Pizza z szynką, szparagami i jajkiem

3.8k 3
Pizza z szynką, szparagami i jajkiem

Pizza z szynką, ze świeżymi szparagami i jajkiem z chrzanowym sosem zamiast pomidorowego, to bardzo smaczne i niecodzienne połączenie składników w jednym przepisie.

Składniki na ciasto:

  • 7 gram drożdży
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 550 gram mąki na pizze typ00
  • 50 gram mąki krupczatki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki na sos chrzanowy:

  • 200 ml śmietany 12%
  • 3 łyżeczki majonezu
  • pół łyżeczki chrzanu tartego

Pizza z szynką – dodatki:

  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • szparagi
  • ser mozzarella w wiórkach
  • ser mozzarella w kulkach
  • jajko
  • rukola

Pizza z szynką – jak przygotować?

  1. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek.
  3. Wlewamy rozczyn do miski z mąką i dodajemy oliwę z oliwek. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto powinno być dość kleiste, tylko dzięki temu będzie po upieczeniu sprężyste, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
  4. Ciasto zagniatamy wkręcając nadgarstek do środka i zakręcamy okrąg – wałkujemy dłońmi, zaginamy brzegi do środka. Jeśli ciasto wychodzi za bardzo klejące możemy podsypać odrobiną mąki. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, ciągnące i kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, kładziemy w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 60 minut by urosło.
  5. Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy dodatki. Przygotowujemy sos chrzanowy mieszając wszystkie składniki. Szparagi oczyszczamy. Wszystkie składniki dzielimy równo na dwie części. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C.
  6. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto, 2 – 3 minuty. Następnie formujemy okrąg i podsypujemy mąką krupczatką. Delikatnie okrągłymi ruchami rozciągamy palcami na blacie do uzyskania grubości ciasta około 1 centymetra. Zostawiamy przy tym brzeg grubości około 2 centymetrów. Ciasto rozciągamy do żądanej wielkości. Następnie przekładamy na papier do pieczenia i na formę. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. (Warto drugą część ciasta zacząć robić dopiero jak pierwsza będzie już w piekarniku).
  7. Spód pizzy smarujemy sosem zaczynając od środka rysując okręgi. Następnie dodajemy ser Mozzarella w wiórkach. Resztę dodatków układamy w losowej kolejności. Należy pamiętać, że zawsze najpierw smarujemy sosem, później dodajemy ser, a następnie dowolne dodatki.
    Ważne: Ser Mozzarella w kulkach oraz jajko dodajemy dopiero w trakcie pieczenia podczas przekręcania! (— kulkę mozzarelli najlepiej jest rwać i układać według uznania.)
  8. Pizze wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, grzanie góra/dół i pieczemy przez 5 – 6 minut, pizze przekręcamy — tył — przód i na środek wbijamy jajko, dodajemy mozzarelle, pieczemy przez 3 – 4 minuty, grzanie tylko góra. Po wyjęciu z piekarnika po wierzchu pizzy posypujemy odrobiną drobno startego parmezanu. Możemy udekorować rukolą. Tak samo wykonujemy drugą pizzę z pozostałej części ciasta. Smacznego!

Pizza z szynką, szparagami i jajkiem nie należy do łatwych przepisów, ale warto poświęcić czas na przygotowanie tak pysznej domowej pizzy.

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 69 = 73

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?