Na skróty
Placek po węgiersku czasami zwany również plackiem po zbójnicku, niezależnie od nazewnictwa to bardzo sycące i pyszne danie. Tradycyjny placek zbójnicki przygotowywany jest z ziemniaków, mąki, cebuli, czosnku, przypraw i jajek. Natomiast smażony jest tradycyjnie na smalcu ze skwarkami. Placek — i być może stąd wzięła się jego druga nazwa — podajemy z gulaszem węgierskim oraz łyżką kwaśnej śmietany. Walorów estetyczno-smakowych doda również świeża natka pietruszki. Opcjonalnie sprawdzą się również pomidorki koktajlowe 😉
Skąd pochodzi placek po węgiersku?
W brew pozorom placek po węgiersku wcale nie pochodzi z Węgier, a z pogranicza Polski i Słowacji, konkretniej z Podhala. Stąd właśnie wzięła się jego właściwa nazwa —placek po zbójnicku. I wydaję mi się, że taka nazwa bardziej pasuję do tego pysznego pomysłu na obiad.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis placek po węgiersku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- pół łyżki mąki pszennej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- olej roślinny lub smalec
- Tradycyjny gulasz węgierski
Sól możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Co będzie potrzebne?
– tarka do ziemniaków, patelnia do smażenia o średnicy 20 cm.
Przepis na placek po węgiersku
- W pierwszej kolejności przygotowujemy porcję gulaszu węgierskiego, bez niego placek po węgiersku się nie uda 🙂 Przepis na gulasz węgierski.
- Następnie obieramy ziemniaki i trzemy na tarce na małych oczkach. Starte ziemniaki odstawiamy na około 5 minut do odstania się wody.
- Powstałą wodę odciskamy i do ziemniaków dodajemy mąkę, bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, jajko oraz sól. Następnie całość dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię o średnicy około 20 cm, dodajemy olej, następnie wykładamy całą masę ziemniaczaną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej patelni.
- Placek po węgiersku smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie przekręcamy go na drugą stronę (opcjonalnie podczas przekręcania możemy dodać jeszcze trochę oleju) i smażymy około 3 minuty.
- Gotowy placek zbójnicki wyjmujemy na talerz, następnie nakładamy gorący gulasz węgierski i składamy na pół. Wierzch możesz udekorować śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz również: Zupa gulaszowa