Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące, złociste, po prostu pyszne. Nie sposób im się oprzeć, do tego wyśmienity sos pieczarkowy

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula biała
  • żółtko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 400 gram pieczarek
  • cebula biała
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki

Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem?

  1. Placki ziemniaczane
    Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut.
  2. Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
  4. Sos pieczarkowy
    Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  6. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia. Smacznego!

Dobra rada: Gęstniejący sos możemy rozcieńczać mlekiem lub bulionem ze śmietaną, jednocześnie podgrzewając i mieszając go. Usmażone placki najlepiej jest przełożyć na talerz wyłożony pergaminem do pieczenia, lub ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?