Pierogi ruskie

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na pierogi ruskie? Poznaj moją wersję tego klasycznego dania! Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych i ukochanych dań kuchni polskiej. Pierogi ruskie swój niepowtarzalny smak zawdzięczają prostemu, a zarazem wyjątkowemu połączeniu składników — miękkich, ugotowanych ziemniaków, aromatycznego twarogu i cebuli. To wszystko zawinięte w delikatne ciasto ❤😊

Pierogi ruskie to jeden z tych klasyków, który nigdy się nie nudzi. Zawsze jest na nie ochota, nawet jak czekają inne pyszności, to klasykom się nie odmawia przecież. Przepis na pierogi pochodzi z zeszytu mojej babci i bez wątpienia są to najlepsze pierogi ruskie na świecie. Jednak oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodał odrobinę coś od siebie 🙂 W zasadzie już z mojego przepisu dowiesz się co zrobić żeby ciasto na pierogi było miękkie. Odpowiada za to jeden konkretny składnik, dlatego przepis na pierogi ruskie wzbogaciłem o masło. Niektórzy przygotowują ciasto na pierogi ruskie z dodatkiem oleju, jednak w moim odczuciu olej w tym przypadku to zdecydowanie przesada. Masło komponuję się tu idealnie.

Najlepsze pierogi…

Przygotowanie tradycyjnych pierogów ruskich wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników takich jak woda, mąka, twaróg i ziemniaki oraz masło. Ciasto na pierogi ruskie, tak jak wcześniej wspomniałem dzięki dodatkowi masła wychodzi mięciutkie i bardzo elastyczne. Co sprawia, że pierogi są uwielbiane przez dzieci. Farsz na pierogi ruskie przygotowuję się z białego sera, ugotowanych ziemniaków i podsmażanej cebulki. Jednak, aby uzyskać lepsze walory smakowe i naturalne przełamanie dodaję odrobinę pieprzu czarnego. Jeśli farsz na pierogi ruskie wychodzi zbyt suchy — może się tak zdarzyć w przypadku chudego sera białego, wówczas dodaję odrobinę bulionu drobiowego lub warzywnego. Farsz na pierogi wychodzi bardzo soczysty i smakowity.

Reklamy Ads By Google

Z mojego przepisu wychodzi około 50 pysznych pierogów. Jeśli potrzebujesz przepis na pierogi ruskie na 100 sztuk wystarczy, że podwoisz ilość składników.

Zanim zaczniesz przygotowywać pierogi ruskie, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich

Reklamy Ads By Google

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 g twarogu
  • cebula
  • masło
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Dobra rada: Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy możesz dodać 4 — 5 łyżek bulionu.

Przepis na pierogi ruskie

  1. Obieramy, następnie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na maśle.
  2. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pół łyżeczki soli, następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulę, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz łączymy w misce i wyrabiamy, aż powstanie ładna jednolita masa.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kiedy farsz jest już gotowy, rozwałkowujemy ciasto. — Ciasto możesz podzielić na 3 równe części, aby łatwiej je rozwałkować. W trakcie wałkowania ciasto podsypujemy mąką, aby nie przywarło do blatu. — Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 3mm.
  8. Wykrawamy z ciasta kółka, następnie każdą sztukę dodatkowo rozciągamy jeszcze lekko w dłoniach i nakładamy na środek farsz do pierogów. — W każdym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu. Następnie pierogi składamy na pół i sklejamy brzegi. Falbanki wykonujemy dwoma palcami łapiąc za brzeg i lekko odchylając brzeg raz za razem w jednym kierunku.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Przygotowane pierogi ruskie gotujemy partiami po maksymalnie 10 sztuk. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię + około 2 minuty. Gotowe pierogi podczas wyławiania odsączamy z nadmiaru wody, następnie układamy na talerzu w taki sposób aby się nie dotykały nawzajem. Tak samo przygotowujemy kolejne porcje ciasta.
  11. Reklamy Ads By Google

Dobra rada: Pierogi ruskie najlepiej wyjmować z wody przy pomocy cedzaka, który pozwoli na ich dobre odsączenie. Jednak aby zapobiec posklejaniu się pierogów, po ugotowaniu połóż je na talerz, odczekaj 5 minut następnie obróć na drugą stronę.

Pierogi ruskie możesz zamrozić dopiero po ugotowaniu i całkowitym przestygnięciu. Najlepiej przed zamrożeniem włożyć je do lodówki na minimum 2 godziny.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Klasyczne pierogi z białym serem

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3169 116.8 74.25 492.32 26.58

Wartości odżywcze na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 161 5.93 3.77 25 1.35

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pierogi ruskie. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Mąka pszenna 364 10 1 76 2.7
Masło 717 0.9 81 0.1 0
Ziemniaki 77 2 0.1 17 2.2
Twaróg 98 11 4 3.4 0
Cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

FAQ – najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi

Jak odgrzać pierogi na patelni?

Rozgrzej patelnię i dodaj dwie łyżki oleju lub łyżkę masła, wyłóż pierogi, przykryj patelnię i odgrzewaj na średnim ogniu do momentu przypieczenia skorki. W trakcie, przekręć pierogi na drugą stronę.

Jak odgrzać pierogi w mikrofali?

Przygotuj woreczek foliowy lub szczelny pojemnik. Włóż pierogi do naczynia lub woreczka, dodaj odrobinę masła i szczelnie zamknij. Uruchom mikrofalę na najwyższej mocy na około 1 minutę.

Jak odgrzać pierogi w garnku?

W garnku zagotuj wodę, nie dodawaj soli, ani innych dodatków. Następnie wrzuć pierogi na wrzącą wodę i gotuj jak najkrócej, do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)