Ryba w cieście piwnym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja dla smakoszy kulinarnych ceniących sobie delikatne mięso ryby w chrupiącej panierce. Sekret doskonałej chrupkości panierki tkwi w jednym składniku — zimnym piwie. To właśnie za sprawą dobrze schłodzonego złotego trunku ryba w cieście piwnym nabiera delikatnego smaku i chrupiącej panierki. Panierkę można wzbogacić o ulubione zioła, takie jak koper, lubczyk, bazylia czy oregano. Opcjonalnie w wersji zimowej używam jeszcze łyżkę miodu, aby nadać smażonej rybie w cieście piwnym prawdziwie królewskiego smaku.

Jaka ryba do smażenia w cieście?

Ryba, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania pysznego obiadu to dorsz, morszczuk lub mintaj. W zasadzie to każda biała morska ryba sprawdzi się doskonale 🙂 A całe danie najlepiej smakuję z domowymi frytkami oraz sosem czosnkowym na który przepis znajdziesz na końcu tego przepisu.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba w cieście piwnym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 500 g filetu z białej morskiej ryby
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki jasnego piwa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz czarny
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • jajko
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Reklamy Ads By Google

Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, ostry nóż, ręcznik papierowy, głęboka patelnia.

Przepis na rybę w cieście piwnym

  1. W pierwszej kolejności rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy delikatnie solą i pieprzem. — Opcjonalnie rybę możesz skropić odrobiną soku z cytryny. Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki.
  2. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo zimne piwo oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. — Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę piwa. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dodaje odrobinę mąki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście, następnie od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
  5. Rybę w cieście piwnym po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczone nuggetsy z kurczaka a`la KFC

Reklamy Ads By Google

Przepis na sos czosnkowy do smażonej ryby w cieście piwnym

Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Doskonały sos czosnkowy nadaję się świetnie również do innych dań i domowych przekąsek.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 446
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najwyżej oceniane
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)