Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą?
Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą?

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane pysznym serem i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny lub jako wytrawna przekąska na domowym przyjęciu.

Pierwszy raz pierożki ravioli właśnie ze szpinakiem kosztowałem we włoskiej restauracji w centrum Warszawy. I muszę przyznać szczerze, że nie spodziewałem się, że będą takie pyszne! Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku do przygotowania samodzielnie pierożków ravioli w domowej kuchni!

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz

  • 500 g szpinaku — może być mrożony, chociaż ja preferuję świeży
  • 200 g sera ricotta
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Jak przygotować ravioli ze szpinakiem?

  1. Łączymy składniki na ciasto, następnie wyrabiamy i zagniatamy na elastyczną, gładką jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok na 30 minut. Kiedy cisto odpoczywa przygotujemy farsz na nasze ravioli ze szpinakiem.
  2. Świeży szpinak myjemy i kroimy na mniejsze części, następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Jeśli mamy mrożony szpinak, to wystarczy podsmażyć go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Następnie wyjmujemy szpinak i przekładamy do miski.
  3. Na tej samej patelni na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia i studzimy całość, następnie mieszamy z ricottą. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub gałką muszkatołową.
  4. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, następnie układamy na nim w odstępach około 5 cm łyżeczkę nadzienia. Ciasto wkoło farszu smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy go lekko wkoło nadzienia. Specjalnym nożem tak zwanym radełkiem lub wykrawaczką, może być też takim do pizzy wycinamy kształt ravioli.
  5. Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Ważne: Nie podsypuj zbyt mocno mąką ciasta na pierożki, ponieważ nie może być zbyt twarde!

Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem podajemy z oliwą i tartym parmezanem. Smacznego!

Jak zastąpić ser ricotta?

Ze względu na specyficzny słodko-mdły smak i konsystencję, ricotta jest trudna do zastąpienia, jednak możesz spróbować rocottę zastąpić serem mascarpone.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x