Do przygotowania kotletów wołowych możesz użyć mięsa w kawałku, które samemu przygotujesz, bądź zakupić już zmielone. Jednak prawdziwe kotlety powinny być grubo zmielone z wyczuwalnymi kawałeczkami mięsa.
Składniki:
- 500 gram mięso wołowe
- jajko
- 1 cebula biała
- 1 pomidor
- 4 liście sałata
- 4 plastry ser żółty
- 2 szt ogórek konserwowy
- 2 łyżeczki masło ekstra
- przyprawa do mięsa
- pieprz mielony
- sól
- rozmaryn suszony
- papryka słodka mielona
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
Jak przygotować burgery wołowe?
- Pokrój mięso na kawałki, następnie rozłóż je na desce i posyp przyprawą do mięsa, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem granulowanym, papryką, pieprze, solą, oraz drobno siekaną natką pietruszki. Możesz dodać również zeszkloną cebulę. Następnie zmiel mięso w maszynce o grubych oczkach.
- Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, następnie całość dobrze wyrób, tak aby mięso tworzyło zwartą konsystencję. Uformuj kotlety, biorąc na każdego około 250g mięsa.
- Rozgrzej dobrze patelnię grillową, posyp kotlety solą i ułóż je posoloną stroną do patelni. Grilluj na dość dużym ogniu, przez około 5 minut, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Ważne aby utrzymywać wysoką, oraz stałą temperaturę patelni, w przeciwnym razie burgery wypuszczą soki
- Posyp drugą stronę kotletów solą, następnie przewrócić na drugą stronę. Grilluj do 5 minut.
- Przekrój bułki na burgery, następnie podgrzej je w piekarniku do uzyskania chrupkości. Posmaruj masłem, połóż sałatę, ser żółty, następnie gorącego kotleta, kolejno ser żółty, plasterek, pomidora, plasterek cebuli, ogórka konserwowego pokrojonego w plastry, oraz sałatę.
- Hamburgery najlepiej podawać z sosem czosnkowym oraz, klasycznym barbecue. Smacznego!
Dodaj komentarz