Pieczone udka kurczaka

Przepis na pieczone udka kurczaka
Przepis na pieczone udka kurczaka

Przepis na pieczone udka to pomysł na szybki i smaczny obiad, który równie szybko znikania z talerzy. Pieczone udka są bardzo łatwe do wykonania i nie wymagają szczególnych umiejętności. Jedynie do przygotowania niezbędne jest użycia naczynia żaroodpornego oraz wcześniejsze marynowanie kurczaka. Marynatę można przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki czemu pieczone udka wyjdą jeszcze bardziej soczyste. Minimalny czas marynowania udek z kurczaka to minimum dwie godziny.

Najważniejsza część przepisu to pieczenie udek. W wielu recepturach podawana jest zbyt wysoka temperatura. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze około 180 ℃, dzięki czemu mięso pozostaje bardziej soczyste. Pieczone udka z kurczaka z mojego przepisu wychodzą zawsze bardzo soczyście, a skórka jest chrupiąca i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1200 g udek z kurczaka
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ziół do drobiu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki chili

Opcjonalnie możesz dodać kilka ząbków czosnku, obrane pieczarki, oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Czym zastąpić zioła do drobiu? Dodaj 1/3 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/5 łyżeczki bazylii, 1/5 majeranku oraz szczyptę czosnku granulowanego.

Przepis na pieczone udka kurczaka

  1. W pierwszej kolejności myjemy udka i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie przygotowujemy marynatę.
  2. Podgrzewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników płynnych i dodajemy wszystkie przyprawy. Ponownie mieszamy.
  3. Marynatę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy marynatę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Marynowane udka kurczaka przekładamy z całą zawartością marynaty do naczynia żaroodpornego i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
  5. Udka pieczemy na grzaniu góra-dół pod przykryciem przez 1 godzinę i 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego!

Pieczone udka z kurczaka świetnie sprawdzą się do ryżu, do ziemniaczków puree oraz mizerii lub surówki Coleslaw.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (35 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?