Ryż smażony z krewetkami i szparagami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryż smażony z krewetkami i szparagami to niecodzienne trio na przyjemny wiosenny obiad. Prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie jednogarnkowego pysznego dania, które zachwyci wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g krewetek
  • pęczek szparag
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 50 ml białego wina
  • sól i pieprz czarny
  • kurkuma
  • papryka słodka mielona
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • ser Parmezan
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis ryż smażony z krewetkami i szparagami

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy krewetki, najlepiej w temperaturze pokojowej. Jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy je z pancerzy i wnętrzności.
  2. Następnie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi kroimy w 1 — 2 centymetrowe kawałki, a główki pozostawiamy w całości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelni podsmażamy na oliwie obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilę z każdej strony. Następnie wyjmujemy krewetki na talerz.
  5. Dodajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Następnie wsypujemy surowy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania. Całość doprawiamy kurkumą i papryką.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy ryż bez przykrycia do momentu, aż większość się wchłonie. W razie potrzeby ryż podlewamy wodą. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  8. Chwile przed końcem, kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy szparagi, następnie chwilę gotujemy i dodajemy krewetki.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan oraz łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy z tartym parmezanem. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments