Zupa jarzynowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa jarzynowa to połączenie warzyw z wywarem bulionu. Niewątpliwie taka mieszanka stanowi bogate źródło witamin i wartości odżywczych. Przygotowanie zupy jarzynowej jest bardzo łatwe. Podstawę stanowi bulion rosołowy, który możemy przygotować samodzielnie gotując go odpowiednio wcześniej lub skorzystać z gotowych rozwiązań jak chociażby bulion drobiowy w słoiku.

Reklamy Ads By Google

Zupa jarzynowa powstaje wyłącznie z połączenia polskich warzyw. Co niewątpliwie stanowi zaletę, ponieważ można przygotować ją o każdej porze roku, zarówno ze świeżych warzyw jak i tych mrożonych. Mój przepis na jarzynową został napisany pod mrożone warzywa, dzięki czemu zupka cenowo wychodzi bardzo ekonomicznie. Przygotowanie 2,5 litra zupy jarzynowej wyniesie około 10 zł. Oczywiście zupę jarzynową możesz przygotować również ze świeżych warzyw, wówczas wszystkie warzywa przygotuj wcześniej i dodawaj je tak samo jak w przepisie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa jarzynowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1,5 litra bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 150 g marchewki
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 100 g kalafiora
  • 100 g brokułu
  • 50 g groszku zielonego
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Zupa jarzynowa — przepis

  1. W szerokim większym garnku na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie podsmażoną cebulę zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania
  2. Dodajemy marchewkę i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Następnie Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Zupę jarzynową zestawiamy z ognia i dodajemy sos sojowy oraz doprawiamy ziołowym pieprzem i lubczykiem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zupę jarzynową poza sezonem na świeże warzywa możemy przygotować z mrożonej fasolki, kalafiora i marchewki. Warzywa mrożone przyrządzamy tak samo, jak te świeże.

Zobacz również: Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)