Szukasz łatwego przepisu na obiad? Zobacz kotlety siekane z kurczaka! Ten wyjątkowy przepis to doskonały sposób, by szybko przygotować smaczny i pożywny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu ❤🔥
Na skróty
Kotlety siekane z kurczaka to niezwykle ciekawa propozycja na szybki obiad. Jak już sama nazwa wskazuję, kotlety siekane są przygotowywane z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z indyka. Ja zazwyczaj sięgam po filety z kurczaka, ponieważ zawsze mam je gdzieś pod ręką. Mój przepis na kotlety siekane z kurczaka nie zawiera sera żółtego, ale oczywiście możesz go dodać, wystarczy zetrzeć ser na dużych oczkach i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Często również kotlety siekane z kurczaka przygotowuję się z warzywami, albo pieczarkami. Taka wersja jest również bardzo smaczna i atrakcyjna wizualnie. W wersji z warzywami świetnie sprawdzą się marchew, cukinia, a nawet papryka czerwona! Jeśli zdecydujesz się na któryś dodatkowy składnik, możesz zetrzeć go na dużych oczkach i dodać do masy na kotlety.
Pyszne kotleciki z siekanego kurczaka
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić kotlety siekane z kurczaka, co do niech dodać, jakie dodatki sprawdzą się najlepiej oraz ile smażyć kotlety. Dzięki tym wszystkim wskazówkom kotlety wychodzą zawsze bardzo soczyste w środku z rumianą chrupką skórką na zewnątrz. Pamiętaj, że do smażenia będzie potrzebny olej roślinny. Polecam taki o delikatnym smaku, czyli z pestek winogron. Jednak taki rzepakowy również będzie wystarczający i na pewno twoje kotlety wyjadą bardzo smaczne!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis spróbuj tych kotletów siekanych z kurczaka – proste, soczyste i aż chce się sięgnąć po dokładkę, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 700 g filetu z kurczaka
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- olej roślinny do smażenia
Przyprawy
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
- łyżeczka ziół do drobiu lub garść siekanej bazylii, natki pietruszki, lubczyku tymianku, oregano
Przepis na kotlety siekane z kurczaka
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka ze zbędnych żyłek i przerostów. Następnie kroimy na drobne kawałki, po czym jeszcze raz całe mięso siekamy nożem.
- Następnie obieramy czosnek oraz cebulę, drobno siekamy i dodajemy do mięsa z filetów. Mięso doprawiamy przyprawami oraz siekanymi ziołami lub gotową mieszanką ziół do drobiu i dokładnie wszystko mieszamy.
- Następnie dodajemy majonez, musztardę miodową, mąkę oraz jajko i całość dokładnie chwilę wyrabiamy. Przygotowane mięso z filetów odstawimy do lodówki na około 30 minut do leżakowania.
- Po wyjęciu z lodówki nagrzewamy większą patelnię, dodajemy olej, tak aby lekko zakrywał dno i wykładamy na gorący olej około 1 łyżkę przygotowanej masy z filetów.
- Kotlety z siekanego kurczaka smażmy na umiarkowanym ogniu po około 3 minuty na stronę, następnie przewracamy płaską szpatułką lub szczypcami do kotletów. Ważne, aby nie nakłuwać kotletów widelcem lub innymi sztućcami podczas smażenia.
- Następnie usmażone kotlety z kurczaka wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy nadmiar oleju z obu stron. Smacznego!
Zobacz również: Kotlety rybne
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1586.65 | 230.86 | 42.93 | 54.4 | 4.13 |
Wartości odżywcze na 1 kotleta
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 kotleta | 79.33 | 11.54 | 2.15 | 2.72 | 0.21 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na kotlety siekane z kurczaka. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z kurczaka | 165 | 31.0 | 3.6 | 0.0 | 0.0 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33.0 | 2.1 |
Jajko | 155 | 13.0 | 11.0 | 1.1 | 0.0 |
Mąka pszenna | 364 | 10.0 | 1.0 | 76.0 | 2.7 |
Majonez | 680 | 1.0 | 75.0 | 1.0 | 0.0 |
Musztarda miodowa | 60 | 1.0 | 3.0 | 6.0 | 0.5 |
Olej roślinny | 884 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.