Marchewka glazurowana miodem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Marchewka glazurowana miodem to wyjątkowo łatwe i bardzo smaczne połączenie walorów smakowych marchewki z właściwościami miodu. Wystarczy dosłownie 4 składniki, aby móc przygotować tak pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Glazurowana marchewka doskonale sprawdzi się jako przystawka, przekąska albo dodatek do dania mięsnego. Bardzo polubią ją dzieci, oraz inni domownicy, dzięki temu możesz zastąpić surówkę lub inne warzywa. Jeśli postawisz półmisek marchewek glazurowanych miodem na domowej imprezie to z dużym prawdopodobieństwem bardzo pozytywnie zaskoczysz gości oryginalnością i niecodziennym przepisem na przystawkę.

Reklamy Ads By Google

Marchewka posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. W połączeniu z miodem i tymiankiem stanowi cenne źródło witamin i minerałów.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis marchewka glazurowana miodem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 400 g marchewek
  • 30 g masła ekstra
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżeczka tymianku
Zobacz inne przepisy z: , , ,

Marchewka glazurowana – przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód (konsystencja miodu nie ma znaczenia) oraz trochę listków tymianku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  2. Następnie do rondelka wrzucamy całe, obrane marchewki i wlewamy około 1/3 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotujemy na średnim ogniu, 10 minut pod częściowym przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy marchewki zmiękną, a cała woda odparuję na warzywach zostanie warstwa miodowej smacznej glazury. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Marchewka glazurowana miodem doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, z powodzeniem zastępując surówkę.

Zobacz również: Marchewka z groszkiem

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)