Szukasz sprawdzonego przepisu na smażonego kurczaka? Poznaj mój przepis na kurczak w sosie teriyaki, który zmieni twoje podejście do gotowania! To danie, inspirowane kuchnią azjatycką, łączy w sobie słodycz i intensywność smaku, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję ❤🔥
Na skróty
Smażony kurczak w sosie teriyaki podawany jaśminowym ryżem i warzywami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabiera światowego formatu. Największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie, nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.
Mój przepis na kurczaka w sosie teriyaki możesz przygotować z gotowym sosem takim jak ten, lub z sosem przygotowanym w domu na bazie miodu i sosu sojowego na który przepis znajdziesz poniżej.
Zanim zaczniesz przygotowywać smażonego kurczaka w sosie teriyaki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- około 600 g filetu z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tartego imbiru
- szczypiorek
- sezam prażony
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Składniki na sos teriyaki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Przepis na kurczak w sosie teriyaki
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka z błonek i przerostów, myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na bok.
- Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy tarty czosnek oraz imbir przez około minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy na dość szybkim ogniu, aż kawałki będą złotobrązowe z obu stron.
- Podczas smażenia kurczaka przygotowujemy sos teriyaki (jeśli mamy gotowy, etap 3 i 4 można pominąć). W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, miód oraz cukier brązowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- W szklance łączymy skrobię z wodą, następnie dodajemy do pozostałych składników sosu, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Sos możesz chwilę podgotować, aby trochę zgęstniał.
- Następnie po usmażeniu kurczaka dodajemy gotowy sos teriyaki lub ten przygotowany przed chwilą i podgrzewamy oraz mieszamy, aż sos zgęstnieje, a wszystkie kawałki kurczaka będą się ładnie pokrywały sosem.
- Kurczak jest już usmażony, więc podgrzewamy tylko do momentu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy kurczak w sosie teriyaki posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
Smażony kurczak w sosie teriyaki podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Kurczak teriyaki świetnie smakuję posypany szczypiorkiem.
Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1415 | 193 | 40 | 61 | 2 |
Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 236 | 32 | 7 | 10 | 0.30 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie smażonego kurczaka w sosie teriyaki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z kurczaka | 165 | 31.00 | 3.60 | 0.00 | 0.0 |
Oliwa z oliwek | 884 | 0.00 | 100.00 | 0.00 | 0.0 |
Czosnek | 149 | 6.36 | 0.50 | 33.00 | 2.1 |
Imbir (tarty) | 80 | 1.82 | 0.75 | 17.77 | 2.0 |
Szczypiorek | 30 | 3.27 | 0.73 | 4.35 | 2.5 |
Sezam prażony | 573 | 17.00 | 49.67 | 23.45 | 11.8 |
Sos sojowy (jasny) | 53 | 6.28 | 0.57 | 4.93 | 0.8 |
Ocet ryżowy | 20 | 0.00 | 0.00 | 0.04 | 0.0 |
Miód | 304 | 0.30 | 0.00 | 82.40 | 0.2 |
Cukier brązowy | 380 | 0.00 | 0.00 | 98.00 | 0.0 |
Woda | 0 | 0.00 | 0.00 | 0.00 | 0.0 |
Skrobia kukurydziana | 381 | 0.26 | 0.05 | 91.27 | 0.9 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.