Pizza z cukinią i kozim serem

Pizza z cukinią i kozim serem
Pizza z cukinią i kozim serem

Pizza z cukinią to całkiem niestandardowe i niecodzienne połączenie. Zwłaszcza kiedy dodamy do niej kozi ser — wyśmienite danie kuchni włoskiej. Poznaj przepis na lekką i puszystą pizzę w wydaniu wegetariańskim.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos

  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Dodatki do pizzy

  • 1 mała cukinia
  • 100 gram koziego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła włoskie (suszona bazylia, suszone pomidory, sól morska)

Przepis na pizzę z cukinią i kozim serem

  1. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn, łączymy wodę z drożdżami i łyżeczką cukru, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy stopniowo rozczyn, następnie zagarniamy mąkę do środka. Dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Stopniowo i powoli łączymy wszystkie składniki zagniatając ciasto okrągłymi ruchami. Na koniec formujemy kulę z ciasta i wyrabiamy przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
  4. Ciasto przekładamy do miski, wierzch możemy posmarować jeszcze dodatkowo oliwą z oliwek. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i wyrabiany przez około 2 — 3 minuty. Następnie dzielimy ciasto na pizzę na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na pacek o średnicy około 30 cm i grubości około 5 — 7 milimetrów. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 minut na podsypanej mąką powierzchni.
  6. W momencie, kiedy spody do pizzy leżakują przygotowujemy sos. Blendujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję.
  7. Następnie przygotowujemy składniki na pizzę z cukinią. Cukinię kroimy w wąskie plasterki, kozi ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  8. Pizzę smarujemy sosem, następnie posypujemy serem i wykładamy plastry cukinii. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250°C, grzanie góra dół i pieczemy przez 5 minut, następnie przekręcamy pizzę i pieczemy przez 3 minuty, grzanie tylko góra.

Pizza z cukinią po wyjęciu z piekarnika powinna chwilę przestygnąć, jednak dobrze jest ją w trakcie stygnięcia posypać suszonymi ziołami włoskimi. Smacznego!

Lubisz pizzę? Sprawdź moja pozostałe przepisy na pizzę!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (9 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?