Szaszłyki z ziemniaków i salami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Szaszłyki z ziemniaków i salami, podane z grilla to świetne danie lub smaczny dodatek do przygotowania dosłownie kilkanaście minut. Pyszne szaszłyki możemy uzupełnić domowy sos czosnkowy, który jest lekki i nie stanowi zbędnego obciążenia kalorycznego. Spróbuj koniecznie! Przepis na szaszłyki z ziemniaków i salami oraz domowy sos czosnkowy znajdziesz poniżej.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szaszłyki z ziemniaków i salami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g salami
  • łyżka oleju
  • łyżeczka tymianku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na szaszłyki z ziemniaków i salami

  1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie namaczamy patyczki w wodzie — będzie łatwiej nadziewać na nie składniki.
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i następnie obtaczamy je w połączeniu oleju, rozgniecionego ząbka czosnku, tymianku, soli i pieprzu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Salami kroimy na plasterki tej samej grubości co ziemniaki, nie mogą być grubsze, ani cieńsze.
  5. Nadziewamy na patyczki na przemian plastry ziemniaka i salami.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do uzyskania pożądanej chrupkości. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Szaszłyki z ziemniaków i salami możemy podawać z domowym sosem czosnkowym, będą jeszcze smaczniejsze!

Reklamy Ads By Google

Przepis na domowy sos czosnkowy

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych dań, nie tylko z grilla.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments