Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące, złociste, po prostu pyszne. Nie sposób im się oprzeć, do tego wyśmienity sos pieczarkowy

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula biała
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 400 gram pieczarek
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki

Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem?

  1. Placki ziemniaczane
    Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
  4. Sos pieczarkowy
    Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  6. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia. Smacznego!

Dobra rada: Gęstniejący sos możemy rozcieńczać mlekiem lub bulionem ze śmietaną, jednocześnie podgrzewając i mieszając go. Usmażone placki najlepiej jest przełożyć na talerz wyłożony pergaminem do pieczenia, lub ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 5 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =