Pizza szefa a’la Margherita – Szefpoleca

5.7k 0
Pizza szefa a’la Margherita – Szefpoleca

Domowa pizza to pyszna i często zdrowsza alternatywa dla odpowiednika z pizzerii. Jest prosta do przygotowania i idealnie sprawdzi się jako pomysł na szybki posiłek tym bardziej, że pizzę lubi praktycznie każdy. Można przyrządzić ją nie tylko na obiad, ale też upiec na kwadratowej blaszce i pokroić na mniejsze kawałki, by w kilka chwil stworzyć idealną przekąskę na każde przyjęcie czy imprezę.

Idealna domowa pizza

Sekret dobrej pizzy tkwi w doskonale wyrobionym i odpowiednio wypieczonym cieście. Powinno być ono elastyczne i miękkie, by po upieczeniu smakowało jak spód od prawdziwej włoskiej pizzy. Kolejną istotną rzeczą, która wpływa na smak domowej pizzy jest sos – we Włoszech każda pizzeria właśnie do przepisu na sos przykłada ogromną wagę, wiedząc, że nawet przy najlepszych składnikach zły sos może zepsuć smak całego dania. Ostatnim elementem, który sprawi, że domowa pizza szybko zniknie z talerzy, są wszystkie składniki kładzione na wierzch. Tutaj znaczenie ma przede wszystkim ich jakość – starannie dobrane składniki sprawią, że domowej pizzy nikt nie będzie mógł się oprzeć.

Składniki:

  • 7 gram drożdże
  • 2 łyżeczki cukier brązowy
  • 300 ml woda
  • 550 gram mąka typ00
  • 50 gram mąka krupczatka
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1.5 łyżeczki sól
  • 200 ml passata pomidorowa
  • 2 łyżeczki ketchup
  • 300 gram ser mozzarella
  • 40 gram cebula
  • 6 szt pieczarki
  • 6 szt oliwki czarne
  • 10 plasterków szynka
  • 30 gram ser Parmezan

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE MĄKI
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek.
  2. PRZYGOTOWANIE ROZCZYNU
    Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy.
  3. PRZYGOTOWANIE CIASTA
    Wlewamy rozczyn do miski z mąką i dodajemy oliwę z oliwek. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto powinno być dość kleiste, tylko dzięki temu będzie po upieczeniu sprężyste, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
  4. WYRABIANIE CIASTA
    Ciasto zagniatamy wkręcając nadgarstek do środka i zakręcamy okrąg – wałkujemy dłońmi, zaginamy brzegi do środka. Jeśli ciasto wychodzi za bardzo klejące możemy podsypać odrobiną mąki. Wyrabiamy około 20 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, ciągnące i kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, kładziemy w odstępie około 15 centymetrów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut by urosło. (powinno zwiększyć swoją objętość około 2 – 3 razy).
  5. PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
    Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy dodatki. Podgrzewamy passate, do momentu odparowania wody. Dodajemy dwie łyżeczki ketchupu, dokładnie mieszamy. Sos nie może być wodnisty. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Oliwki również kroimy w plasterki. Szynkę delikatnie nacinamy pośrodku. Wszystkie składniki dzielimy równo na dwie części. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C.
  6. PRZYGOTOWANIE SPODU PIZZY
    Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto, 2 – 3 minuty. Następnie formujemy okrąg i podsypujemy mąką krupczatką. Delikatnie okrągłymi ruchami rozciągamy palcami na blacie do uzyskania grubości ciasta około 1 centymetra. Zostawiamy przy tym brzeg grubości około 2 centymetrów. Ciasto oczywiście rozciągamy do żądanej wielkości, jednak jej wielkość nie powinna przekraczać 45 centymetrów. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, następnie na formę. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. (Warto drugą część ciasta zacząć robić dopiero jak pierwsza będzie już w piekarniku).
  7. NAKŁADANIE DODATKÓW
    Spód pizzy smarujemy sosem zaczynając od środka rysując okręgi (smarujemy prawie po same brzegi). Następnie dodajemy ser Mozzarella — kulkę najlepiej jest rwać i układać według uznania. Następnie siekaną cebulę, szynkę, pieczarki i oliwki. Należy pamiętać, że zawsze najpierw smarujemy sosem, później dodajemy ser, a następnie dowolne dodatki.
  8. PIECZENIE
    Pizze wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, grzanie góra/dół i pieczemy przez 6 minut, następnie pizze przekręcamy — tył — przód i pieczemy przez 4 minuty na środkowym poziomie, grzanie tylko dół. Po wyjęciu z piekarnika po wierzchu pizzy posypujemy odrobiną drobno startego parmezanu. Możemy udekorować rukola. Tak samo wykonujemy drugą pizzę z pozostałej części ciasta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *