Szukasz sprawdzonego przepisu na pierogi z mięsem i szpinakiem? Poznaj moją wersję tego klasycznego dania, które łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym akcentem. Co więcej, przygotowanie pierogów ze szpinakiem może być świetnym pomysłem na spędzenie popołudnia w kuchni. Ich wyjątkowy smak zadowoli wszystkich domowników ❤😊
Na skróty
Pierogi z mięsem i szpinakiem to znakomita alternatywa częściej spotykanych pierogów z samym mięsem. Taka wersja pierogów jest zdecydowanie zdrowsza i nieco lżejsza niż ich odpowiednik bez szpinaku. Mój przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem jest bardzo łatwy w wykonaniu. Można śmiało rzec, że jest to wersja dla leniuszków 😄 Farszu nie trzeba wcześniej gotować, mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste dzięki bułce namaczanej w bulionie zamiast w mleku. Natomiast ciasto na pierogi zawdzięcza swoją elastyczność dodatkowi masła. Całość wychodzi bardzo smacznie i szybko znika z talerza 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać pierogi z mięsem i szpinakiem, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 (około 4 szklanki)
- 350 ml gorącej wody (około 1,5 szklanki)
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g szpinaku
- 250 ml bulionu
- bułka kajzerka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- jajko
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżeczka soli
- natka pietruszki
Przepis na pierogi z mięsem i szpinakiem
- W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pierogi z mięsem i szpinakiem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i gorącą wodę z rozpuszczonym masłem w środku. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników po czym przystępujemy do wyrabiania ręcznego. Woda użyta do ciasta powinna być na tyle gorąca, aby ciasto podczas wyrabiania było ciepłe, ale nie parzyło w dłonie.
- Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy do leżakowania na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi. Namaczamy bułę w bulionie (bulion powinien być dość intensywny).
- Następnie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę, dodajemy szpinak i blanszujemy razem do odparowania wody. Resztkę wody możesz odsączyć, tak aby do mięsa dodać suchy szpinak.
- Bułkę po namoczeniu (nieodsączoną) dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy szpinak, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto po leżakowaniu dzielimy na 3 części, dwie przykrywamy wilgotną ściereczką, z jednej formujemy kulę gotową do wałkowania. Następnie podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Ciasto na pierogi może być trochę klejące, ale takie właśnie powinno być. Po podsypaniu mąką będzie idealne do wałkowania i wykrawania krążków na pierogi.
- Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz z mięsa i szpinaku. W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi.
- Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku. — Falbanki można też wykonać widelcem zgniatając brzegi.
- Ulepione pierogi z mięsem i szpinakiem odkładamy w odstępach na brzeg stolnicy podsypanym mąką. Aby pierogi nie schły w oczekiwaniu na gotowanie przykryj je wilgotną ściereczką.
- Następnie po ulepieniu wszystkich pierogów z pierwszej części ciasta gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie, w partiach do 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 4 minuty.
- Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.
Jak mrozić pierogi z mięsem i szpinakiem?
Pierogi mrozimy dopiero po ich całkowitym przestygnięciu i wstępnym schłodzeniu w lodówce. Najlepiej jest mrozić je w woreczkach w porcjach po 10 — 12 sztuk.
Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 3906.08 | 183.56 | 121.82 | 502.83 | 23.06 |
Wartości odżywcze na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 227.97 | 10.71 | 7.11 | 29.35 | 1.35 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pierogi z mięsem i szpinakiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mąka pszenna typ 500 | 360 | 10.00 | 1.0 | 75.00 | 2.5 |
Woda | 0 | 0.00 | 0.0 | 0.00 | 0.0 |
Masło | 717 | 0.85 | 81.0 | 0.06 | 0.0 |
Mielone mięso wieprzowe | 297 | 25.70 | 20.8 | 0.00 | 0.0 |
Szpinak | 23 | 2.90 | 0.4 | 3.60 | 2.2 |
Bulion | 7 | 0.50 | 0.5 | 0.50 | 0.0 |
Bułka kajzerka | 287 | 9.00 | 3.6 | 56.00 | 2.3 |
Czosnek | 149 | 6.40 | 0.5 | 33.00 | 2.1 |
Cebula | 40 | 1.10 | 0.1 | 9.30 | 1.7 |
Jajko | 155 | 13.00 | 11.0 | 1.10 | 0.0 |
Natka pietruszki | 36 | 3.00 | 0.8 | 6.30 | 3.3 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.