Obiad

Zupa gulaszowa

2 min czytania
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to moja jedna z ulubionych jesiennych zup. Szczególnie kiedy za oknem robi się chłodniejsza pogoda, warto wzmocnić swój organizm sycącą, rozgrzewającą i bardzo aromatyczną zupą. Dzisiaj dzielę się z Wami swoim ulubionym przepisem na zupę gulaszową, którą ja przygotowuję w jednym garnku z domowych składników.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 500 g łopatki wołowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona (może być żółta lub zielona)
  • duża cebula
  • korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g passaty lub puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka tymianku i oregano
  • pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Zupa gulaszowa — sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki lub takie jakie będą dla Ciebie odpowiednie. Ja zazwyczaj kroję w nieregularne trójkąty 😉
  2. Mięso możemy podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę, ale możesz zrobić to na osobnej patelni, tak jak Ci wygodnie.
  3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula i czosnek się zacznie rumienić dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy na najszybszym ogniu przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz lub do miseczki, ponieważ garnek będzie nam potrzebny do przygotowania warzyw.
  4. Marchew i pietruszkę najlepiej obrać i pokroić w plasterki w trakcie smażenia mięsa na gulasz. Paprykę również możemy tak przygotować, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe paseczki — kawałeczki.
  5. Warzywa smażymy przez około 10 minut na najszybszym ogniu. Następnie dodajemy mięso razem z sosem oraz dolewamy szklankę wody lub bulionu. Sama woda będzie wystarczająca, jednak jeśli chcesz wytworzyć jeszcze lepszy aromat dolej bulionu.
  6. Dodajemy przyprawy — łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy garnek, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy naszą zupę gulaszową na wolnym ogniu przez około 90 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nam się spód nie przykleił.
  7. Następnie dodajemy 400 gram passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. W sezonie używam świeżych pomidorów, wystarczy sparzyć pomidory malinowe, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze cząstki i pozbyć się gniazd nasiennych.
  8. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dokładnie mieszamy zupę, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zazwyczaj w zależności od odmiany ziemniaków jest to od 20 do 30 minut.

Niewątpliwie zupa gulaszowa to świetne połączenie wartości odżywczych z wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednak ja czasami dla przełamania smaku dodaję, już na talerzu łyżeczkę kwaśnej śmietany. Smacznego!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 23 = 26

×
Obiad

Tradycyjny gulasz węgierski

1 min czytania