g kalafiora
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 18%
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Zupa jarzynowa – sposób przygotowania

  1. W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w półksiężyce marchewkę, smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
  3. Dodajemy gorący bulion, podgrzewamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu.
  4. Następnie dodajemy przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Całość doprawiamy solą.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
  6. Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Śmietanę odpowiednio hartujemy, najpierw mieszamy ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.
  7. Poza sezonem na świeże warzywa możemy użyć mrożonego kalafiora i fasolki. Warzywa mrożone gotujemy tak samo jak te świeże. Smacznego!

Zupa jarzynowa stanowi świetne źródło witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 3

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?