Smalec ze skwarkami do pierogów

5.6k 0
Smalec ze skwarkami do pierogów

Składniki:

  • 500 gram słonina
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki sól

Jak zrobić domowy smalec ze skwarkami?

  1. Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 5mm na 5mm. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co chwilę mieszając.
  2. Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Całość podgrzewamy, utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 5

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?