
Starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz bez karabinu… Coś w tym jest! Tak jak sam barszcz tego wieczoru jest inny, taki wyjątkowy. Tak uszka z farszem grzybowym, najlepiej z samych borowików oraz odrobiną cebulki są wyjątkowe i stanowią nieodłączną całość tego tradycyjnego dania.
Mój przepis na doskonałe uszka to miękkie ciasto oraz wyselekcjonowane suszone borowiki. Najlipniejsze pochodzą ze zbiorów późnej jesieni, gdyż są ciemniejsze, bardziej nasycone walorami smakowymi, oraz są zdrowsze! Zobacz też przepis na Tradycyjny barszcz wigilijny
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g masła ekstra
- sól
- 40 g suszonych borowików
- szklanka wody
- cebula
- 2 łyżki masła ekstra
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól i pieprz
Przepis na uszka wigilijne
- CIASTO
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki, następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut. - FARSZ
Do małego garnka przekładamy grzyby i zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut - Cebulę drobno siekamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na złocisty kolor. Smażymy przez około 5 — 6 minut, co chwilę mieszając.
- Ugotowane grzyby studzimy, po ostygnięciu, odcedzamy (wywar możemy zachować, można go dodać do barszczu). Grzyby siekamy na drobno, bądź przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i pieprz czarny. Następnie dodajemy ostudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy.
- LEPIENIE USZEK
Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na grubość około 2 — 3 mm, podsypując mąką. Resztę trzymamy pod przykryciem. Następnie małą szklanką (o średnicy 4 — 5 cm) wycinamy kółka, następnie na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z farszem w środku składamy na pół i zlepiamy brzegi, następnie łączymy ze sobą dwa końce zlepiając je ze sobą, tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło małego palca 😉 Najgrubszy środek „pierścionka” lekko odchylamy. - Gotowe uszka układamy na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, koniecznie musimy przykryć je ściereczką.
- GOTOWANIE USZEK
Uszka wkładamy partiami po 10 — 15 sztuk, na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 1 — 2 minuty, do momentu wypłynięcia uszek na wierzch (czas wypłynięcia uszka zależy od grubości ciasta). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu zachowując odstępy. Dopiero po dokładnym osuszeniu i ostygnięciu możemy przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki lub zamrozić na później. Smacznego!
Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami