Najlepsze burgery wołowe

Najlepsze burgery wołowe
Najlepsze burgery wołowe

Jakie są najlepsze burgery wołowe? Oczywiście te przygotowane w domu, samodzielnie z ulubionymi dodatkami. Jednak, aby przygotować burgery przygotowania kotletów wołowych możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz, bądź zakupić już zmielone.

Chciałbym Ci powiedzieć, że prawdziwe burgery wołowe powinny być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa. Tylko takie najlepiej oddają smak i strukturę pysznej wołowiny.

Składniki:

  • 500 gram mięso wołowe
  • jajko
  • cebula
  • pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera topionego
  • 2 szt ogórek konserwowy
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz i sól
  • rozmaryn suszony
  • papryka słodka mielona
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki

Jak przygotować burgery wołowe?

  1. Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
  3. Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
  4. Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
  5. Przekrój bułki na burgery, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.

Burgery wołowe najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub klasycznym barbecue. Smacznego!

Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

31 − 23 =