Uszka z grzybami

Reklamy Ads By Google

Tradycyjne uszka z grzybami to nieodłączny element wigilijnego barszczu czerwonego i Świąt Bożego Narodzenia. A starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz bez karabinu… i muszę przyznać, że coś w tym jest! Wigilijny barszcz czerwony tego wieczoru jest niezwykle wyjątkowy. Uszka z grzybami, przygotowane najlepiej z samych borowików również smakują niesamowite i stanowią nieodłączną całość tego tradycyjnego dania.

Tradycyjne uszka z grzybami

Z mojego przepisu dowiesz się jak przygotować najlepsze uszka z grzybami. Ciasto na uszka przygotowuję z odrobiną masła, aby było bardziej miękkie, jednocześnie, aby zachowało swoją sprężystość. Natomiast farsz na uszka przygotowuję z suszonych borowików zbieranych późną jesienią. Grzyby późnej jesieni są ciemniejsze od ich letnich braci, dzięki czemu nadają się doskonale do przygotowania nie tylko uszek, ale również do pierogów z kapustą i grzybami czy wigilijnej zupy grzybowej.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis uszka z grzybami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Składniki na ciasto:

Reklamy Ads By Google

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g masła ekstra
  • sól

Składniki na farsz:

  • 40 g suszonych borowików
  • szklanka wody
  • cebula
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,
Przepis na tradycyjne uszka wigilijne
Przepis na tradycyjne uszka wigilijne

Przepis na uszka z grzybami

  1. CIASTO
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki, następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
  2. FARSZ
    Do małego garnka przekładamy grzyby i zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Cebulę drobno siekamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na złocisty kolor. Smażymy przez około 5 — 6 minut, co chwilę mieszając.
  5. Ugotowane grzyby studzimy, po ostygnięciu, odcedzamy (wywar możemy zachować, można go dodać do barszczu). Grzyby siekamy na drobno, bądź przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i pieprz czarny. Następnie dodajemy ostudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. LEPIENIE USZEK
    Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na grubość około 2 — 3 mm, podsypując mąką. Resztę trzymamy pod przykryciem. Następnie małą szklanką (o średnicy 4 — 5 cm) wycinamy kółka, następnie na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z farszem w środku składamy na pół i zlepiamy brzegi, następnie łączymy ze sobą dwa końce zlepiając je ze sobą, tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło małego palca 😉 Najgrubszy środek „pierścionka” lekko odchylamy.
  8. Gotowe uszka układamy na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, koniecznie musimy przykryć je ściereczką.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. GOTOWANIE USZEK
    Uszka wkładamy partiami po 10 — 15 sztuk, na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 1 — 2 minuty, do momentu wypłynięcia uszek na wierzch (czas wypłynięcia uszka zależy od grubości ciasta). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu zachowując odstępy. Dopiero po dokładnym osuszeniu i ostygnięciu możemy przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki lub zamrozić na później. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Wigilijne uszka z grzybami świetnie sprawdzą się do barszczu czerwonego.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)