Na skróty
Smażony kurczak z mango to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Potrawa jest mocno związane z kuchnią azjatycką, więc na pewno ucieszy wszystkich miłośników kuchni dalekiego wschodu. Kuchnia azjatycka często przysparza problemów z dostępnością składników, jednak do przygotowania kurczaka z mango nie potrzebujemy wielu wyszukanych produktów. W zasadzie jedynym wyskokiem może być tutaj sos sojowy. Natomiast reszta, czyli mango, imbir czy papryczka chili są bardzo łatwo dostępne praktycznie w każdym markecie.
Smażony kurczak z mango to prawdziwa kulinarna podróż po smakach Azji w Twojej kuchni. Krótko smażonego kurczaka, czyli danie stir fry przygotujesz dosłownie w mniej niż pół godziny, a z pewnością zaskoczy niejednego smakosza kuchni azjatyckiej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażony kurczak z mango, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- czerwona papryka
- mango (średnio dojrzałe)
- 3 cm korzeń imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- cebula
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz czarny
Smażony kurczak z mango — przepis stir fry
- W pierwszej kolejności obieramy cebulę, czosnek i imbir, cebulę siekamy w piórka, a czosnek i imbir jak najdrobniej się da. Obieramy mango i kroimy w nieregularną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Następnie umyte i osuszone filety z kurczaka kroimy na plastry w poprzek włókien. Pokrojone filety doprawiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę do „przegryzienia” się składników.
- W dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażmy cebulę przez kilka minut na średnim ogniu często mieszając. Następnie dodajemy czosnek i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka, smażymy na dużym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kurczak złapie ładny kolor.
- Następnie dodajemy paprykę oraz mango, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chili. Smażymy kurczaka z mango przez chwilę na dużym ogniu co chwilę mieszając. Mango powinno lekko się „stopić”, ale nadal pozostawać w jędrnym kawałku.
- Gotowe danie należy szybko zdjąć z ognia, aby się nie rozgotowało. Smacznego!
Kurczak z mango najlepiej sprawdzi się do ryżu jaśminowego, ale równie dobrze możesz podać go z makaronem.
Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry
Oceń ten przepis!