Ryż smażony z krewetkami i szparagami

Ryż smażony z krewetkami i szparagami
Ryż smażony z krewetkami i szparagami
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryż smażony z krewetkami i szparagami to niecodzienne trio na przyjemny wiosenny obiad. Prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie jednogarnkowego pysznego dania, które zachwyci wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 150 g krewetek
  • pęczek szparag
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 50 ml białego wina
  • sól i pieprz czarny
  • kurkuma
  • papryka słodka mielona
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ser Parmezan
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, najlepiej w temperaturze pokojowej. Jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy je z pancerzy i wnętrzności.
  2. Następnie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Następnie na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilę z każdej strony. Następnie wyjmujemy krewetki na talerz.
  4. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Następnie wsypujemy surowy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania. Całość doprawiamy kurkumą i papryką.
  5. Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy ryż bez przykrycia do momentu, aż większość się wchłonie. W razie potrzeby ryż podlewamy wodą. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  6. Chwile przed końcem, kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy szparagi, następnie chwilę gotujemy i dodajemy krewetki.
  7. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan oraz łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments