Szaszłyki z ziemniaków i salami

100 0
Przepis na szaszłyki z ziemniaków i salami

Szaszłyki z ziemniaków i salami, podane z grilla to świetne danie lub smaczny dodatek do przygotowania dosłownie w 15 minut. Pyszne szaszłyki uzupełnia domowy sos czosnkowy, który jest lekki i nie stanowi zbędnego obciążenia kalorycznego. Spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g salami
  • łyżka oleju
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Jak zrobić szaszłyki z ziemniaków i salami?

  1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie namaczamy patyczki w wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i następnie obtaczamy je w połączeniu oleju, rozgniecionego ząbka czosnku, tymianku soli i pieprzu.
  3. Salami kroimy na plasterki tej samej grubości co ziemniaki.
  4. Nadziewamy na patyczki kolejno plastry ziemniaka i salami.
  5. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do uzyskania pożądanej chrupkości. Smacznego!

Szaszłyki z ziemniaków i salami możemy podawać z domowym sosem czosnkowym, będą jeszcze smaczniejsze!

Przepis na domowy sos czosnkowy

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych dań, nie tylko z grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + = 11

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?