Pierogi z mięsem i szpinakiem

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na pierogi z mięsem i szpinakiem? Poznaj moją wersję tego klasycznego dania, które łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym akcentem. Co więcej, przygotowanie pierogów ze szpinakiem może być świetnym pomysłem na spędzenie popołudnia w kuchni. Ich wyjątkowy smak zadowoli wszystkich domowników ❤😊

Pierogi z mięsem i szpinakiem to znakomita alternatywa częściej spotykanych pierogów z samym mięsem. Taka wersja pierogów jest zdecydowanie zdrowsza i nieco lżejsza niż ich odpowiednik bez szpinaku. Mój przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można śmiało rzec, że jest to wersja dla leniuszków 😄 Farszu nie trzeba wcześniej gotować, mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste dzięki bułce namaczanej w bulionie zamiast w mleku. Natomiast ciasto na pierogi zawdzięcza swoją elastyczność dodatkowi masła. Całość wychodzi bardzo smacznie i szybko znika z talerza 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać pierogi z mięsem i szpinakiem, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

Składniki na ciasto:

Reklamy Ads By Google

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g szpinaku
  • 250 ml bulionu
  • bułka kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • jajko
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pierogi z mięsem i szpinakiem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i gorącą wodę z rozpuszczonym masłem w środku. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników po czym przystępujemy do wyrabiania ręcznego. Woda użyta do ciasta powinna być na tyle gorąca, aby ciasto podczas wyrabiania było ciepłe, ale nie parzyło w dłonie.
  2. Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy do leżakowania na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi. Namaczamy bułę w bulionie (bulion powinien być dość intensywny).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę, dodajemy szpinak i blanszujemy razem do odparowania wody. Resztkę wody możesz odsączyć, tak aby do mięsa dodać suchy szpinak.
  5. Bułkę po namoczeniu (nieodsączoną) dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy szpinak, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Ciasto po leżakowaniu dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, z jednej formujemy kulę gotową do wałkowania. Następnie podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciasto na pierogi może być trochę klejące, ale takie właśnie powinno być. Po podsypaniu mąką będzie idealne do wałkowania i wykrawania krążków na pierogi.
  8. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz z mięsa i szpinaku. W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku. — Falbanki można też wykonać widelcem zgniatając brzegi.
  11. Ulepione pierogi z mięsem i szpinakiem odkładamy w odstępach na brzeg stolnicy podsypanym mąką. Aby pierogi nie schły w oczekiwaniu na gotowanie przykryj je wilgotną ściereczką.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Następnie po ulepieniu wszystkich pierogów z pierwszej części ciasta gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie, w partiach do 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 4 minuty.
  14. Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.
  15. Reklamy Ads By Google

Jak mrozić pierogi z mięsem i szpinakiem?

Pierogi mrozimy dopiero po ich całkowitym przestygnięciu i wstępnym schłodzeniu w lodówce. Najlepiej jest mrozić je w woreczkach w porcjach po 10 — 12 sztuk.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3906.08 183.56 121.82 502.83 23.06

Wartości odżywcze na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 227.97 10.71 7.11 29.35 1.35

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pierogi z mięsem i szpinakiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mąka pszenna typ 500 360 10.00 1.0 75.00 2.5
Woda 0 0.00 0.0 0.00 0.0
Masło 717 0.85 81.0 0.06 0.0
Mielone mięso wieprzowe 297 25.70 20.8 0.00 0.0
Szpinak 23 2.90 0.4 3.60 2.2
Bulion 7 0.50 0.5 0.50 0.0
Bułka kajzerka 287 9.00 3.6 56.00 2.3
Czosnek 149 6.40 0.5 33.00 2.1
Cebula 40 1.10 0.1 9.30 1.7
Jajko 155 13.00 11.0 1.10 0.0
Natka pietruszki 36 3.00 0.8 6.30 3.3

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)