Na skróty
Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane pysznym serem i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny lub jako wytrawna przekąska na domowym przyjęciu.
Pierwszy raz pierożki ravioli właśnie ze szpinakiem kosztowałem we włoskiej restauracji w centrum Warszawy. I muszę przyznać szczerze, że nie spodziewałem się, że będą takie pyszne! Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku do przygotowania samodzielnie pierożków ravioli w domowej kuchni!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ravioli ze szpinakiem i ricottą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz
- 500 g szpinaku — może być mrożony, chociaż ja preferuję świeży
- 200 g sera ricotta
- szalotka
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Jak przygotować ravioli ze szpinakiem?
- Łączymy składniki na ciasto, następnie wyrabiamy i zagniatamy na elastyczną, gładką jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok na 30 minut. Kiedy cisto odpoczywa przygotujemy farsz na nasze ravioli ze szpinakiem.
- Świeży szpinak myjemy i kroimy na mniejsze części, następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Jeśli mamy mrożony szpinak, to wystarczy podsmażyć go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Następnie wyjmujemy szpinak i przekładamy do miski.
- Na tej samej patelni na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia i studzimy całość, następnie mieszamy z ricottą. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub gałką muszkatołową.
- Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, następnie układamy na nim w odstępach około 5 cm łyżeczkę nadzienia. Ciasto wkoło farszu smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy go lekko wkoło nadzienia. Specjalnym nożem tak zwanym radełkiem lub wykrawaczką, może być też takim do pizzy wycinamy kształt ravioli.
- Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Ważne: Nie podsypuj zbyt mocno mąką ciasta na pierożki, ponieważ nie może być zbyt twarde!
Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem podajemy z oliwą i tartym parmezanem. Smacznego!
Jak zastąpić ser ricotta?
Ze względu na specyficzny słodko-mdły smak i konsystencję, ricotta jest trudna do zastąpienia, jednak możesz spróbować rocottę zastąpić serem mascarpone.