Na skróty
Szaszłyki z ziemniaków i salami, podane z grilla to świetne danie lub smaczny dodatek do przygotowania dosłownie kilkanaście minut. Pyszne szaszłyki możemy uzupełnić domowy sos czosnkowy, który jest lekki i nie stanowi zbędnego obciążenia kalorycznego. Spróbuj koniecznie! Przepis na szaszłyki z ziemniaków i salami oraz domowy sos czosnkowy znajdziesz poniżej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis szaszłyki z ziemniaków i salami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 200 g salami
- łyżka oleju
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przepis na szaszłyki z ziemniaków i salami
- Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie namaczamy patyczki w wodzie — będzie łatwiej nadziewać na nie składniki.
- Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i następnie obtaczamy je w połączeniu oleju, rozgniecionego ząbka czosnku, tymianku, soli i pieprzu.
- Salami kroimy na plasterki tej samej grubości co ziemniaki, nie mogą być grubsze, ani cieńsze.
- Nadziewamy na patyczki na przemian plastry ziemniaka i salami.
- Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do uzyskania pożądanej chrupkości. Smacznego!
Szaszłyki z ziemniaków i salami możemy podawać z domowym sosem czosnkowym, będą jeszcze smaczniejsze!
Przepis na domowy sos czosnkowy
Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstały sos czosnkowy nadaję się doskonale również do innych dań, nie tylko z grilla.
Oceń ten przepis!