Na skróty
Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja dla smakoszy kulinarnych ceniących sobie delikatne mięso ryby w chrupiącej panierce. Sekret doskonałej chrupkości panierki tkwi w jednym składniku — zimnym piwie. To właśnie za sprawą dobrze schłodzonego złotego trunku ryba w cieście piwnym nabiera delikatnego smaku i chrupiącej panierki. Panierkę można wzbogacić o ulubione zioła, takie jak koper, lubczyk, bazylia czy oregano. Opcjonalnie w wersji zimowej używam jeszcze łyżkę miodu, aby nadać smażonej rybie w cieście piwnym prawdziwie królewskiego smaku.
Jaka ryba do smażenia w cieście?
Ryba, która najlepiej sprawdzi się do przygotowania pysznego obiadu to dorsz, morszczuk lub mintaj. W zasadzie to każda biała morska ryba sprawdzi się doskonale 🙂 A całe danie najlepiej smakuję z domowymi frytkami oraz sosem czosnkowym na który przepis znajdziesz na końcu tego przepisu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ryba w cieście piwnym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 500 g filetu z białej morskiej ryby
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki jasnego piwa
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz czarny
- olej roślinny
- sok z cytryny
- jajko
Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Co będzie potrzebne?
– deska do krojenia, ostry nóż, ręcznik papierowy, głęboka patelnia.
Przepis na rybę w cieście piwnym
- W pierwszej kolejności rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy delikatnie solą i pieprzem. — Opcjonalnie rybę możesz skropić odrobiną soku z cytryny. Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki.
- Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo zimne piwo oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. — Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę piwa. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dodaje odrobinę mąki.
- Rybę obtaczamy w przygotowanym cieście, następnie od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na dużym ogniu z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
- Rybę w cieście piwnym po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Smacznego!
Zobacz również: Pieczone nuggetsy z kurczaka a`la KFC
Przepis na sos czosnkowy do smażonej ryby w cieście piwnym
Łączymy trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy. Doskonały sos czosnkowy nadaję się świetnie również do innych dań i domowych przekąsek.