Ryba w cieście piwnym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja dla smakoszy kulinarnych ceniących sobie delikatne mięso ryby w chrupiącej panierce. Sekret doskonałej chrupkości panierki tkwi w jednym składniku — zimnym piwie. To właśnie za sprawą dobrze schłodzonego złotego trunku ryba w cieście piwnym nabiera delikatnego smaku i chrupiącej panierki. Panierkę można wzbogacić o ulubione zioła, takie jak koper, lubczyk, bazylia czy oregano. Opcjonalnie w wersji zimowej używam jeszcze łyżkę miodu, aby nadać smażonej rybie w cieście piwnym prawdziwie królewskiego smaku.

Jaka ryba do smażenia w cieście?

Ryba, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania pysznego obiadu to dorsz, morszczuk lub mintaj. W zasadzie to każda biała morska ryba sprawdzi się doskonale 🙂 A całe danie najlepiej smakuję z domowymi frytkami oraz sosem czosnkowym na który przepis znajdziesz na końcu tego przepisu.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba w cieście piwnym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 500 g filetu z białej morskiej ryby
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki jasnego piwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz czarny
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • jajko
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Reklamy Ads By Google

Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, ostry nóż, ręcznik papierowy, głęboka patelnia.

Przepis na rybę w cieście piwnym

  1. W pierwszej kolejności rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy delikatnie solą i pieprzem. — Opcjonalnie rybę możesz skropić odrobiną soku z cytryny. Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki.
  2. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo zimne piwo oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. — Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę piwa. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dodaje odrobinę mąki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście, następnie od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
  5. Rybę w cieście piwnym po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczone nuggetsy z kurczaka a`la KFC

Reklamy Ads By Google

Przepis na sos czosnkowy do smażonej ryby w cieście piwnym

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Doskonały sos czosnkowy nadaję się świetnie również do innych dań i domowych przekąsek.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments