Pizza z cukinią i kozim serem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pizza z cukinią to całkiem niestandardowe i niecodzienne połączenie. Zwłaszcza kiedy dodamy do niej kozi ser — wyśmienite danie kuchni włoskiej. Poznaj przepis na lekką i puszystą pizzę w wydaniu wegetariańskim.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pizza z cukinią i kozim serem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na sos

  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Dodatki do pizzy

  • 1 mała cukinia
  • 100 gram koziego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła włoskie (suszona bazylia, suszone pomidory, sól morska)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na pizzę z cukinią i kozim serem

  1. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn, łączymy wodę z drożdżami i łyżeczką cukru, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy stopniowo rozczyn, następnie zagarniamy mąkę do środka. Dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Stopniowo i powoli łączymy wszystkie składniki zagniatając ciasto okrągłymi ruchami. Na koniec formujemy kulę z ciasta i wyrabiamy przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie.
  5. Ciasto przekładamy do miski, wierzch możemy posmarować jeszcze dodatkowo oliwą z oliwek. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i wyrabiany przez około 2 — 3 minuty. Następnie dzielimy ciasto na pizzę na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na pacek o średnicy około 30 cm i grubości około 5 — 7 milimetrów. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 minut na podsypanej mąką powierzchni.
  8. W momencie, kiedy spody do pizzy leżakują przygotowujemy sos. Blendujemy wszystkie składniki na gładką konsystencję.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie przygotowujemy składniki na pizzę z cukinią. Cukinię kroimy w wąskie plasterki, kozi ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami.
  11. Pizzę smarujemy sosem, następnie posypujemy serem i wykładamy plastry cukinii. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250°C, grzanie góra dół i pieczemy przez 5 minut, następnie przekręcamy pizzę i pieczemy przez 3 minuty, grzanie tylko góra.
  12. Reklamy Ads By Google

Pizza z cukinią po wyjęciu z piekarnika powinna chwilę przestygnąć, jednak dobrze jest ją w trakcie stygnięcia posypać suszonymi ziołami włoskimi. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Lubisz pizzę? Sprawdź moja pozostałe przepisy na pizzę!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments