Rosół z indyka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.

Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie

Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, ale bardziej delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso z indyka, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z indyka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki:

  • porcja rosołowa z indyka (ja zazwyczaj dodaję skrzydełka z indyka, szyje z indyka kawałki udka lub korpusu)
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • łodyga małego pora
  • łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • natka lubczyku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na domowy rosół z indyka

  1. W pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy mięso z indyka, następnie wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Mięso odstawiamy na co najmniej na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotowujemy warzywa, wszystkie myjemy i obieramy — Nie kroimy, warzywa będziemy dodawać w całości.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny, aby rosół z indyka był po ugotowaniu klarowny.
  5. Wywar z indyka gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut. Pod koniec gotowania czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie do wywaru dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz wszystkie warzywa razem z opaloną cebulą i czosnkiem. Rosół z indyka gotujemy jeszcze pod przykryciem na wolnym ogniu przez 50 minut.
  8. Następnie 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Kiedy domowy rosół z indyka będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
  11. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
  14. Reklamy Ads By Google

Domowy rosół z indyka podajemy z makaronem przygotowanym wcześniej.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Domowy rosół na skrzydełkach

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments