Na skróty
Ryż smażony z krewetkami i szparagami to niecodzienne trio na przyjemny wiosenny obiad. Prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie jednogarnkowego pysznego dania, które zachwyci wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 g krewetek
- pęczek szparag
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- 50 ml białego wina
- sól i pieprz czarny
- kurkuma
- papryka słodka mielona
- 500 ml bulionu warzywnego
- ser Parmezan
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
Przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami
- W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, najlepiej w temperaturze pokojowej. Jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy je z pancerzy i wnętrzności.
- Następnie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
- Następnie na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilę z każdej strony. Następnie wyjmujemy krewetki na talerz.
- Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Następnie wsypujemy surowy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania. Całość doprawiamy kurkumą i papryką.
- Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy ryż bez przykrycia do momentu, aż większość się wchłonie. W razie potrzeby ryż podlewamy wodą. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente.
- Chwile przed końcem, kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy szparagi, następnie chwilę gotujemy i dodajemy krewetki.
- Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan oraz łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z tartym parmezanem. Smacznego!
Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami