Placek po węgiersku

Przepis na placek po węgiersku | Placek po zbójnicku
Przepis na placek po węgiersku | Placek po zbójnicku

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Placek po węgiersku czasami zwany również plackiem po zbójnicku, niezależnie od nazewnictwa to bardzo sycące i pyszne danie. Tradycyjny placek zbójnicki przygotowywany jest z ziemniaków, mąki, cebuli, czosnku, przypraw i jajek. Natomiast smażony jest tradycyjnie na smalcu ze skwarkami. Placek — i być może stąd wzięła się jego druga nazwa — podajemy z gulaszem węgierskim oraz łyżką kwaśnej śmietany. Walorów estetyczno-smakowych doda również świeża natka pietruszki. Opcjonalnie sprawdzą się również pomidorki koktajlowe 😉

Skąd pochodzi placek po węgiersku?

W brew pozorom placek po węgiersku wcale nie pochodzi z Węgier, a z pogranicza Polski i Słowacji, konkretniej z Podhala. Stąd właśnie wzięła się jego właściwa nazwa —placek po zbójnicku. I wydaję mi się, że taka nazwa bardziej pasuję do tego pysznego pomysłu na obiad.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placek po węgiersku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Sól możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.

Co będzie potrzebne?
– tarka do ziemniaków, patelnia do smażenia o średnicy 20 cm.

Przepis na placek po węgiersku

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy porcję gulaszu węgierskiego, bez niego placek po węgiersku się nie uda 🙂 Przepis na gulasz węgierski.
  2. Następnie obieramy ziemniaki i trzemy na tarce na małych oczkach. Starte ziemniaki odstawiamy na około 5 minut do odstania się wody.
  3. Powstałą wodę odciskamy i do ziemniaków dodajemy mąkę, bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajko oraz sól. Następnie całość dokładnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię o średnicy około 20 cm, dodajemy olej, następnie wykładamy całą masę ziemniaczaną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej patelni.
  5. Placek po węgiersku smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie przekręcamy go na drugą stronę (opcjonalnie podczas przekręcania możemy dodać jeszcze trochę oleju) i smażymy około 3 minuty.
  6. Gotowy placek zbójnicki wyjmujemy na talerz, następnie nakładamy gorący gulasz węgierski i składamy na pół. Wierzch możesz udekorować śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz również: Zupa gulaszowa

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments