Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Uszka do barszczu z farszem grzybowym
Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz bez karabinu… Coś w tym jest! Tak jak sam barszcz tego wieczoru jest inny, taki wyjątkowy. Tak uszka z farszem grzybowym, najlepiej z samych borowików oraz odrobiną cebulki są wyjątkowe i stanowią nieodłączną całość tego tradycyjnego dania.

Mój przepis na doskonałe uszka to miękkie ciasto oraz wyselekcjonowane suszone borowiki. Najlipniejsze pochodzą ze zbiorów późnej jesieni, gdyż są ciemniejsze, bardziej nasycone walorami smakowymi, oraz są zdrowsze! Zobacz też przepis na Tradycyjny barszcz wigilijny

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g masła ekstra
  • sól
  • 40 g suszonych borowików
  • szklanka wody
  • cebula
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i pieprz

Przepis na uszka wigilijne

  1. CIASTO
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki, następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
  2. FARSZ
    Do małego garnka przekładamy grzyby i zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut
  3. Cebulę drobno siekamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na złocisty kolor. Smażymy przez około 5 — 6 minut, co chwilę mieszając.
  4. Ugotowane grzyby studzimy, po ostygnięciu, odcedzamy (wywar możemy zachować, można go dodać do barszczu). Grzyby siekamy na drobno, bądź przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i pieprz czarny. Następnie dodajemy ostudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy.
  5. LEPIENIE USZEK
    Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na grubość około 2 — 3 mm, podsypując mąką. Resztę trzymamy pod przykryciem. Następnie małą szklanką (o średnicy 4 — 5 cm) wycinamy kółka, następnie na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z farszem w środku składamy na pół i zlepiamy brzegi, następnie łączymy ze sobą dwa końce zlepiając je ze sobą, tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło małego palca 😉 Najgrubszy środek „pierścionka” lekko odchylamy.
  6. Gotowe uszka układamy na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, koniecznie musimy przykryć je ściereczką.
  7. GOTOWANIE USZEK
    Uszka wkładamy partiami po 10 — 15 sztuk, na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 1 — 2 minuty, do momentu wypłynięcia uszek na wierzch (czas wypłynięcia uszka zależy od grubości ciasta). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu zachowując odstępy. Dopiero po dokładnym osuszeniu i ostygnięciu możemy przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki lub zamrozić na później. Smacznego!

Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (33 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x