
Na skróty
Przepis na pieczone udka to pomysł na szybki i smaczny obiad, który równie szybko znikania z talerzy. Pieczone udka są bardzo łatwe do wykonania i nie wymagają szczególnych umiejętności. Jedynie do przygotowania niezbędne jest użycia naczynia żaroodpornego oraz wcześniejsze marynowanie kurczaka. Marynatę można przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki czemu pieczone udka wyjdą jeszcze bardziej soczyste. Minimalny czas marynowania udek z kurczaka to minimum dwie godziny.
Najważniejsza część przepisu to pieczenie udek. W wielu recepturach podawana jest zbyt wysoka temperatura. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze około 180 ℃, dzięki czemu mięso pozostaje bardziej soczyste. Pieczone udka z kurczaka z mojego przepisu wychodzą zawsze bardzo soczyście, a skórka jest chrupiąca i bardzo smaczna.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczone udka kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1200 g udek z kurczaka
- pół szklanki bulionu
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka ziół do drobiu
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki lubczyku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
Opcjonalnie możesz dodać kilka ząbków czosnku, obrane pieczarki, oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Czym zastąpić zioła do drobiu? Dodaj 1/3 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/5 łyżeczki bazylii, 1/5 majeranku oraz szczyptę czosnku granulowanego.
Przepis na pieczone udka kurczaka
- W pierwszej kolejności myjemy udka i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie przygotowujemy marynatę.
- Podgrzewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników płynnych i dodajemy wszystkie przyprawy. Ponownie mieszamy.
- Marynatę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy marynatę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Marynowane udka kurczaka przekładamy z całą zawartością marynaty do naczynia żaroodpornego i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
- Udka pieczemy na grzaniu góra-dół pod przykryciem przez 1 godzinę i 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego!
Pieczone udka z kurczaka świetnie sprawdzą się do ryżu, do ziemniaczków puree oraz mizerii lub surówki Coleslaw.
Komentarze