Najlepsze burgery wołowe

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jakie są najlepsze burgery wołowe? Oczywiście te przygotowane w domu, samodzielnie z ulubionymi dodatkami. Jednak, aby przygotować burgery należy zacząć od przygotowania kotletów wołowych. Możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz lub kupić już zmielone. Warto zwrócić uwagę na świeżość mięsa oraz jego rodzaj. Dlatego do burgerów najlepiej sprawdzą się części z wysokiej jakości tuszy wołowej, do których należą — udziec wołowy, antrykot, rostbef oraz łopatka.

Reklamy Ads By Google

Najlepsze burgery wołowe wychodzą z grubo zmielonego mięsa z wyczuwalnymi kawałeczkami. Tylko takie najlepiej oddają smak i strukturę wołowiny. Aby domowe burgery były jeszcze lepsze, warto przygotować własne bułki do burgerów.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis najlepsze burgery wołowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera topionego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz i sól
  • rozmaryn suszony
  • papryka słodka mielona
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na burgery wołowe

  1. Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
  5. Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Przekrój bułki na burgery wołowe, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.
  8. Reklamy Ads By Google

Burgery wołowe najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub klasycznym barbecue. Smacznego!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments