Zupa gulaszowa

Przepis na zupę gulaszową | Zupa gulaszowa
Przepis na zupę gulaszową | Zupa gulaszowa

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa gulaszowa to moje jedno z ulubionych jesienno-zimowych dań. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Warto przygotować wiec ją z dużą porcją mięsa, ziemniaków, marchewki, papryki i innych warzyw, aby wzmocnić swój organizm w okresie zimowym. Połączenie dużej ilości mięsa, warzyw i przypraw, w szczególności papryki, cebuli i czosnku sprawia, że zupa gulaszowa sprawdza się świetnie w chłodniejsze dni.

Dzisiaj dzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem na zupę gulaszową, którą ja przygotowuję w jednym garnku z domowych składników. Moja zupa gulaszowa to przepis babci, który może liczyć sobie nawet 100 lat!

Zupa gulaszowa nadaję się świetnie do przechowywania w lodówce. Można ją przygotować wcześniej i podawać przez nawet przez 2 — 3 dni. Często nazywam ją magiczną zupą, ponieważ, z każdym dniem nabiera coraz wyraźniejszego smaku i aromatu. Wszystko za sprawą wywaru, który się tworzy podczas gotowania, aby następnie coraz głębiej wnikać w składniki, tym samym podkreślając ich smak.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa gulaszowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 500 g łopatki wołowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona (może być żółta lub zielona)
  • duża cebula
  • korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g passaty lub puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka tymianku i oregano
  • pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Zupa gulaszowa — przepis

  1. Mięso myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki lub takie jakie będą dla Ciebie odpowiednie. Ja zazwyczaj kroję w nieregularne trójkąty 😉
  2. Mięso możemy podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę, ale możesz zrobić to na osobnej patelni, tak jak Ci wygodnie.
  3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula i czosnek się zacznie rumienić dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy na najszybszym ogniu przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz lub do miseczki, ponieważ garnek będzie nam potrzebny do przygotowania warzyw.
  4. Marchew i pietruszkę najlepiej obrać i pokroić w plasterki w trakcie smażenia mięsa na gulasz. Paprykę również możemy tak przygotować, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe paseczki — kawałeczki.
  5. Warzywa smażymy przez około 10 minut na najszybszym ogniu. Następnie dodajemy mięso razem z sosem oraz dolewamy szklankę wody lub bulionu. Sama woda będzie wystarczająca, jednak jeśli chcesz wytworzyć jeszcze lepszy aromat dolej bulionu.
  6. Dodajemy przyprawy — łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy naszą zupę gulaszową na wolnym ogniu przez około 90 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nam się spód nie przykleił.
  7. Następnie dodajemy 400 g passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. W sezonie używam świeżych pomidorów, wystarczy sparzyć pomidory malinowe, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze cząstki i pozbyć się gniazd nasiennych.
  8. Następnie do zupy gulaszowej dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dokładnie mieszamy zupę, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zazwyczaj w zależności od odmiany ziemniaków jest to od 20 do 30 minut.

Niewątpliwie zupa gulaszowa to świetne połączenie wartości odżywczych z wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednak ja czasami dla przełamania smaku dodaję, już na talerzu łyżeczkę kwaśnej śmietany. Warto spróbować. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments