Najlepsze burgery wołowe

8k 0
Najlepsze burgery wołowe

Do przygotowania kotletów wołowych możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz, bądź zakupić już zmielone. Jednak prawdziwe kotlety powinny być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa.

Składniki:

  • 500 gram mięso wołowe
  • jajko
  • 1 cebula biała
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałata
  • 4 plastry ser żółty
  • 2 szt ogórek konserwowy
  • 2 łyżeczki masło ekstra
  • przyprawa do mięsa
  • pieprz mielony
  • sól
  • rozmaryn suszony
  • papryka słodka mielona
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki

Jak przygotować burgery wołowe?

  1. Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
  3. Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
  4. Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
  5. Przekrój bułki na burgery, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.
  6. Hamburgery najlepiej podawać z sosem czosnkowym oraz, klasycznym barbecue. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *