Pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Mój przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą powstał na bazie inspiracji czeskim daniem o nazwie Lepenice. Jest to super pomysł na szybki obiadek na bazie ziemniaków puree z kiszoną kapustą, która dodatkowo została okraszona podsmażanym boczkiem z cebulką. Podobnie jak w przypadku czeskiego dania, przepis na pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem jest bardzo łatwy — Jest nieco zbliżony do pierogów z kapustą i grzybami lub z mięsem i szpinakiem. Mimo, że przepis może wydawać się długi to wcale nie jest trudny i zdecydowanie warto go wypróbować, bo to najlepsze pierogi w takim wydaniu 😊

Według mojego gustu pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem najlepsze są dobrze przysmażone. Wtedy przypieczona skórka świetnie gra się smakowo z farszem. Ale równie smaczna jest ich wersja zaraz po gotowaniu, okraszona podsmażaną cebulką. Palce lizać!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Składniki na ciasto:

Reklamy Ads By Google

  • 600 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 (około 4 szklanki)
  • 350 ml gorącej wody (około 1,5 szklanki)
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g zmienników po obraniu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Przygotowanie ciasta na pierogi

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pierogi ziemniakami i kapustą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i gorącą wodę z rozpuszczonym masłem w środku. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników po czym przystępujemy do wyrabiania ręcznego. Woda użyta do ciasta powinna być na tyle gorąca, aby ciasto podczas wyrabiania było ciepłe, ale nie parzyło w dłonie.
  2. Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy do leżakowania na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi.
  3. Reklamy Ads By Google

Przygotowanie farszu do pierogów z ziemniakami

  1. Podczas kiedy ciasto leżakuję gotujemy ziemniaki z łyżeczką soli do miękkości, następnie odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. W tym samym czasie również odciskamy kapustę z soku, następnie przekładamy do garnka. Kapustę zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryć i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, około 20 minut. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie wybieramy ziela oraz liście i siekamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Również w tym samym czasie podsmażamy na patelni na maśle i oleju posiekaną cebulkę, następnie dokładnie zdejmujemy cebulkę na osobny talerz i na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w drobne paski boczek. Boczek smażmy do momentu ładnego zarumienia, po czym dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę. Dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
  5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą — ziemniaki, kapustę oraz boczek, doprawiamy pieprzem i przepuszczamy przez maszynkę lub delikatnie miksujemy blenderem. Chodzi o to, aby trochę rozdrobnić boczek, ale nie zmielić na papkę.
  6. Reklamy Ads By Google

Lepienie pierogów

  1. Następnie ciasto po leżakowaniu dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, z jednej formujemy kulę gotową do wałkowania. Następnie podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciasto na pierogi może być trochę klejące, ale takie właśnie powinno być. Po podsypaniu mąką będzie idealne do wałkowania i wykrawania krążków na pierogi.
  2. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek łyżeczkę farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku. — Falbanki można też wykonać widelcem zgniatając brzegi.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ulepione pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą odkładamy w odstępach na brzeg stolnicy podsypanym mąką. Aby pierogi nie schły w oczekiwaniu na gotowanie przykryj je wilgotną ściereczką.
  5. Następnie po ulepieniu wszystkich pierogów z pierwszej części ciasta gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie, w partiach do 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 2 minuty. Gotowe pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób, aby się nie dotykały. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje.
  6. Reklamy Ads By Google

Jak mrozić pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą?

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą mrozimy dopiero po ich całkowitym przestygnięciu i wstępnym schłodzeniu w lodówce. Najlepiej jest mrozić je w woreczkach w porcjach po 10 — 12 sztuk.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pierogi z mięsem i szpinakiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)