Ryba w cieście piwnym

Przepis na rybę w cieście piwnym | Ryba w cieście piwnym
Przepis na rybę w cieście piwnym | Ryba w cieście piwnym
Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja dla smakoszy kulinarnych ceniących sobie delikatne mięso ryby w chrupiącej panierce. Sekret doskonałej chrupkości panierki tkwi w jednym składniku — zimnym piwie. To właśnie za sprawą dobrze schłodzonego złotego trunku ryba w cieście piwnym nabiera delikatnego smaku i chrupiącej panierki. Panierkę można wzbogacić o ulubione zioła, takie jak koper, lubczyk, bazylia czy oregano. Opcjonalnie w wersji zimowej używam jeszcze łyżkę miodu, aby nadać smażonej rybie w cieście piwnym prawdziwie królewskiego smaku.

Jaka ryba do smażenia w cieście?

Ryba, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania pysznego obiadu to dorsz, morszczuk lub mintaj. W zasadzie to każda biała morska ryba sprawdzi się doskonale 🙂 A całe danie najlepiej smakuję z domowymi frytkami oraz sosem czosnkowym na który przepis znajdziesz na końcu tego przepisu.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba w cieście piwnym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 500 g filetu z białej morskiej ryby
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki jasnego piwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz czarny
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • jajko
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, ostry nóż, ręcznik papierowy, głęboka patelnia.

Przepis na rybę w cieście piwnym

  1. W pierwszej kolejności rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy delikatnie solą i pieprzem. — Opcjonalnie rybę możesz skropić odrobiną soku z cytryny. Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki.
  2. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo zimne piwo oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. — Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę piwa. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dodaje odrobinę mąki.
  3. Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście, następnie od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
  4. Rybę w cieście piwnym po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Smacznego!

Zobacz również: Pieczone nuggetsy z kurczaka a`la KFC

Przepis na sos czosnkowy do smażonej ryby w cieście piwnym

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Doskonały sos czosnkowy nadaję się świetnie również do innych dań i domowych przekąsek.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments