Na skróty
Jakie są najlepsze burgery wołowe? Oczywiście te przygotowane w domu, samodzielnie z ulubionymi dodatkami. Jednak, aby przygotować burgery należy zacząć od przygotowania kotletów wołowych. Możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz lub kupić już zmielone. Warto zwrócić uwagę na świeżość mięsa oraz jego rodzaj. Dlatego do burgerów najlepiej sprawdzą się części z wysokiej jakości tuszy wołowej, do których należą — udziec wołowy, antrykot, rostbef oraz łopatka.
Najlepsze burgery wołowe wychodzą z grubo zmielonego mięsa z wyczuwalnymi kawałeczkami. Tylko takie najlepiej oddają smak i strukturę wołowiny. Aby domowe burgery były jeszcze lepsze, warto przygotować własne bułki do burgerów.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis najlepsze burgery wołowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- jajko
- cebula
- pomidor
- 4 liście sałaty
- 4 plastry sera topionego
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki masła
- pieprz i sól
- rozmaryn suszony
- papryka słodka mielona
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Przepis na burgery wołowe
- Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
- Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
- Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
- Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
- Przekrój bułki na burgery wołowe, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.
Burgery wołowe najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub klasycznym barbecue. Smacznego!