Tradycyjne kopytka z sosem pomidorowym

11.1k 2
Tradycyjne kopytka z sosem pomidorowym

Przepis na tradycyjne kopytka z ziemniaków, podane z sosem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Danie wprost idealne na rodzinny obiad. Kopytka doskonale komponują się również z innymi sosami, bądź jako dodatek do mięs, lub po prostu po wystudzeniu możemy je podsmażyć ze skwarkami ? Danie możemy podawać na 1001 sposobów. Miłej zabawy!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • 200 gram przecieru pomidorowego
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • łyżka masła ekstra
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jajka
  • pieprz mielony

Jak przygotować tradycyjne kopytka?

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy wodą, przyprawiamy solą, bądź Kucharkiem i gotujemy. Następnie odcedzamy, czekamy chwilę, aż odparują i dokładnie je rozgniatamy.
  2. Przestygnięte, ale nie zimne ziemniaki przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dwa jajka, dwie i pół szklanki mąki pszennej, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną pozostałej mąki, tak aby uzyskać jednolitą masę, którą będziemy mogli pokroić nożem.
  3. Dzielimy ciasto na części. Z jednej części formujemy wałek, następnie kroimy nożem na małe kawałeczki – kopytka. Tak samo postępujemy z każdą częścią ciasta.
  4. Kopytka wrzucamy partiami na wrzącą i osoloną wodę (najlepiej wrzucać każdy oddzielnie i gotować w partiach po 20 sztuk). Gotujemy przez około dwie minuty do wypłynięcia na powierzchnie.
  5. DOBRA RADA:
    Aby uniknąć sklejania się kopytek po ugotowaniu, obtocz je w oleju.
  6. Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i szczyptą soli. Całość chwilę gotujemy i odstawiamy na bok.
  7. Jajka smażymy na patelni, na oliwie, do momentu, aż się lekko zaczną ścinać.
  8. Kopytka polewamy sosem, wykładamy na nie jajko, na jajko dajemy odrobinę pieprzu świeżo mielonego, oraz całe danie dekorujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *