Obiad

Pizza z cukinią i kozim serem

2 min czytania
Pizza z cukinią i kozim serem

Pizza z cukinią to całkiem niestandardowe i niecodzienne połączenie. Zwłaszcza kiedy dodamy do niej kozi ser — wyśmienite danie kuchni włoskiej. Poznaj przepis na lekką i puszystą pizzę w wydaniu wegetariańskim.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos

  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Dodatki do pizzy

  • 1 mała cukinia
  • 100 gram koziego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła włoskie (suszona bazylia, suszone pomidory, sól morska)

Przepis na pizzę z cukinią i kozim serem

  1. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn, łączymy wodę z drożdżami i łyżeczką cukru, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy stopniowo rozczyn, następnie zagarniamy mąkę do środka. Dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Stopniowo i powoli łączymy wszystkie składniki zagniatając ciasto okrągłymi ruchami. Na koniec formujemy kulę z ciasta i wyrabiamy przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
  4. Ciasto przekładamy do miski, wierzch możemy posmarować jeszcze dodatkowo oliwą z oliwek. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i wyrabiany przez około 2 — 3 minuty. Następnie dzielimy ciasto na pizzę na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na pacek o średnicy około 30 cm i grubości około 5 — 7 milimetrów. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 minut na podsypanej mąką powierzchni.
  6. W momencie, kiedy spody do pizzy leżakują przygotowujemy sos. Blendujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję.
  7. Następnie przygotowujemy składniki na pizzę z cukinią. Cukinię kroimy w wąskie plasterki, kozi ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  8. Pizzę smarujemy sosem, następnie posypujemy serem i wykładamy plastry cukinii. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250°C, grzanie góra dół i pieczemy przez 5 minut, następnie przekręcamy pizzę i pieczemy przez 3 minuty, grzanie tylko góra.

Pizza z cukinią po wyjęciu z piekarnika powinna chwilę przestygnąć, jednak dobrze jest ją w trakcie stygnięcia posypać suszonymi ziołami włoskimi. Smacznego!

Lubisz pizzę? Sprawdź nasze pozostałe przepisy na pizzę!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

36 − = 33