Smażony karp wigilijny stanowi jedno z podstawowych 12 potraw wigilijnych, jest wręcz częścią tradycji, której początki sięgają lat 40 ubiegłego wieku. Tradycji w zasadzie, bez której obecnie trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Karp pierwotnie pojawił się na ziemiach polskich w XII z cystersami, tym samym wzbogacając dietę mnichów. Wówczas dzisiejszy smażony karp wigilijny był daniem klasycznym, codziennym.
Na skróty
Mój przepis na smażonego karpia jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników, aby móc przygotować to danie. Przepis ułożyłem w taki sposób, aby można było użyć gotowej mieszanki przypraw do karpia lub skomponować własną z przypraw miażdżonych w moździerzu. W moim domu karp wigilijny nie jest jedyną rybą, jaką podaję na stół wigilijny. Często wzbogacam 12 potraw wigilijnych o pieczonego pstrąga lub smażonego dorsza.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażony karp wigilijny, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1,5 kg wypatroszonego karpia
- 1 łyżka przyprawy do karpia lub mieszanka przypraw*
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
Mieszanka przypraw
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki cebuli suszonej
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Wszystkie przyprawy łączymy i dokładnie miażdżymy w moździerzu.
Przepis na smażonego karpia
- W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy karpia z łusek i zbędnych części, następnie dokładnie myjemy i osuszamy.
- Karpia kroimy na porcje, najlepiej na dzwonki i doprawiamy solą oraz przyprawą do karpia lub własną mieszanką przypraw. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i wstawajmy do lodówki na około 2 godziny.
- Dobrze nagrzewamy patelnię, karpia obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami przez 6 — 7 minut na średnim ogniu, aż karp będzie zrumieniony od spodu. Następnie przewracamy na drugą stronę i znów smażymy około 5 minut. Natomiast boki obsmażamy po około 3 minuty i zdejmujemy z patelni.
Dobra rada: Przed kolejną partią ryby dobrze jest wymyć patelnię lub dokładnie wytrzeć papierowymi ręcznikami i wlać nowy tłuszcz. Zapobiegnie to nadmiernemu paleniu się kolejnych porcji smażonego karpia.