Smalec ze skwarkami do pierogów

Smalec ze skwarkami do pierogów
Smalec ze skwarkami do pierogów

Składniki:

  • 500 gram słonina
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki sól

Jak zrobić domowy smalec ze skwarkami?

  1. Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 5mm na 5mm. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co chwilę mieszając.
  2. Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Całość podgrzewamy, utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉
Oceń ten przepis!
[Oceny: 2 Średnia: 5]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 89 = 99