Na skróty
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne. W moim domu tarta ze szpinakiem pojawia się często, szczególnie w sezonie zimowym. Wówczas wtedy stanowi bardzo syty posiłek, który wyśmienicie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno. W sezonie letnim lubię tarte ze względu na jej łatwość przygotowania — korzystam wtedy ze świeżego szpinaku.
Tarta ze szpinakiem doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad przy rodzinnym stole oraz na kameralne spotkania w gronie znajomych.
Ponieważ tarta to wyjątkowe danie z idealnym kruchym ciastem i wytrawnym farszem, możesz je przygotować z serem fetą lub serem kozim — w zależności od upodobań. Ser kozi posiada specyficzny zapach i nie każdy go lubi, stąd alternatywa z serem feta. Wówczas tarta ze szpinakiem smakuję wyśmienicie dla każdego.
Należy pamiętać, że tarte pieczemy na dwa razy, najpierw 10 minut w 190°C — sam kruchy spód. Następnie 20 minut w 180°C — jako całe gotowe danie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tarta ze szpinakiem i serem feta, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- łyżka śmietany 18%
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 100 g masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Tarta ze szpinakiem — sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności wsypujemy do miski mąkę, formujemy wewnątrz dołek, dodajemy dwa żółtka, łyżkę śmietany, szczyptę soli oraz pokrojone nożem na mniejsze kawałki zimne masło. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta. Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta kruchego, jednak polecam Ci ręczne wyrobienie ciasta. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na około godzinę.
- Następnie po wyjęciu z lodówki ciasto rozkładamy i rozwałkowujemy na placek o średnicy nieco większej niż foremka i wyłóż nim foremkę. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy na końcach, to możesz pokroić je w plastry i powykładać nimi dno i boki formy. Na koniec ugniatamy palcami ciasto w miejscach złączeń a dno nakłuwamy widelcem.
- Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190°C na grzanie góra — dół. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Po tym czasie od razu wyjmujemy formę z piekarnika.
- Podczas pieczenia spodu do tarty przygotujemy farsz. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy ząbki czosnku. Następnie dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, to wybierz ten mrożony w całych liściach. Jednak najpierw rozmroź go i odcedź rozpuszczoną glazurę. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość i puści wodę wbijamy jajko i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową, następnie mieszamy.
- Wszystkie składniki na patelni mieszamy drewnianą łyżką i podgrzewamy kilka minut na średniej mocy kuchenki, następnie dodajemy ser feta. Rzadką, jeszcze ciepłą masę przelewamy do podpieczonego spodu.
- Formę z tartą umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C grzanie góra — dół i pieczemy przez 20 minut.
Upieczona tarta ze szpinakiem może od razu wylądować na stole. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze gorąca, jednak lepiej się ją kroi dopiero po schłodzeniu. Smacznego!
Zobacz również: Zupa cebulowa