Na skróty
Tortilla z kurczakiem często kojarzona jest z fast foodami, jednak taka przygotowana w domu, z dobrego przepisu może być bardzo zdrowa i smaczna. Dzisiaj poznasz przepis na tortillę z kurczakiem i domowym sosem czosnkowym.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tortilla z kurczakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- dwa naleśniki tortilli
- 100 gram filetu z kurczaka
- ogórek
- pomidor
- sałata lub gotowa mieszanka sałat
- 3 łyżeczki śmietany 18%
- łyżeczka majonezu
- ketchup
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do gyrosu
- czosnek
- pieprz mielony
- sól
Tortilla z kurczakiem – jak przygotować?
- Tortille zaczynamy od przygotowania składników. Kroimy ogórka i pomidora według uznania. Oczywiście warzywa należy wcześniej umyć pod bieżącą zimną wodą.
- Łączymy śmietanę z majonezem, dodajemy przeciśnięty lub gnieciony i siekany czosnek, koperek, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy.
- Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą zimną wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe paski.
- Pokrojony filet przyprawiamy przyprawą do kraczka i gyrosa. Następnie smażymy na odrobinie oleju, na patelni bez przykrycia na najwyższym możliwym stopniu kuchenki, przez około 4 minuty. Mieszamy co chwilę mięso, aby nie przywarło.
- Każdą tortillę przed zawinięciem podgrzewamy kilka sekund w mikrofali lub na rozgrzanej patelni.
- Nakładamy porcję na naleśniki tortilli według uznania, zaczynając od sałaty, (jeśli jest cała, to należy ją porwać, jeśli z gotowego mixu sałat to jest już gotowa). Następnie nakładamy mięso, dodajemy nasz sos czosnkowy oraz odrobinę ketchupu.
- Zwijamy podwijając dolną krawędź, aby zawartość nie wypadła. Następnie formujemy rulonik.
Wskazówka: Aby uniknąć rozpadania się tortilli, brzeg ciasta możemy zwilżyć ciepłą wodą. - Gotową tortille możemy zapiec chwilę w opiekaczu, jeśli mamy taki odpowiedni, ale nie jest to konieczne.
Domowa tortilla z kurczakiem najlepiej smakuję z zimną lemoniadą cytrynową. Smacznego!
Oceń ten przepis!