Pierogi ruskie, jak u mamy! Najprostszy przepis

9k 2
Pierogi ruskie, jak u mamy! Najprostszy przepis

Pierogi ruskie to jeden z tych klasyków, który się nigdy nie nudzi. Zawsze jest na nie ochota, nawet jak czekają inne pyszności, to klasykom się nie odmawia przecież. Przepis na pierogi opracowała moja mama i są najlepsze na świecie.

Z przepisu powinno wyjść około 30 pysznych pierogów.

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 30 gram masła ekstra
  • sól
  • pół kilograma ziemniaków
  • 200 gram twarogu tłustego
  • cebula
  • sól
  • pieprz mielony

Jak zrobić pierogi ruskie?

  1. Obierz, następnie ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie przeciśnij przez praskę. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz połącz w misce i wyrabiaj, aż powstanie ładna jednolita masa.
  5. Kiedy farsz jest już gotowy, należy rozwałkować ciasto. (ciasto możesz podzielić na 3 równe części, aby łatwiej je rozwałkować) Im cieńsze ciasto tym lepsze pierogi i bardziej miękkie. W trakcie wałkowania ciasto podsypuj odrobiną mąki, aby ciasto nie przywarło (ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 3mm)
  6. Przy pomocy niedużej szklanki powycinaj z ciasta kółka, na które następnie nałożysz łyżeczkę farszu.
  7. Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania)
  8. Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
  9. WAŻNE:
    Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy cedzaka, który pozwoli na ich dobre odsączenie.
  10. DOBRA RADA:
    Aby zapobiec posklejaniu się pierogów, obtocz je w oleju. Ważne aby były obtoczone na ciepło, ale nie bezpośrednio po wyjęciu z wody!

2 Komentarze

  1. Madzia - autor artykułu Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis ☺ ciężko było zagnieść ciasto bo było luźne ale dałam radę ☺ polecam ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *