Smażony kurczak z mango

Przepis na smażonego kurczaka z mango | Smażony kurczak z mango
Przepis na smażonego kurczaka z mango | Smażony kurczak z mango

Smażony kurczak z mango to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Potrawa jest mocno związane z kuchnią azjatycką, więc na pewno ucieszy wszystkich miłośników kuchni dalekiego wschodu. Kuchnia azjatycka często przysparza problemów z dostępnością składników, jednak do przygotowania kurczaka z mango nie potrzebujemy wielu wyszukanych produktów. W zasadzie jedynym wyskokiem może być tutaj sos sojowy. Natomiast reszta, czyli mango, imbir czy papryczka chili są bardzo łatwo dostępne praktycznie w każdym markecie.

Smażony kurczak z mango to prawdziwa kulinarna podróż po smakach Azji w Twojej kuchni. Krótko smażonego kurczaka, czyli danie stir fry przygotujesz dosłownie w mniej niż pół godziny, a z pewnością zaskoczy niejednego smakosza kuchni azjatyckiej.

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • czerwona papryka
  • mango (średnio dojrzałe)
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • cebula
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz czarny

Smażony kurczak z mango — przepis stir fry

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebulę, czosnek i imbir, cebulę siekamy w piórka, a czosnek i imbir jak najdrobniej się da. Obieramy mango i kroimy w nieregularną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  2. Następnie umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy na plastry w poprzek włókien. Pokrojone filety doprawiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę do „przegryzienia” się składników.
  3. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażmy cebulę przez kilka minut na średnim ogniu często mieszając. Następnie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka, smażymy na dużym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kurczak złapie ładny kolor.
  4. Następnie dodajemy paprykę oraz mango, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chili. Smażymy kurczaka z mango przez chwilę na dużym ogniu co chwilę mieszając. Mango powinno lekko się „stopić”, ale nadal pozostawać w jędrnym kawałku.
  5. Gotowe danie należy szybko zdjąć z ognia, aby się nie rozgotowało. Smacznego!

Kurczak z mango najlepiej sprawdzi się do ryżu jaśminowego, ale równie dobrze możesz podać go z makaronem.

Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (26 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?