Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane pysznym serem i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny lub jako wytrawna przekąska na domowym przyjęciu.

Pierwszy raz pierożki ravioli właśnie ze szpinakiem kosztowałem we włoskiej restauracji w centrum Warszawy. I muszę przyznać szczerze, że nie spodziewałem się, że będą takie pyszne! Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku do przygotowania samodzielnie pierożków ravioli w domowej kuchni!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ravioli ze szpinakiem i ricottą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Ciasto

Reklamy Ads By Google

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz

  • 500 g szpinaku — może być mrożony, chociaż ja preferuję świeży
  • 200 g sera ricotta
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Jak przygotować ravioli ze szpinakiem?

  1. Łączymy składniki na ciasto, następnie wyrabiamy i zagniatamy na elastyczną, gładką jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok na 30 minut. Kiedy cisto odpoczywa przygotujemy farsz na nasze ravioli ze szpinakiem.
  2. Świeży szpinak myjemy i kroimy na mniejsze części, następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Jeśli mamy mrożony szpinak, to wystarczy podsmażyć go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Następnie wyjmujemy szpinak i przekładamy do miski.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Na tej samej patelni na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia i studzimy całość, następnie mieszamy z ricottą. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub gałką muszkatołową.
  5. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, następnie układamy na nim w odstępach około 5 cm łyżeczkę nadzienia. Ciasto wkoło farszu smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy go lekko wkoło nadzienia. Specjalnym nożem tak zwanym radełkiem lub wykrawaczką, może być też takim do pizzy wycinamy kształt ravioli.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  8. Reklamy Ads By Google

Ważne: Nie podsypuj zbyt mocno mąką ciasta na pierożki, ponieważ nie może być zbyt twarde!

Reklamy Ads By Google

Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem podajemy z oliwą i tartym parmezanem. Smacznego!

Jak zastąpić ser ricotta?

Ze względu na specyficzny słodko-mdły smak i konsystencję, ricotta jest trudna do zastąpienia, jednak możesz spróbować rocottę zastąpić serem mascarpone.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)