Smażony karp wigilijny

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Smażony karp wigilijny stanowi jedno z podstawowych 12 potraw wigilijnych, jest wręcz częścią tradycji, której początki sięgają lat 40 ubiegłego wieku. Tradycji w zasadzie, bez której obecnie trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Karp pierwotnie pojawił się na ziemiach polskich w XII z cystersami, tym samym wzbogacając dietę mnichów. Wówczas dzisiejszy smażony karp wigilijny był daniem klasycznym, codziennym.

Mój przepis na smażonego karpia jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników, aby móc przygotować to danie. Przepis ułożyłem w taki sposób, aby można było użyć gotowej mieszanki przypraw do karpia lub skomponować własną z przypraw miażdżonych w moździerzu. W moim domu karp wigilijny nie jest jedyną rybą, jaką podaję na stół wigilijny. Często wzbogacam 12 potraw wigilijnych o pieczonego pstrąga lub smażonego dorsza.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażony karp wigilijny, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1,5 kg wypatroszonego karpia
  • 1 łyżka przyprawy do karpia lub mieszanka przypraw*
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Mieszanka przypraw

Reklamy Ads By Google

  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki cebuli suszonej
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Wszystkie przyprawy łączymy i dokładnie miażdżymy w moździerzu.

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Smażony karp wigilijny — sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy karpia z łusek i zbędnych części, następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Karpia kroimy na porcje, najlepiej na dzwonki i doprawiamy solą oraz przyprawą do karpia lub własną mieszanką przypraw. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i wstawajmy do lodówki na około 2 godziny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dobrze nagrzewamy patelnię, karpia obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami przez 6 — 7 minut na średnim ogniu, aż karp będzie zrumieniony od spodu. Następnie przewracamy na drugą stronę i znów smażymy około 5 minut. Natomiast boki obsmażamy po około 3 minuty i zdejmujemy z patelni.
  5. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Przed kolejną partią ryby dobrze jest wymyć patelnię lub dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami i wlać nowy tłuszcz. Zapobiegnie to nadmiernemu paleniu się kolejnych porcji smażonego karpia.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments