Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Uszka do barszczu z farszem grzybowym
Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz bez karabinu… Coś w tym jest! Tak jak sam barszcz tego wieczoru jest inny, wyjątkowy. Tak uszka z farszem grzybowym, z samych borowików oraz odrobiną cebulki są wyjątkowe i stanowią nieodłączną całość tego tradycyjnego dania. Doskonałe uszka to miękkie ciasto oraz wyselekcjonowane suszone borowiki. Najlepiej te zbierane późną jesienią, gdyż są ciemniejsze, bardziej nasycone walorami smakowymi, oraz są zdrowsze! Przepis na Tradycyjny barszcz wigilijny

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 gram masła ekstra
  • sól
  • 40 gram suszonych borowików
  • 1 szklanka wody
  • jedna cebula
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki, następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
  2. FARSZ CZ1.
    Do małego garnka przekładamy grzyby i zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu prze 30 minut
  3. FARSZ CZ2.
    Cebulę drobno siekamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na złocisty kolor. Smażymy przez około 5 – 6 minut, co chwilę mieszając.
  4. FARSZ CZ3.
    Ugotowane grzyby studzimy, po ostygnięciu, odcedzamy (wywar możemy zachować, można dodać go do barszczu). Grzyby siekamy na drobno, bądź przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Następnie dodajemy ostudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy.
  5. LEPIENIE USZEK
    Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na grubość około 2 – 3 mm, podsypując mąką. Resztę trzymamy pod przykryciem. Następnie małą szklanką (o średnicy 4 – 5 cm) wycinamy kółka, następnie na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z farszem w środku składamy na pół i zlepiamy brzegi, następnie łączymy ze sobą dwa końce zlepiając je ze sobą, tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło małego palca 😉 Najgrubszy środek „pierścionka” lekko odchylamy.
  6. Gotowe uszka układamy na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, koniecznie musimy przykryć je ściereczką.
  7. GOTOWANIE USZEK
    Uszka wkładamy partiami po 10 – 15 sztuk, na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 1 -2 minuty, do momentu wypłynięcia uszek na wierzch (czas wypłynięcia uszka zależy od grubości ciasta). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu zachowując odstępy. Dopiero po dokładnym osuszeniu i ostygnięciu możemy przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki, lub zamrozić na później. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 17 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 40 = 42