Na skróty
Zupa jarzynowa to połączenie warzyw z wywarem bulionu. Niewątpliwie taka mieszanka stanowi bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Przygotowanie zupy jarzynowej jest bardzo łatwe. Podstawę stanowi bulion rosołowy, który możemy przygotować samodzielnie gotując go odpowiednio wcześniej lub skorzystać z gotowych rozwiązań jak chociażby bulion drobiowy w słoiku.
Zupa jarzynowa powstaje wyłącznie z połączenia polskich warzyw. Co niewątpliwie stanowi zaletę, ponieważ można przygotować ją o każdej porze roku, zarówno ze świeżych warzyw jak i tych mrożonych. Mój przepis na jarzynową został napisany pod mrożone warzywa, dzięki czemu zupka cenowo wychodzi bardzo ekonomicznie. Przygotowanie 2,5 litra zupy jarzynowej wyniesie około 10 zł. Oczywiście zupę jarzynową możesz przygotować również ze świeżych warzyw, wówczas wszystkie warzywa przygotuj wcześniej i dodawaj je tak samo jak w przepisie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa jarzynowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1,5 litra bulionu
- 4 ziemniaki
- 150 g marchewki
- 150 g fasolki szparagowej
- 100 g kalafiora
- 100 g brokułu
- 50 g groszku zielonego
- mała cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zupa jarzynowa — przepis
- W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie podsmażoną cebulę zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania
- Dodajemy marchewkę i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
- Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i dodajemy sos sojowy oraz doprawiamy ziołowym pieprzem i lubczykiem. Smacznego!
Zupę jarzynową poza sezonem na świeże warzywa możemy przygotować z mrożonej fasolki, kalafiora i marchewki. Warzywa mrożone przyrządzamy tak samo, jak te świeże.
Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak