Najlepsze burgery wołowe

Najlepsze burgery wołowe
Najlepsze burgery wołowe

Jakie są najlepsze burgery wołowe? Oczywiście te przygotowane w domu, samodzielnie z ulubionymi dodatkami. Jednak, aby przygotować burgery należy zacząć od przygotowania kotletów wołowych. Możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz lub kupić już zmielone. Warto zwrócić uwagę na świeżość mięsa oraz jego rodzaj. Dlatego do burgerów najlepiej sprawdzą się części z wysokiej jakości tuszy wołowej, do których należą — udziec wołowy, antrykot, rostbef oraz łopatka.

Najlepsze burgery wołowe wychodzą z grubo zmielonego mięsa z wyczuwalnymi kawałeczkami. Tylko takie najlepiej oddają smak i strukturę wołowiny. Aby domowe burgery były jeszcze lepsze, warto przygotować własne bułki do burgerów.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera topionego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz i sól
  • rozmaryn suszony
  • papryka słodka mielona
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Jak przygotować burgery wołowe?

  1. Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
  3. Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
  4. Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
  5. Przekrój bułki na burgery wołowe, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.

Burgery wołowe najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub klasycznym barbecue. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (12 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x