Na skróty
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, chrupiące, złociste, po prostu pyszne. Nie sposób im się oprzeć, do tego wyśmienity sos pieczarkowy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- cebula biała
- żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz mielony
- 400 gram pieczarek
- cebula biała
- ząbek czosnku
- łyżka masła ekstra
- łyżka oleju rzepakowego
- 150 ml śmietany 30%
- natka pietruszki
Przepis na placki ziemniaczane z sosem
- Placki ziemniaczane
Obieramy ziemniaki i trzemy na tartce o drobnych oczkach bezpośrednio do większej miski, następnie odstawiamy je na 10 – 15 minut. - Odlewamy zbierający się sok, dodajemy mąki, drobno startą cebulę, żółtko jajka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą – według uznania, pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z przyprawianiem.
- Rozgrzewamy olej na patelni, następnie mieszamy masę ziemniaczaną i nabieramy jedną pełną łyżkę. Nakładamy porcję na rozgrzany olej i rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, około 2 – 3 minuty, na złoty kolor, następnie przekręcamy placek i powtarzamy czynność.
- Sos pieczarkowy
Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce. - Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia. Smacznego!
Dobra rada: Gęstniejący sos możemy rozcieńczać mlekiem lub bulionem ze śmietaną, jednocześnie podgrzewając i mieszając go. Usmażone placki najlepiej jest przełożyć na talerz wyłożony pergaminem do pieczenia, lub ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.
Oceń ten przepis!