Pizza Margherita

461 0
Pizza Margherita - domowy przepis

Pizza Margherita

Składniki:

  • 7 gram drożdże
  • 2 łyżeczki cukier brązowy
  • 300 ml woda
  • 550 gram mąka typ00
  • 50 gram mąka krupczatka
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 1.5 łyżeczki sól

Pizza Margherita – jak przygotować w domu?

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek.
  2. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy rozczyn do miski z mąką i dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto powinno być dość kleiste, tylko dzięki temu będzie po upieczeniu sprężyste, chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
  4. Ciasto zagniatamy wkręcając nadgarstek do środka i zakręcamy okrąg – wałkujemy dłońmi, zaginamy brzegi do środka. Możemy czasami podsypać odrobiną mąki, jeśli ciasto się za bardzo klei. Wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, ciągnące i kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, kładziemy w odstępie około 15 centymetrów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  5. Podgrzewamy passate, do momentu odparowania wody. Dodajemy sól, pieprz i dwie łyżeczki cukru, dokładnie mieszamy. Sos nie może być wodnisty. Pozostałe składniki dzielimy na trzy części. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C.
  6. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto, 2 – 3 minuty. Następnie formujemy okrąg i podsypujemy mąką krupczatką. Delikatnie okrągłymi ruchami rozciągamy palcami na blacie do uzyskania grubości ciasta około 0,5 centymetra. Zostawiamy przy tym brzeg grubości około 1 centymetrów. Ciasto oczywiście rozciągamy do żądanej wielkości, jednak jej wielkość nie powinna przekraczać 45 centymetrów. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, następnie na formę. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta.
  7. Spód pizzy smarujemy sosem zaczynając od środka rysując okręgi. Następnie dodajemy ser Mozzarella w wiórkach.
    Ważne: Ser Mozzarella w kulkach oraz pomidorki dodajemy dopiero w trakcie pieczenia podczas przekręcania! (— kulkę mozzarelli najlepiej jest rwać i układać według uznania.)
  8. Pizze wkładamy do piekarnika na środkowy poziom, grzanie góra/dół i pieczemy przez 5 – 6 minut, pizze przekręcamy — tył — przód, dodajemy mozzarelle i pomidorki, pieczemy przez 3 – 4 minuty, grzanie tylko góra.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

65 + = 66

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?