Na skróty
Pizza z cukinią to całkiem niestandardowe i niecodzienne połączenie. Zwłaszcza kiedy dodamy do niej kozi ser — wyśmienite danie kuchni włoskiej. Poznaj przepis na lekką i puszystą pizzę w wydaniu wegetariańskim.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pizza z cukinią i kozim serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Składniki na sos
- 1 mała cukinia
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
Dodatki do pizzy
- 1 mała cukinia
- 100 gram koziego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła włoskie (suszona bazylia, suszone pomidory, sól morska)
Przepis na pizzę z cukinią i kozim serem
- Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn, łączymy wodę z drożdżami i łyżeczką cukru, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy stopniowo rozczyn, następnie zagarniamy mąkę do środka. Dodajemy oliwę z oliwek.
- Stopniowo i powoli łączymy wszystkie składniki zagniatając ciasto okrągłymi ruchami. Na koniec formujemy kulę z ciasta i wyrabiamy przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
- Ciasto przekładamy do miski, wierzch możemy posmarować jeszcze dodatkowo oliwą z oliwek. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i wyrabiany przez około 2 — 3 minuty. Następnie dzielimy ciasto na pizzę na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na pacek o średnicy około 30 cm i grubości około 5 — 7 milimetrów. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 minut na podsypanej mąką powierzchni.
- W momencie, kiedy spody do pizzy leżakują przygotowujemy sos. Blendujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję.
- Następnie przygotowujemy składniki na pizzę z cukinią. Cukinię kroimy w wąskie plasterki, kozi ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
- Pizzę smarujemy sosem, następnie posypujemy serem i wykładamy plastry cukinii. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250°C, grzanie góra dół i pieczemy przez 5 minut, następnie przekręcamy pizzę i pieczemy przez 3 minuty, grzanie tylko góra.
Pizza z cukinią po wyjęciu z piekarnika powinna chwilę przestygnąć, jednak dobrze jest ją w trakcie stygnięcia posypać suszonymi ziołami włoskimi. Smacznego!
Lubisz pizzę? Sprawdź moja pozostałe przepisy na pizzę!