Na skróty
Musaka z bakłażana jest tradycyjną zapiekanką warzywną, która swoją historię rozpoczyna w kuchni śródziemnomorskiej. Musaka grecka jest jedną z najpopularniejszych, a jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość oczywiście uzupełnia gruba warstwa sosu beszamelowego.
Musaka z bakłażana jest młodym przepisem, ponieważ receptura została napisana w 1950 roku przez kucharza Nikolaos Tselementes. Jednak zapiekanka bardzo szybko podbiła serca Greków, a następnie innych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Również coraz częściej można ją spotkać w innych regionach świata w najróżniejszych kombinacjach. Istnieje musaka wegetariańska , dietetyczna , musaka z cukinią, ziemniakami lub makaronem. Musaka grecka jest daniem dobrze znanym osobom podróżującym do Turcji, Grecji i innych krajów nad Morzem Śródziemnym. Musaka z bakłażana dzisiaj może gościć również w Twojej kuchni!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis musaka z bakłażana, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 bakłażany
- 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- puszka pomidorów krojonych
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 6 łyżek oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- łyżka tymianku
- 100 g sera owczego
- 100 g sera typu Ementaler
- sól i pieprz
Musaka z bakłażana – sposób przygotowania
- Bakłażany kroimy na plastry, moczymy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Podsmażamy je na patelni przez 3 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostudzenia.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu, aż się podrumieni. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż stanie się brązowe. Całość zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień na palniku i czekamy, aż cała woda wyparuje.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie smażymy na oliwie na szybkim ogniu po 2 minuty z obu stron.
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, następnie smarujemy naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą.
- Na dnie naczynia warstwowo układamy smażone bakłażany, a na nich ziemniaki i mięso mielone. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
- Mieszamy jogurt grecki z jajkami, przyprawami, solą i pieprzem. Mieszankę rozprowadzamy na wierzch zapiekanki, kruszymy owczy ser i posypujemy nim całość, następnie ścieramy Ementaler na tarce i również posypujemy.
- Musakę z bakłażana pieczemy w 180ºC przez około 75 minut. Po upieczeniu danie podajemy na gorąco. Smacznego!
Musaka z bakłażana wcale nie musi być z bakłażanem, równie dobrze możemy użyć cukinii zamiast bakłażana. W ten sposób powstanie Musaka z cukinią 😉