Na skróty
Kurczak i ryż to jedne z podstawowych składników w każdej kuchni. Są zdrowe i proste do przyrządzenia, a także zapewniają sytość na długi czas oraz dostarczają odpowiednią ilość białka i węglowodanów. W związku z tym stanowią podstawę wielu potraw, które jest w stanie przyrządzić praktycznie każdy. Wykorzystanie obu tych składników w jednym daniu i wzbogacenie o kilka dodatków pozwala stworzyć ryż smażony z kurczakiem. Jest to danie, które smakuje praktycznie każdemu. Można przygotować je w jednym garnku, a w dodatku jest szybkie i proste do przyrządzenia.
Jeden przepis, wiele możliwości
Ryż smażony z kurczakiem gości zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej, jak i indonezyjskiej. Może okazać się świetną bazą pod stworzenie wielu różnych kombinacji składników. Wystarczy dodać do niego odpowiednich warzyw, przypraw czy nawet owoców morza albo kiełków. Dzięki temu jeden przepis można wykorzystywać na wiele sposobów, osiągając za każdym razem zupełnie inny efekt smakowy. Tym samym ma się pewność, że do codziennego menu nie wkradnie się monotonia.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony z kurczakiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 100 g ryżu
- marchewka
- 10 centymetrów pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- szczypiorek
- jajko
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kolendra
- natka pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Przepis na ryż smażony z kurczakiem
- Gotujemy ryż, najlepiej wcześniej, tak aby można było go całkowicie ostudzić.
- Obieramy i trzemy drobno marchew, pora kroimy w cienkie plasterki, cebule siekamy w kostkę, czosnek trzemy na drobnej tartce, papryczkę chili oczyszczamy i drobno kroimy w kostkę, drobno siekamy szczypiorek. Jajko wbijamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy widelcem.
- Oczyszczamy filet z kurczaka, kroimy w 2 – 3 centymetrowe wąskie paski, doprawiamy przyprawą do kurczaka, lub curry. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Dodajemy cebulę i smażymy około 1 minutę, dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę, następnie marchew i pora, smażymy całość prze około 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodajemy papryczkę chili i smażymy jeszcze około minutę.
- Dodajemy ryż, wszystko dokładnie mieszamy, następnie przesuwamy na bok patelni, a w wolne miejsce wlewamy jajko, podsmażamy chwilę i mieszamy całość, aż jajko się zetnie.
- Odstawiamy z ognia i dodajemy szczypiorek, dodajemy kolendrę i natkę pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny, całość mieszamy i gotowe. Smacznego!
Oceń ten przepis!