Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące, złociste, po prostu pyszne. Nie sposób im się oprzeć, do tego wyśmienity sos pieczarkowy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula biała
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 400 gram pieczarek
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Przepis na placki ziemniaczane z sosem

  1. Placki ziemniaczane
    Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
  5. Sos pieczarkowy
    Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  8. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Gęstniejący sos możemy rozcieńczać mlekiem lub bulionem ze śmietaną, jednocześnie podgrzewając i mieszając go. Usmażone placki najlepiej jest przełożyć na talerz wyłożony pergaminem do pieczenia, lub ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments