Na skróty
Zupy są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Jedna z nich nawet króluje na stole wielkanocnym. Tradycyjny żurek na zakwasie, bo właśnie o nim mowa, wyróżnia dość specyficzny smak, gęsta i zarazem jedwabista konsystencja oraz zdecydowanie wyczuwalny zapach wędzonki i przypraw. Swoista kwaśność tej zupy wynika oczywiście ze sposobu przygotowania. Bazą żurku jest zawsze zakwas mączny, najczęściej z mąki żytniej razowej, chociaż regionalnie występują różnice- i tak, na Lubelszczyźnie można spróbować żurku przyrządzonego z mąki gryczanej, natomiast w Małopolsce czy na Podlasiu zdarza się wersja żuru z mąki owsianej. Ważne, aby zakwas był najwyższej jakości.
Przepis na tradycyjny żurek, któremu nie można się oprzeć
Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku. Tradycyjny żurek podaje się z jakiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami. Warto również spróbować żurku benedyktyńskiego z dodatkiem twarogu czy podhalańskiego z wędzonym oscypkiem.
Zanim zaczniesz przygotowywać tradycyjny żurek na zakwasie, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu żytniego
- 4 białe kiełbaski
- cebula biała
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 8 jajek
- włoszczyzna
- sól i pieprz mielony
Przepis na tradycyjny żurek
- Przygotuj bulion z włoszczyzną na wędzonym boczku, lub żeberkach.
- Ugotuj jajka tak jak lubisz. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zarumienią. (Aby uzyskać żurek bardziej treściwy, do podsmażenia możemy dodać boczek, pokrojony w paski.)
- Odcedź wszystkie warzywa z bulionu, następnie dodaj zawartość patelni, gotuj wywar na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do tak przygotowanej bazy dodaj wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek wystarczy dodać 1 szklankę, później można dodać więcej, do smaku). Taki zakwas można kupić bardzo dobry, gotowy w formie płynnej, w butelkach, praktycznie w każdym sklepie. Zakwas na tradycyjny żurek można też przyrządzić samemu z tego przepisu.
- Następnie do garnka dodaj rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i suszony majeranek. Przed dodaniem rozetrzyj dobrze majeranek, dzięki czemu uwolni się więcej aromatów.
- Gotuj zupę jeszcze przez około 10 – 15 minut na niewielkim ogniu. Na sam koniec już po zdjęciu garnka z ognia dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka. Dopraw pieprzem i solą – według uznania.
- Możesz dorzucić odrobinę marchewki do żurku, z warzyw które wcześniej zostały z bulionu. Smacznego!
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2533.2 | 158.24 | 151.36 | 132.08 | 39.12 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na 1 porcję | 316.65 | 19.78 | 18.92 | 16.51 | 4.89 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na tradycyjny żurek na zakwasie. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Bulion (wołowy, drobiowy) | 15 | 2 | 0.5 | 0.5 | 0 |
Zakwas żytni | 15 | 0.5 | 0 | 3.5 | 1.5 |
Biała kiełbasa | 260 | 13 | 22 | 2 | 0 |
Cebula biała | 40 | 1 | 0 | 9 | 1.7 |
Chrzan tarty | 48 | 1.2 | 0.1 | 11 | 3.3 |
Ząbek czosnku | 149 | 6.4 | 0.5 | 33 | 2.1 |
Śmietana 18% | 204 | 2.8 | 18 | 4 | 0 |
Majeranek suszony | 271 | 12.7 | 5.9 | 60.6 | 40.3 |
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Włoszczyzna (mieszanka warzyw) |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.