Pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
Przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Mój przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą powstał na bazie inspiracji czeskim daniem o nazwie Lepenice. Jest to super pomysł na szybki obiadek na bazie ziemniaków puree z kiszoną kapustą, która dodatkowo została okraszona podsmażanym boczkiem z cebulką. Podobnie jak w przypadku czeskiego dania, przepis na pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem jest bardzo łatwy — Jest nieco zbliżony do pierogów z kapustą i grzybami lub z mięsem i szpinakiem. Mimo, że przepis może wydawać się długi to wcale nie jest trudny i zdecydowanie warto go wypróbować, bo to najlepsze pierogi w takim wydaniu 😊

Według mojego gustu pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem najlepsze są dobrze przysmażone. Wtedy przypieczona skórka świetnie gra się smakowo z farszem. Ale równie smaczna jest ich wersja zaraz po gotowaniu, okraszona podsmażaną cebulką. Palce lizać!

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 (około 4 szklanki)
  • 350 ml gorącej wody (około 1,5 szklanki)
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g zmienników po obraniu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka oleju

Przepis na pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Przygotowanie ciasta na pierogi

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pierogi ziemniakami i kapustą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i gorącą wodę z rozpuszczonym masłem w środku. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników po czym przystępujemy do wyrabiania ręcznego. Woda użyta do ciasta powinna być na tyle gorąca, aby ciasto podczas wyrabiania było ciepłe, ale nie parzyło w dłonie.
  2. Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy do leżakowania na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi.

Przygotowanie farszu do pierogów z ziemniakami

  1. Podczas kiedy ciasto leżakuję gotujemy ziemniaki z łyżeczką soli do miękkości, następnie odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. W tym samym czasie również odciskamy kapustę z soku, następnie przekładamy do garnka. Kapustę zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryć i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, około 20 minut. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie wybieramy ziela oraz liście i siekamy.
  3. Również w tym samym czasie podsmażamy na patelni na maśle i oleju posiekaną cebulkę, następnie dokładnie zdejmujemy cebulkę na osobny talerz i na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w drobne paski boczek. Boczek smażmy do momentu ładnego zarumienia, po czym dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę. Dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
  4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą — ziemniaki, kapustę oraz boczek, doprawiamy pieprzem i przepuszczamy przez maszynkę lub delikatnie miksujemy blenderem. Chodzi o to, aby trochę rozdrobnić boczek, ale nie zmielić na papkę.

Lepienie pierogów

  1. Następnie ciasto po leżakowaniu dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, z jednej formujemy kulę gotową do wałkowania. Następnie podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciasto na pierogi może być trochę klejące, ale takie właśnie powinno być. Po podsypaniu mąką będzie idealne do wałkowania i wykrawania krążków na pierogi.
  2. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek łyżeczkę farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku. — Falbanki można też wykonać widelcem zgniatając brzegi.
  3. Ulepione pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą odkładamy w odstępach na brzeg stolnicy podsypanym mąką. Aby pierogi nie schły w oczekiwaniu na gotowanie przykryj je wilgotną ściereczką.
  4. Następnie po ulepieniu wszystkich pierogów z pierwszej części ciasta gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie, w partiach do 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 2 minuty. Gotowe pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób, aby się nie dotykały. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje.

Jak mrozić pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą?

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą mrozimy dopiero po ich całkowitym przestygnięciu i wstępnym schłodzeniu w lodówce. Najlepiej jest mrozić je w woreczkach w porcjach po 10 — 12 sztuk.

Zobacz również: Pierogi z mięsem i szpinakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x