Pierogi z mięsem i szpinakiem

Przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem
Przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem

Pierogi z mięsem i szpinakiem to znakomita alternatywa częściej spotykanych pierogów z samym mięsem. Taka wersja pierogów jest zdecydowanie zdrowsza i nieco lżejsza niż ich odpowiednik bez szpinaku. Mój przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można śmiało rzec, że jest to wersja dla leniuszków 😄 Farszu nie trzeba wcześniej gotować, mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste dzięki bułce namaczanej w bulionie zamiast w mleku. Natomiast ciasto na pierogi zawdzięcza swoją elastyczność dodatkowi masła. Całość wychodzi bardzo smacznie i szybko znika z talerza 😉

Składniki:

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g szpinaku
  • 250 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • jajko
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • łyżeczka soli
  • natka pietruszki

Przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pierogi z mięsem i szpinakiem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i gorącą wodę z rozpuszczonym masłem w środku. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników po czym przystępujemy do wyrabiania ręcznego. Woda użyta do ciasta powinna być na tyle gorąca, aby ciasto podczas wyrabiania było ciepłe, ale nie parzyło w dłonie.
  2. Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy do leżakowania na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi.
  3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak i blanszujemy razem do odparowania wody. Resztkę wody możesz odsączyć, tak aby do mięsa dodać suchy szpinak.
  4. Namaczamy bułę w bulionie (bulion powinien być dość intensywny). Bułkę po namoczeniu nieodsączoną dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy szpinak, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.
  5. Następnie ciasto po leżakowaniu dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, z jednej formujemy kulę gotową do wałkowania. Następnie podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciasto na pierogi może być trochę klejące, ale takie właśnie powinno być. Po podsypaniu mąką będzie idealne do wałkowania i wykrawania krążków na pierogi.
  6. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz mięsa i szpinaku. W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku. — Falbanki można też wykonać widelcem zgniatając brzegi.
  7. Ulepione pierogi z mięsem i szpinakiem odkładamy w odstępach na brzeg stolnicy podsypanym mąką. Aby pierogi nie schły w oczekiwaniu na gotowanie przykryj je wilgotną ściereczką.
  8. Następnie po ulepieniu wszystkich pierogów z pierwszej części ciasta gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie, w partiach do 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 4 minuty. Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.

Jak mrozić pierogi z mięsem i szpinakiem?

Pierogi mrozimy dopiero po ich całkowitym przestygnięciu i wstępnym schłodzeniu w lodówce. Najlepiej jest mrozić je w woreczkach w porcjach po 10 — 12 sztuk.

Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (14 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x