Zupa gulaszowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa gulaszowa to moje jedno z ulubionych jesienno-zimowych dań. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Warto przygotować wiec ją z dużą porcją mięsa, ziemniaków, marchewki, papryki i innych warzyw, aby wzmocnić swój organizm w okresie zimowym. Połączenie dużej ilości mięsa, warzyw i przypraw, w szczególności papryki, cebuli i czosnku sprawia, że zupa gulaszowa sprawdza się świetnie w chłodniejsze dni.

Dzisiaj dzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem na zupę gulaszową, którą ja przygotowuję w jednym garnku z domowych składników. Moja zupa gulaszowa to przepis babci, który może liczyć sobie nawet 100 lat!

Reklamy Ads By Google

Zupa gulaszowa nadaję się świetnie do przechowywania w lodówce. Można ją przygotować wcześniej i podawać przez nawet przez 2 — 3 dni. Często nazywam ją magiczną zupą, ponieważ, z każdym dniem nabiera coraz wyraźniejszego smaku i aromatu. Wszystko za sprawą wywaru, który się tworzy podczas gotowania, aby następnie coraz głębiej wnikać w składniki, tym samym podkreślając ich smak.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa gulaszowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 500 g łopatki wołowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona (może być żółta lub zielona)
  • duża cebula
  • korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g passaty lub puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka tymianku i oregano
  • pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Zupa gulaszowa — przepis

  1. Mięso myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki lub takie jakie będą dla Ciebie odpowiednie. Ja zazwyczaj kroję w nieregularne trójkąty 😉
  2. Mięso możemy podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę, ale możesz zrobić to na osobnej patelni, tak jak Ci wygodnie.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula i czosnek się zacznie rumienić dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy na najszybszym ogniu przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz lub do miseczki, ponieważ garnek będzie nam potrzebny do przygotowania warzyw.
  5. Marchew i pietruszkę najlepiej obrać i pokroić w plasterki w trakcie smażenia mięsa na gulasz. Paprykę również możemy tak przygotować, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe paseczki — kawałeczki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Warzywa smażymy przez około 10 minut na najszybszym ogniu. Następnie dodajemy mięso razem z sosem oraz dolewamy szklankę wody lub bulionu. Sama woda będzie wystarczająca, jednak jeśli chcesz wytworzyć jeszcze lepszy aromat dolej bulionu.
  8. Dodajemy przyprawy — łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy naszą zupę gulaszową na wolnym ogniu przez około 90 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nam się spód nie przykleił.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie dodajemy 400 g passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. W sezonie używam świeżych pomidorów, wystarczy sparzyć pomidory malinowe, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze cząstki i pozbyć się gniazd nasiennych.
  11. Następnie do zupy gulaszowej dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dokładnie mieszamy zupę, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zazwyczaj w zależności od odmiany ziemniaków jest to od 20 do 30 minut.
  12. Reklamy Ads By Google

Niewątpliwie zupa gulaszowa to świetne połączenie wartości odżywczych z wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednak ja czasami dla przełamania smaku dodaję, już na talerzu łyżeczkę kwaśnej śmietany. Warto spróbować. Smacznego!

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)