
Na skróty
Pizza domowa, praktycznie jak włoska, taka prawdziwa? To możliwe! Szczególnie smakuję mi wariant neapolitański, czyli Margherita, jednak mój przepis na pizzę jest nieco spolszczony, dlatego nazwałem ją pizzą domową.
Nie od dziś wiadomo, że sekret udanej pizzy tkwi w cieście i sosie pomidorowym. Kolejną bardzo ważną kwestią jest, aby w odpowiedniej kolejności nakładać składniki — jakie będą? To zależy już od Ciebie 😉 W moim wariancie jest filet z kurczaka, cebula i pomidorki koktajlowe.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pizza domowa z kurczakiem a’la margherita, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Ciasto na pizzę:
- 270 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos i dodatki:
- 200 g przetartych pomidorów
- łyżka masła ekstra
- sól i pieprz mielony
- zioła włoskie
- 300 g fileta z kurczaka
- łyżeczka przyprawa do kurczaka
- cebula biała
- sera mozzarella (ja zazwyczaj używam pół kulki na jedną pizzę)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnek
Przepis na pizzę domową
- Pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, wsypujemy dwie łyżeczki mąki, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka, następnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i łączymy wszystkie składniki.
- Formujemy kulę i porządnie wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy wkręcając kciuk do środka i zakręcając kulę. Wyrabiamy około 15 minut Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i nie przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładamy w miseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. (ciasto nie może stać w przeciągu, powinno zwiększyć swoją objętość około 2 — 3 razy)
- Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w wąskie, drobne trójkąciki i podsmażamy na patelni z przyprawą do kurczaka w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odstawiamy filet na bok do przestygnięcia.
- Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy ziołami włoskimi, pieprzem i solą, następnie po podgrzaniu dodajemy starty na drobnej tartce czosnek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok.
- Kiedy ciasto nam wyrośnie, wykładamy go na blat, dzielimy na dwie równe części, podsypujemy mąką, bądź od razu przekładamy go w formy wysmarowaną oliwą. Ciasto rozciągamy do pożądanej wielkości wykonując okrągłe ruchy palcami od środka na zewnątrz.
- Ciasto ponownie odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. W tym czasie kroimy pomidory koktajlowe i cebule w plastry, oraz rwiemy mozzarelle.
- Podrośnięte ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym rysując okręgi (smarujemy prawie po same brzegi) Wykładamy na pizzę mozzarellę i smażony filet oraz pomidorki i cebulę.
- TEMPERATURA PIECZENIA 250°C
Pizza domowa wjeżdża do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250°C i pieczemy ją przez około 7 — 8 minut, na środkowym poziomie. Właściwie najlepiej jest piec pizzę do momentu, aż boki się lekko zarumienią.
Gotową pizzę od razu po upieczeniu wyciągamy z piekarnika posypujemy szczyptą ziół włoskich, kroimy w trójkąty i podajemy na talerz. Najlepiej jest wyjąć ją bezpośrednio na drewnianą deskę i wtedy pokroić. Smacznego!
Komentarze