Pizza domowa z kurczakiem a’la Margherita

7.1k 2
Pizza domowa z kurczakiem a’la Margherita

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, szczególnie neapolitańska, wariant Margherita, jednak ta jest nieco spolszczona, dlatego nazwałem ją domową. Sekret udanej pizzy tkwi w cieście i odpowiedniej kolejności nakładania składników – jakie to będą składniki, to zależy już od Ciebie.

Składniki:

  • 270 gram mąka pszenna typ500 luksusowa
  • 150 ml woda
  • 15 gram drożdże
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 200 gram przetarte pomidory
  • 1 łyżka masło ekstra
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 1 łyżeczka oregano suszone
  • 1 łyżeczka bazylia suszona
  • 300 gram filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • 1 szt cebula biała
  • 50 gram ser żółty Radamer
  • 6 szt pomidory koktajlowe
  • 1 ząbek czosnek

Przygotowanie

  1. Pizze zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, wsypujemy dwie łyżeczki mąki, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka, następnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i łączymy wszystkie składniki.
  3. Formujemy kulę i porządnie wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy wkręcając kciuk do środka i zakręcając kulę. Wyrabiamy około 15 minut Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i nie przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładamy w miseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. (ciasto nie może stać w przeciągu, powinno zwiększyć swoją objętość około 2 – 3 razy)
  4. Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w wąskie, drobne trójkąciki i podsmażamy na patelni z przyprawą do kurczaka w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odstawiamy kurczaka na bok do przestygnięcia.
  5. Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i szczyptą soli, następnie po podgrzaniu dodajemy starty na drobnej tartce czosnek oraz łyżkę tartego sera żółtego. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok.
  6. Kiedy ciasto nam wyrośnie, wykładamy go na blat, dzielimy na dwie równe części, podsypujemy mąką, bądź od razu przekładamy go w formy wysmarowaną oliwą. Ciasto rozciągamy do pożądanej wielkości wykonując okrągłe ruchy palcami od środka na zewnątrz.
  7. Ciasto ponownie odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. W tym czasie kroimy pomidory koktajlowe i cebule w plastry, oraz ścieramy ser żółty na tartce.
  8. Podrośnięte ciasto na pizze smarujemy sosem pomidorowym rysując okręgi (smarujemy prawie po same brzegi) Wykładamy na pizze kurczaka, pomidory i cebulę, posypujemy żółtym serem, starając się nie przykryć reszty składników.
  9. TEMPERATURA PIECZENIA 250°C
    Pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250°C i pieczemy przez około 10 – 12 minut, na środkowym poziomie. Właściwie najlepiej jest piec pizze do momentu, aż boki się lekko zarumienią.
  10. Pizze od razu po upieczeniu wyciągamy z piekarnika posypujemy szczyptą oregano, kroimy w trójkąty i podajemy na talerz. Najlepiej jest wyjąć ją bezpośrednio na drewnianą deskę. Smacznego!

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *