Pizza domowa z kurczakiem a’la Margherita

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pizza domowa, praktycznie jak włoska, taka prawdziwa? To możliwe! Szczególnie smakuję mi wariant neapolitański, czyli Margherita, jednak mój przepis na pizzę jest nieco spolszczony, dlatego nazwałem ją pizzą domową.

Nie od dziś wiadomo, że sekret udanej pizzy tkwi w cieście i sosie pomidorowym. Kolejną bardzo ważną kwestią jest, aby w odpowiedniej kolejności nakładać składniki — jakie będą? To zależy już od Ciebie 😉 W moim wariancie jest filet z kurczaka, cebula i pomidorki koktajlowe.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pizza domowa z kurczakiem a’la margherita, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Ciasto na pizzę:

Reklamy Ads By Google

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos i dodatki:

  • 200 g przetartych pomidorów
  • łyżka masła ekstra
  • sól i pieprz mielony
  • zioła włoskie
  • 300 g fileta z kurczaka
  • łyżeczka przyprawa do kurczaka
  • cebula biała
  • sera mozzarella (ja zazwyczaj używam pół kulki na jedną pizzę)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na pizzę domową

  1. Pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże ocieplamy do temperatury pokojowej, następnie kruszymy je do wysokiego kubka, zasypujemy łyżeczką cukru, wsypujemy dwie łyżeczki mąki, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy ściereczką kubek i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Rozgarniamy mąkę w kierunku brzegu, tak aby powstał lejek i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie i powoli mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka, następnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i łączymy wszystkie składniki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Formujemy kulę i porządnie wyrabiamy ciasto. Ciasto zagniatamy wkręcając kciuk do środka i zakręcając kulę. Wyrabiamy około 15 minut Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i nie przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładamy w miseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. (ciasto nie może stać w przeciągu, powinno zwiększyć swoją objętość około 2 — 3 razy)
  5. Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w wąskie, drobne trójkąciki i podsmażamy na patelni z przyprawą do kurczaka w niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odstawiamy filet na bok do przestygnięcia.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na patelnię wlewamy przetarte wcześniej pomidory, doprawiamy ziołami włoskimi, pieprzem i solą, następnie po podgrzaniu dodajemy starty na drobnej tartce czosnek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok.
  8. Kiedy ciasto nam wyrośnie, wykładamy go na blat, dzielimy na dwie równe części, podsypujemy mąką, bądź od razu przekładamy go w formy wysmarowaną oliwą. Ciasto rozciągamy do pożądanej wielkości wykonując okrągłe ruchy palcami od środka na zewnątrz.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Ciasto ponownie odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. W tym czasie kroimy pomidory koktajlowe i cebule w plastry, oraz rwiemy mozzarelle.
  11. Podrośnięte ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym rysując okręgi (smarujemy prawie po same brzegi) Wykładamy na pizzę mozzarellę i smażony filet oraz pomidorki i cebulę.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. TEMPERATURA PIECZENIA 250°C
    Pizza domowa wjeżdża do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250°C i pieczemy ją przez około 7 — 8 minut, na środkowym poziomie. Właściwie najlepiej jest piec pizzę do momentu, aż boki się lekko zarumienią.
  14. Reklamy Ads By Google

Gotową pizzę od razu po upieczeniu wyciągamy z piekarnika posypujemy szczyptą ziół włoskich, kroimy w trójkąty i podajemy na talerz. Najlepiej jest wyjąć ją bezpośrednio na drewnianą deskę i wtedy pokroić. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)