Pieczone udka kurczaka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Przepis na pieczone udka to pomysł na szybki i smaczny obiad, który równie szybko znikania z talerzy. Pieczone udka są bardzo łatwe do wykonania i nie wymagają szczególnych umiejętności. Jedynie do przygotowania niezbędne jest użycia naczynia żaroodpornego oraz wcześniejsze marynowanie kurczaka. Marynatę można przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki czemu pieczone udka wyjdą jeszcze bardziej soczyste. Minimalny czas marynowania udek z kurczaka to minimum dwie godziny.

Najważniejsza część przepisu to pieczenie udek. W wielu recepturach podawana jest zbyt wysoka temperatura. Pieczenie powinno przebiegać w temperaturze około 180 ℃, dzięki czemu mięso pozostaje bardziej soczyste. Pieczone udka z kurczaka z mojego przepisu wychodzą zawsze bardzo soczyście, a skórka jest chrupiąca i bardzo smaczna.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczone udka kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1200 g udek z kurczaka
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ziół do drobiu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki chili
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Opcjonalnie możesz dodać kilka ząbków czosnku, obrane pieczarki, oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Reklamy Ads By Google

Czym zastąpić zioła do drobiu? Dodaj 1/3 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/5 łyżeczki bazylii, 1/5 majeranku oraz szczyptę czosnku granulowanego.

Przepis na pieczone udka kurczaka

  1. W pierwszej kolejności myjemy udka i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie przygotowujemy marynatę.
  2. Podgrzewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników płynnych i dodajemy wszystkie przyprawy. Ponownie mieszamy.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Marynatę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy marynatę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Marynowane udka kurczaka przekładamy z całą zawartością marynaty do naczynia żaroodpornego i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Udka pieczemy na grzaniu góra-dół pod przykryciem przez 1 godzinę i 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Pieczone udka z kurczaka świetnie sprawdzą się do ryżu, do ziemniaczków puree oraz mizerii lub surówki Coleslaw.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
7 osób ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 417
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)