Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą?
Jak zrobić Ravioli ze szpinakiem i ricottą?

Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane pysznym serem i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny lub jako wytrawna przekąska na domowym przyjęciu.

Pierwszy raz pierożki ravioli właśnie ze szpinakiem kosztowałem we włoskiej restauracji w centrum Warszawy. I muszę przyznać szczerze, że nie spodziewałem się, że będą takie pyszne! Mój przepis przeprowadzi Cię krok po kroku do przygotowania samodzielnie pierożków ravioli w domowej kuchni!

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz

  • 500 g szpinaku — może być mrożony, chociaż ja preferuję świeży
  • 200 g sera ricotta
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Jak przygotować ravioli ze szpinakiem?

  1. Łączymy składniki na ciasto, następnie wyrabiamy i zagniatamy na elastyczną, gładką jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok na 30 minut. Kiedy cisto odpoczywa przygotujemy farsz na nasze ravioli ze szpinakiem.
  2. Świeży szpinak myjemy i kroimy na mniejsze części, następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Jeśli mamy mrożony szpinak, to wystarczy podsmażyć go na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Następnie wyjmujemy szpinak i przekładamy do miski.
  3. Na tej samej patelni na łyżce oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia i studzimy całość, następnie mieszamy z ricottą. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub gałką muszkatołową.
  4. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, następnie układamy na nim w odstępach około 5 cm łyżeczkę nadzienia. Ciasto wkoło farszu smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy go lekko wkoło nadzienia. Specjalnym nożem tak zwanym radełkiem lub wykrawaczką, może być też takim do pizzy wycinamy kształt ravioli.
  5. Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Ważne: Nie podsypuj zbyt mocno mąką ciasta na pierożki, ponieważ nie może być zbyt twarde!

Gotowe pierożki ravioli ze szpinakiem podajemy z oliwą i tartym parmezanem. Smacznego!

Jak zastąpić ser ricotta?

Ze względu na specyficzny słodko-mdły smak i konsystencję, ricotta jest trudna do zastąpienia, jednak możesz spróbować rocottę zastąpić serem mascarpone.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 18 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 7 = 14