Schab na dziko z młodą kapustą

Schab na dziko z młodą kapustą
Schab na dziko z młodą kapustą

Kuchnia jest wprost idealnym miejscem na eksperymenty i nowe, ciekawe wariacje na temat tradycyjnych potraw. Wiele osób zajada się klasycznie przygotowanym kotletem schabowym z ziemniakami i kapustą, ale w okresie letnim warto przygotować nieco odmienną wersję tego dania. Schab na dziko, leżący kilka godzin w zmiksowanej zalewie z mleka, śmietany i jajek, wzbogaconej przyprawami do dziczyzny nabiera bardzo głębokiego, acz lekko pikantnego smaku. Mięso jest przy tym cudownie miękkie, niemal rozpływające się w ustach, a podane z młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami tworzy po prostu idealny zestaw na letni obiad.

Tradycyjny schab na dziko i młoda kapustka, czyli przepis na smaczne danie

W polskich domach często się podaje kotlety schabowe, dla niektórych osób to wręcz obowiązkowy punkt niedzielnego obiadu. Jednak warto od czasu do czasu zafundować sobie i swojej rodzinie nowe doznania smakowe na bazie klasyki sięgającej do kuchni staropolskiej, w której tak ceniono dziczyznę. Nie ma nawet potrzeby szukać dobrej jakości mięsa z sarny czy jelenia, które jest dość drogie, ponieważ wystarczy odpowiednie przygotowanie schabu. Jego aromat wywołany przez dodatek przyprawy myśliwskiej w połączeniu z delikatnymi nutami słodko-kwaśnymi młodej kapustki sprawia, że można poczuć się jak na sarmackim przyjęciu sprzed wieków.

Składniki:

  • pół kilo schabu wieprzowego
  • 0,5 litra mleka 3,2%
  • 300 ml śmietany 30%
  • dwa jajka
  • 100 gram mąki pszennej
  • 8 łyżek masła klarownego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • przyprawa do dziczyzny
  • 8 – 10 ziemniaków
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • masło ekstra
  • sól

Przepis na schab na dziko

  1. Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy na 4 równe plastry, tak jak na kotlety schabowe. Plastry lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą, wklepując ją w mięso, następnie jeszcze raz, nieco dokładniej rozbijamy.
  2. Aby przygotować zalewę na mięso, mieszamy, mleko z śmietaną 30%, wbijamy jaja, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy przyprawy do dziczyzny. Całość miksujemy. Do zalewy wkładamy schab i umieszczamy w lodówce na noc. (schab musi poleżeć w zalewie co najmniej 10 godzin)
  3. Kiedy upłynie wymagany czas, mięso przejdzie zalewą, wyciągamy z nasze zrazy z zalewy i osuszamy je papierowym ręcznikiem, następnie lekko panierujemy w mące, uprzednio zmieszanej z pieprzem. Schab smażymy na rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle i oczywiście na złoty kolor. (pamiętajmy, aby za często nie przewracać kotletów, gdyż może odpadać panierka)
  4. Kiedy kotlety są już usmażone, przekładamy je do garnka z grubym dnem. Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz dodajemy łyżkę miodu, następnie całość mieszamy i tak powstałym sosem zalewany kotlety. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje. (zazwyczaj potrzebujemy na to około 30-40 minut)
  5. Kiedy mięso nam kruszeje w sosie, możemy spokojnie przejść do przygotowania kapusty. Z główki młodej kapusty wycinamy głąb (najłatwiej będzie nam jeśli podzielimy główkę na 4 równe części) Następnie kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, aby się “przegryzła”. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i szklimy na maśle klarowanym w garnku.
  6. Kiedy kapusta odstoi swój czas, zalewamy ją wrzątkiem, przekładamy na sito i odcedzamy, następnie dorzucamy kapustę do cebuli i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę masła, doprawiamy pieprzem, cukrem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny (soku wystarczy z plastra o grubości 2 cm). Soli już nie dodajmy, gdyż osoliliśmy kapustę wcześniej! Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
  7. W między czasie, kiedy mięso i kapustka powoli dochodzi, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu wody, tłuczemy kartofelki na purée i dodajemy odrobinę śmietany. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments