Musaka z bakłażana

2k 0
Musaka z bakłażana

Musaka z bakłażana jest tradycyjną zapiekanką warzywną, która swoją historię rozpoczyna w kuchni śródziemnomorskiej. Musaka grecka jest jedną z najpopularniejszych, a jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość oczywiście uzupełnia gruba warstwa sosu beszamelowego.

Musaka z bakłażana jest młodym przepisem, ponieważ receptura została napisana w 1950 roku przez kucharza Nikolaos Tselementes. Jednak zapiekanka bardzo szybko podbiła serca Greków, a następnie innych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Również coraz częściej można ją spotkać w innych regionach świata w najróżniejszych kombinacjach. Istnieje musaka wegetariańska , dietetyczna , musaka z cukinią, ziemniakami lub makaronem. Musaka grecka jest daniem dobrze znanym osobom podróżującym do Turcji, Grecji i innych krajów nad Morzem Śródziemnym. Musaka z bakłażana dzisiaj może gościć również w Twojej kuchni!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • puszka pomidorów krojonych
  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • 100 g sera owczego
  • 100 g sera typu Ementaler
  • sól i pieprz

Musaka z bakłażana – sposób przygotowania

  1. Bakłażany kroimy na plastry, moczymy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Podsmażamy je na patelni przez 3 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostudzenia.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu, aż się podrumieni. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż stanie się brązowe. Całość zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień na palniku i czekamy, aż cała woda wyparuje.
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie smażymy na oliwie na szybkim ogniu po 2 minuty z obu stron.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, następnie smarujemy naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą.
  5. Na dnie naczynia warstwowo układamy smażone bakłażany, a na nich ziemniaki i mięso mielone. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
  6. Mieszamy jogurt grecki z jajkami, przyprawami, solą i pieprzem. Mieszankę rozprowadzamy na wierzch zapiekanki, kruszymy owczy ser i posypujemy nim całość, następnie ścieramy Ementaler na tarce i również posypujemy.
  7. Musaka z bakłażana pieczemy w 180ºC przez około 75 minut. Po upieczeniu danie podajemy na gorąco. Smacznego!

Musaka z bakłażana wcale nie musi być z bakłażanem, równie dobrze możemy użyć cukinii zamiast bakłażana. W ten sposób powstanie Musaka z cukinią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − = 12

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?