Smażony karp wigilijny

Sprawdzony przepis na smażonego karpia | Karp wigilijny | 12 potraw wigilijnych
Sprawdzony przepis na smażonego karpia | Karp wigilijny | 12 potraw wigilijnych

Smażony karp wigilijny stanowi jedno z podstawowych 12 potraw wigilijnych, jest wręcz częścią tradycji, której początki sięgają lat 40 ubiegłego wieku. Tradycji w zasadzie, bez której obecnie trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Karp pierwotnie pojawił się na ziemiach polskich w XII z cystersami, tym samym wzbogacając dietę mnichów. Wówczas dzisiejszy smażony karp wigilijny był daniem klasycznym, codziennym.

Mój przepis na smażonego karpia jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników, aby móc przygotować to danie. Przepis ułożyłem w taki sposób, aby można było użyć gotowej mieszanki przypraw do karpia lub skomponować własną z przypraw miażdżonych w moździerzu. W moim domu karp wigilijny nie jest jedyną rybą, jaką podaję na stół wigilijny. Często wzbogacam 12 potraw wigilijnych o pieczonego pstrąga lub smażonego dorsza.

Składniki:

  • około 1,5 kg wypatroszonego karpia
  • 1 łyżka przyprawy do karpia lub mieszanka przypraw*
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Mieszanka przypraw

  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki cebuli suszonej
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Wszystkie przyprawy łączymy i dokładnie miażdżymy w moździerzu.

Smażony karp wigilijny — sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy karpia z łusek i zbędnych części, następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Karpia kroimy na porcje, najlepiej na dzwonki i doprawiamy solą oraz przyprawą do karpia lub własną mieszanką przypraw. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i wstawajmy do lodówki na około 2 godziny.
  3. Dobrze nagrzewamy patelnię, karpia obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami przez 6 — 7 minut na średnim ogniu, aż karp będzie zrumieniony od spodu. Następnie przewracamy na drugą stronę i znów smażymy około 5 minut. Natomiast boki obsmażamy po około 3 minuty i zdejmujemy z patelni.

Dobra rada: Przed kolejną partią ryby dobrze jest wymyć patelnię lub dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami i wlać nowy tłuszcz. Zapobiegnie to nadmiernemu paleniu się kolejnych porcji smażonego karpia.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (10 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x