Musaka z bakłażana

Musaka z bakłażana
Musaka z bakłażana

Musaka z bakłażana jest tradycyjną zapiekanką warzywną, która swoją historię rozpoczyna w kuchni śródziemnomorskiej. Musaka grecka jest jedną z najpopularniejszych, a jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość oczywiście uzupełnia gruba warstwa sosu beszamelowego.

Musaka z bakłażana jest młodym przepisem, ponieważ receptura została napisana w 1950 roku przez kucharza Nikolaos Tselementes. Jednak zapiekanka bardzo szybko podbiła serca Greków, a następnie innych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Również coraz częściej można ją spotkać w innych regionach świata w najróżniejszych kombinacjach. Istnieje musaka wegetariańska , dietetyczna , musaka z cukinią, ziemniakami lub makaronem. Musaka grecka jest daniem dobrze znanym osobom podróżującym do Turcji, Grecji i innych krajów nad Morzem Śródziemnym. Musaka z bakłażana dzisiaj może gościć również w Twojej kuchni!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • puszka pomidorów krojonych
  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • łyżka tymianku
  • 100 g sera owczego
  • 100 g sera typu Ementaler
  • sól i pieprz

Musaka z bakłażana – sposób przygotowania

  1. Bakłażany kroimy na plastry, moczymy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Podsmażamy je na patelni przez 3 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostudzenia.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek do momentu, aż się podrumieni. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż stanie się brązowe. Całość zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień na palniku i czekamy, aż cała woda wyparuje.
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie smażymy na oliwie na szybkim ogniu po 2 minuty z obu stron.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, następnie smarujemy naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą.
  5. Na dnie naczynia warstwowo układamy smażone bakłażany, a na nich ziemniaki i mięso mielone. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
  6. Mieszamy jogurt grecki z jajkami, przyprawami, solą i pieprzem. Mieszankę rozprowadzamy na wierzch zapiekanki, kruszymy owczy ser i posypujemy nim całość, następnie ścieramy Ementaler na tarce i również posypujemy.
  7. Musakę z bakłażana pieczemy w 180ºC przez około 75 minut. Po upieczeniu danie podajemy na gorąco. Smacznego!

Musaka z bakłażana wcale nie musi być z bakłażanem, równie dobrze możemy użyć cukinii zamiast bakłażana. W ten sposób powstanie Musaka z cukinią 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?