
Zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką to świetne połączenie składników i dobre źródło witamin.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 150 g fasolki szparagowej
- 250 g kalafiora
- pół cebuli
- łyżka masła
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 18%
- koperek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Zupa jarzynowa – sposób przygotowania
- W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w półksiężyce marchewkę, smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie smażymy około 3 minuty mieszając co chwilę.
- Dodajemy gorący bulion, podgrzewamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy przyciętą na końcach i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz różyczki kalafiora. Całość doprawiamy solą.
- Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Śmietanę odpowiednio hartujemy, najpierw mieszamy ją ze stopniowo dodawanym wywarem, w ilości około szklanki, następnie przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.
- Poza sezonem na świeże warzywa możemy użyć mrożonego kalafiora i fasolki. Warzywa mrożone gotujemy tak samo jak te świeże. Smacznego!
Zupa jarzynowa stanowi świetne źródło witamin.
Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (11 głosów)