Szukasz sprawdzonego pomysłu na obiad? Pieczone udka z kurczaka sprawdzą się idealnie! Mięciutkie mięso otulone chrupiącą skórką to coś, co rozgrzeje nie tylko ciało, ale i serce każdego smakosza. W dodatku, aby przygotować te pyszności, nie potrzebujesz skomplikowanych składników czy wielogodzinnych przygotowań 🔥❤
Na skróty
Przepis na pieczone udka to pomysł na szybki i smaczny obiad, który równie szybko znikania z talerzy. Pieczone udka są bardzo łatwe do wykonania i nie wymagają szczególnych umiejętności. Jedynie do przygotowania niezbędne jest użycia naczynia żaroodpornego oraz wcześniejsze marynowanie kurczaka. Marynatę można przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki czemu pieczone udka wyjdą jeszcze bardziej soczyste. Minimalny czas marynowania udek z kurczaka to minimum dwie godziny.
Najważniejsza część przepisu to pieczenie udek. W wielu recepturach podawana jest zbyt wysoka temperatura. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze około 180 ℃, dzięki czemu mięso pozostaje bardziej soczyste. Pieczone udka z kurczaka z mojego przepisu wychodzą zawsze bardzo soczyście, a skórka jest chrupiąca i bardzo smaczna.
Zanim zaczniesz przygotowywać pieczone udka z kurczaka, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 1200 g udek z kurczaka
- pół szklanki bulionu
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka ziół do drobiu
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki lubczyku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
Opcjonalnie możesz dodać kilka ząbków czosnku, obrane pieczarki, oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Czym zastąpić zioła do drobiu? Dodaj 1/3 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/5 łyżeczki bazylii, 1/5 majeranku oraz szczyptę czosnku granulowanego.
Przepis na pieczone udka kurczaka
- W pierwszej kolejności myjemy udka i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie przygotowujemy marynatę.
- Podgrzewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników płynnych i dodajemy wszystkie przyprawy. Ponownie mieszamy.
- Marynatę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy marynatę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Marynowane udka kurczaka przekładamy z całą zawartością marynaty do naczynia żaroodpornego i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
- Udka pieczemy na grzaniu góra-dół pod przykryciem przez 1 godzinę i 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego!
Pieczone udka z kurczaka świetnie sprawdzą się do ryżu, do ziemniaczków puree oraz mizerii lub surówki Coleslaw.
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2054 | 289 | 96 | 18 | 0.16 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 257 | 36 | 12 | 2.3 | 0.02 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pieczone udka z kurczaka. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Udka z kurczaka | 165 | 24 | 8 | 0 | 0 |
Bulion | 2 | 0.2 | 0.1 | 0.2 | 0 |
Sos sojowy | 53 | 4.9 | 0.6 | 4.9 | 0.8 |
Miód | 304 | 0.3 | 0 | 82 | 0.2 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.